Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2023

Εσκισε... αναλύσεις η Mytilineos - Νέοι στόχοι 3ετίας από Πειραιώς - Η αδικία στη Lavipharm - Σφηνάκια για ΕΤΕ, Epsilon Net, Cenergy

Εσκισε... αναλύσεις η Mytilineos - Νέοι στόχοι 3ετίας από Πειραιώς - Η αδικία στη Lavipharm - Σφηνάκια για ΕΤΕ, Epsilon Net, Cenergy

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Επικαιροποιημένους στόχους για την τριετία 2023-25 θα ανακοινώσει σήμερα η διοίκηση της Πειραιώς, μαζί με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Από την τηλεδιάσκεψη του Χρ. Μεγάλου (φωτ.) με τους αναλυτές τέλος Γενάρη και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου 2022 ένα μήνα αργότερα, έχει διαφοροποιηθεί αρκετά το περιβάλλον. Οπότε η επικαιροποίηση έχει μεγαλύτερο… ζουμί από τα αναμενόμενα ισχυρά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το guidance της Πειραιώς, όπως και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, δόθηκε με το βασικό επιτόκιο στο 2,5% (σ.σ. μετά τη χθεσινή νέα αύξηση βρίσκονται στο 3,25%), ενώ έχουν μεσολαβήσει το «πάγωμα» επιτοκίων για τα στεγαστικά και έχει καταστεί, λόγω υψηλών αποπληρωμών, πιο απαιτητικό το περιβάλλον, αναφορικά με τους στόχους πιστωτικής επέκτασης.

Η Πειραιώς διατήρησε αμετάβλητη, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2022, την καθοδήγηση για καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ελαφρώς υψηλότερο του 2% το 2023, με την αγορά να θεωρεί την προσέγγισή της συντηρητική.

 

MYTILINEOS: Χθες το πρωί η στήλη παρουσίασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου. Εχει την αξία του να δούμε τι «ψάρια έπιασαν».

Τα καθαρά κέρδη, 143 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν κατά πολύ όχι μόνο τη μέση εκτίμηση (consensus) των 110 εκατ. ευρώ αλλά και τον πλέον αισιόδοξο αναλυτή, που περίμενε 114 εκατ.

Το ίδιο και σε επίπεδο EBITDA: 196 εκατ. ευρώ περίμενε ο πλέον αισιόδοξος, 225 εκατ. εμφάνισε η εισηγμένη.

Υψηλότερα από το consensus ήταν και τα έσοδα (1,358 δισ. έναντι 1,217 δισ. ευρώ). Εδώ τουλάχιστον ο πλέον αισιόδοξος έπεσε σχεδόν μέσα!

 

EPSILON NET: Όταν πριν από κάποιους μήνες (Νοέμβριος του 2022) είχε ανακοινωθεί το MoU μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της εισηγμένης που προέβλεπε στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο ομίλων στο μέτωπο της δημιουργίας κοινών προϊόντων, αλλά και την εξαγορά του 7,5% της ΕΠΣΙΛ έναντι 7,40 ευρώ ανά μετοχή, πολλοί είχαν αναφερθεί τότε σε «εξωπραγματικά υψηλό τίμημα».

Σήμερα ωστόσο (αφού μεσολάβησαν οι ανακοινώσεις για τα ετήσια αποτελέσματα της Epsilon Net, καθώς και το +47% στα έσοδα που σημείωσε η εισηγμένη το πρώτο φετινό τρίμηνο), η τιμή του τίτλου έχει ξεπεράσει με άνεση τα 7,40 ευρώ του τιμήματος του deal, με αποτέλεσμα η Εθνική να γράφει «με το καλημέρα» κάποιες υπεραξίες.

Αυτά ωστόσο φαίνεται να αποτελούν… λεπτομέρειες, καθώς η διοίκηση της Epsilon Net ποντάρει πολλά στη συνεργασία αυτή, προκειμένου να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει πρόσφατα και ο πρόεδρός της Γιάννης Μίχος, η σύμπραξη αυτή μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της Epsilon Net, ακόμη και να αλλάξει τον χαρακτήρα της εταιρείας.

Σε παλαιότερο δημοσίευμά του το Euro2day.gr έχει επισημάνει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να προκύψουν τα πρώτα προϊόντα από τη συνεργασία αυτή και ίσως μέσα στο 2023 να εγγραφούν κάποια περιορισμένα έσοδα. Πάντως, πρόκειται για συνεργασία με μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς σταδιακά (περισσότερο το 2024 και ιδίως το 2025), στον βαθμό που θα προσφέρονται περισσότερες και πιο υψηλής προστιθέμενης αξίας εφαρμογές.

 

NUNTIUS: Ολοκληρώθηκε τελικά η επί διετία δρομολογούμενη πώληση της γνωστής Χρηματιστηριακής σε λιβανέζικο όμιλο, με τον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη να διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Nuntius και τον Πέτρο Δούκα να αναλαμβάνει θέση μη εκτελεστικού προέδρου.

 

ETE-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σε εκταμιεύσεις νέων δανείων της τάξης των 0,5 με 1 δισ. ευρώ, ετησίως, στοχεύει η τράπεζα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τράπεζας, οι εγχώριες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένουν φέτος αύξηση εσόδων της τάξης του 10% (+13% για μονάδες σε νησιωτικούς προορισμούς). Υψηλότερες θα είναι οι επιδόσεις των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων.

 

REDS: Σε αγορές οικοπέδων περιμετρικά του Smart Park προχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει, η εισηγμένη, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό της για ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.

 

LAVIPHARM: Αδικεί την εικόνα των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εισηγμένης, η λογιστική απεικόνιση του εγχειρήματος της κλονιδίνης, καθώς οι αποσβέσεις εγγράφονται αναλογικά, ενώ το project βρίσκεται ακόμη στο αρχικό του στάδιο. Έτσι, εξηγείται το γιατί το +27% στις πωλήσεις και το +34% στο EBITDA καταλήγει σε μείωση των καθαρών κερδών από τις 900 στις 590 χιλ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το αφήγημα της Lavipharm είναι μακροπρόθεσμο και σε περίπτωση που ευοδωθούν τα σχέδια της διοίκησης, η τιμή της μετοχής θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη.

 

CENERGY: Μετά την τιμή-στόχο των 6,20 ευρώ που έδωσε η Optima Bank την προηγούμενη εβδομάδα για τη μετοχή της Cenergy, ήρθε χθες να αποτιμήσει τον ίδιο τίτλο η Παντελάκης Χρηματιστηριακή στα 6,30 ευρώ. Και αυτά, όταν η τιμή της μετοχής έκλεισε χθες στα 4,59 ευρώ.

Στα ενδιαφέροντα των δύο εκθέσεων συγκαταλέγεται και η κοινή πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση (περίπου διπλασιασμό) καθαρών κερδών κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ειδικότερα, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή αναφέρεται σε άνοδο επιδόσεων από τα 63 εκατ. πέρυσι, στα 73 εκατ. φέτος, στα 87 εκατ. το 2024 και στα 114 εκατ. το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v