Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2023

ΧΑ: Ρεκόρ με «καύσιμο» δημοσκοπήσεις *Η... Κοραή ενώνει Εθνική Ασφαλιστική-Dimand *Τα σχέδια Γεωργάτου για την Αίγλη

ΧΑ: Ρεκόρ με «καύσιμο» δημοσκοπήσεις *Η... Κοραή ενώνει Εθνική Ασφαλιστική-Dimand *Τα σχέδια Γεωργάτου για την Αίγλη

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ - DIMAND: Σε συζητήσεις με την Dimand (φωτ. ο Δ. Ανδριόπουλος) για την πώληση/αξιοποίηση του ακινήτου της στην οδό Κοραή βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Ασφαλιστική.

Η ασφαλιστική έχει καλύψει ομολογιακή έκδοση της Dimand, κίνηση που σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της Dimand, διενεργήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας.

Η Εθνική Ασφαλιστική μείωσε τα τελευταία χρόνια, πριν την πώλησή της στη CVC Capital Partners, την έκθεσή της σε ακίνητα. Στις 31/12/2021 η εύλογη αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα ανερχόταν σε 94,5 εκατ. ευρώ.

Ενδεχόμενη πώληση του ακινήτου της Κοραή (σ.σ. χωρίς τον ιστορικό χώρο μνήμης των κρατητηρίων Kommandatur) θα βελτιώσει έτι περαιτέρω τη χρηματοοικονομική της θέση. Μένει να φανεί αν θα έχουμε ακόμη πιο «γενναιόδωρη» ανταμοιβή μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρώτες ενέργειες της CVC ως μετόχου της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν η διανομή κερδών εις νέον και αποθεματικών ύψους 91,7 εκατ. ευρώ.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Κυβερνητική σταθερότητα και συνέχεια των υφιστάμενων οικονομικών/επενδυτικών πολιτικών ψήφισε και χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ενώ μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν έως το άνοιγμα της (πρώτης;) κάλπης.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε πολυετή υψηλά (104 μηνών), ξεπερνώντας και τα επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί πριν την τραγωδία των Τεμπών και την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ.

Βοήθησαν χθες και κάποιες αναλύσεις διεθνών οίκων όπως αυτή της Goldman Sachs για τις τράπεζες, ωστόσο, είναι εμφανές ότι το Χρηματιστήριο ακολουθεί τις προβλέψεις όλων των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανάκτησε τις απώλειες που είχε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και βάζει ως στόχο την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, όπως έκανε και πριν τα Τέμπη.

Την επικαιρότητα απασχόλησε βεβαίως και δημοσίευμα του Εuractiv.com που επικαλείται πρόσφατη (12 Μαΐου) δημοσκόπηση «πολυεθνικής που δραστηριοποιείται και στο ελληνικό χρηματιστήριο», εκ της οποίας φέρεται να προκύπτει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα απέχουν μεταξύ τους μια ανάσα (33-34% για τη Νέα Δημοκρατία και 32,5-33,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ), με το ΠΑΣΟΚ να κινείται μεταξύ 8,7-9,3%.

Ωστόσο, ίσως επειδή θυμίζει τη σεναριολογία που αναπτύσσεται σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για τις «κρυφές δημοσκοπήσεις» πρεσβειών και άλλων πλευρών, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πηγή, αλλά κι επειδή απέχει πολύ από όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, μάλλον άφησε παγερά αδιάφορη την αγορά.

Από τώρα και έως την ερχόμενη Δευτέρα, το έχουμε ξαναγράψει, το Χρηματιστήριο προεξοφλεί το κυρίαρχο σενάριο. Αν βεβαίως υπάρξει «έκπληξη» όπως συνέβη στην Τουρκία, θα γίνουν οι απαραίτητες «προσαρμογές» προς τα… κάτω.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την πρόθεσή του να κρατήσει υπό κρατικό έλεγχο την Εθνική Τράπεζα και να επαναφέρει πλήρως σε κρατική τροχιά τη ΔΕΗ, αυξάνοντας το ποσοστό του δημοσίου, κάνει… σαν να μην υπάρχει Χρηματιστήριο!

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΩΠΕΙ: Παρά τη fast track επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας στο παλαιό εργοστασιακό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στα μέσα Απριλίου, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών μετατίθεται σε μετεκλογικό χρόνο…

Η αρχική προθεσμία ήταν για σήμερα 17 Μαΐου (ένα μόλις μήνα μετά την προκήρυξη του αναθεωρημένου διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ), ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η μετάθεση για τις 17 Ιουλίου.

Θυμίζουμε ότι μετά την ακύρωση του αρχικού σχετικού διαγωνισμού του 2020, η ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας προχώρησε σε επαναπροκήρυξη στις αρχές του 2023, αλλά και σε νέα τροποποίηση τον Απρίλιο του 2023 καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία στα τέλη Μαρτίου. Με αυτή επεκτείνεται σε 90 χρόνια (από 45) η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης του δημοσίου με τον Ιδιωτικό Φορέα που θα αναλάβει το έργο.

Ο δε προϋπολογισμός της σύμβασης αυξήθηκε στα 280 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός τοποθετούνταν πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ - ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Ανοιχτή» επ’ αόριστον παραμένει η πλατφόρμα για την υποβολή Πρότυπων Προτάσεων, το νέο μοντέλο κινητοποίησης πόρων για έργα υποδομών που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια αντίστροφη από τη συνηθισμένη διαδικασία ωρίμανσης έργων, καθώς μέσω αυτού του νέου εργαλείου οι ιδιώτες μελετούν, κοστολογούν και προτείνουν έργα, έναντι της παγιωμένης πρακτικής δημοπράτησης έργων από το Δημόσιο. Για παράδειγμα, ενδιαφέρον κατάθεσης πρότυπης πρότασης για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού είχε εκδηλώσει ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Η πλατφόρμα θα υποδεχόταν προτάσεις του ιδιωτικού τομέα για έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου 2023, και με βάση τουλάχιστον την ισχύουσα νομοθεσία, εντός 90 ημερών θα έπρεπε να έχει αξιολογηθεί η πρόταση ώστε να προωθηθεί στη διυπουργική για περαιτέρω εγκρίσεις.

Η μεσολάβηση των εκλογών ωστόσο ευλόγως επέκτεινε τη διαδικασία και την ανοιχτή λειτουργία της πλατφόρμας έως ότου τουλάχιστον αναδειχθεί η νέα ηγεσία του ΥΠΟΜΕ.

 

ΕΑΒ: Νέα «ένεση» από το Δημόσιο στην εταιρεία, η οποία εκτός απροόπτου οδεύει στη Lockheed Martin, η οποία έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής στον διεθνή διαγωνισμό που «έτρεξε» τους προηγούμενους μήνες.

Πριν από λίγες ημέρες, η Εκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 3.575.852 ευρώ, με καταβολή μετρητών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Της τελευταίας ΑΜΚ είχαν προηγηθεί μέσα στο 2022 τρεις ακόμη, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη, ύψους 20 εκατ. ευρώ, είχε αποφασισθεί στην εκπνοή του περασμένου έτους.

 

ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ: Στα «χέρια» της εταιρείας Γρηγόρης για 20 χρόνια περνά η διαχείρισή της, μετά από μια τρίχρονη περιπέτεια κατά την οποία παρέμενε κλειστή.

Οι υπογραφές μεταξύ της γνωστής εταιρείας εστίασης και της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟκΚ) που διαχειρίζεται την Αίγλη, «έπεσαν» χθες Τρίτη. Στα σχέδια της Γρηγόρης είναι η Αίγλη Ζαππείου να επαναλειτουργήσει έως το τέλος του έτους ενώ ο κινηματογράφος να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι για να μη χαθεί η θερινή σεζόν.

Η εταιρεία θα πληρώνει μηνιαίο μίσθωμα 35.100 ευρώ και πρόσθετο ενοίκιο -από 1/1/2025- που θα αντιστοιχεί στο 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της. Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό νέο για τη Γρηγόρης.

Όπως μαθαίνει η στήλη, η γνωστή εταιρεία διεκδικεί και τη διαχείριση των αναψυκτηρίων των αρχαιολογικών χώρων. Ο εν λόγω διαγωνισμός, για τα 59 αναψυκτήρια, βρίσκεται στην τελική ευθεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v