Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2023

Mύκονος: Τα «ντεσού» στο Nammos *Ερντογάν - Μπάιντεν: Σχέσεις… οργής *Σφηνάκια για Attica Bank, Φουρλής, Τιτάν

Mύκονος: Τα «ντεσού» στο Nammos *Ερντογάν - Μπάιντεν: Σχέσεις… οργής *Σφηνάκια για Attica Bank, Φουρλής, Τιτάν

EUROBANK: Σήμερα παίρνει τη σκυτάλη ανακοινώνοντας, το απόγευμα, αποτελέσματα τριμήνου. Το consensus των αναλυτών κάνει λόγο για καθαρά κέρδη ελαφρά αυξημένα σε τριμηνιαία βάση, στα 225 εκατ. ευρώ.

Η Optima Bank σε χθεσινή της ανάλυση υπολογίζει τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα στα 495,1 εκατ. ευρώ και παράλληλα βλέπει μείωση εξόδων. Επισημαίνει ότι η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στις εκτιμήσεις της διοίκησης για την εξέλιξη του επιτοκιακού περιθωρίου, τις προθεσμιακές καταθέσεις και τη δυναμική του ισολογισμού.

Όπως ακούει η στήλη, η διοίκηση του Φωκίωνα Καραβία έχει έτοιμο το business plan της επόμενης τετραετίας και ήδη κάνει κινήσεις για άμεση ικανοποίηση των μετόχων της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του ισολογισμού αναμένεται να ανακοινωθεί πως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται κάτω από το 5%.

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, ο «Σουλτάνος» ανέφερε αυτολεξεί στη μεγάλη συγκέντρωση της Κωνσταντινούπολης: «Ο Μπάιντεν έδωσε τις εντολές, λέγοντας πρέπει να ρίξουμε τον Ερντογάν. Το ξέρω αυτό, όπως το ξέρουν οι οι άνθρωποί μου. Αύριο οι κάλπες θα δώσουν και στον Μπάιντεν την απάντηση».

Ερωτηθείς περί αυτών από τον γνωστό Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε εν ολίγοις ότι πρόκειται για «ανοησίες» και ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν συγκεκριμένους υποψήφιους στις εκλογές τρίτων κρατών, παρά μόνο τη δημοκρατική διαδικασία. Όποιος θέλει, το... πιστεύει.

Το γεγονός πάντως είναι ότι σε συνέντευξή του στους New York Times το 2020, πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε εμφανιστεί ανοικτά υποστηρικτικός προς την τουρκική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι πρέπει να «ενθαρρυνθούν» ώστε να νικήσουν τον Ερντογάν μέσα από μία εκλογική διαδικασία.

Η κόντρα όμως πάει ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν: Το 2014 ο αντιπρόεδρος -τότε- Μπάιντεν είχε αναγκαστεί να ζητήσει επισήμως συγγνώμη από τον Ερντογάν, μετά από κάποια δήλωσή του στην οποία είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία έπαιξε ρόλο στην ανάδυση του ISIS, προκαλώντας μεγάλη διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Προφανώς τις δύο χώρες τις ενώνουν μεγάλα (γεωπολιτικά) συμφέροντα. Ωστόσο η «έχθρα» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Θα αποζημιωθεί άμεσα η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ακύρωση των φορτίων που είχε κλείσει το 2022 με την TotalEnergies, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Χθες δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε εφαρμογή της νομοθέτησης της αποζημίωσης, τον περασμένο Μάρτιο. Από την απόφαση προκύπτει ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας ακύρωσε τελικά 13 φορτία LNG, για τα οποία προφανώς υπάρχει ρήτρα.

Δεν αναγράφεται το ποσό με το οποίο θα καλύψει τη χασούρα της, καθώς έκλεισε μια συμφωνία ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΝ, για να μην απειληθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Υποδεικνύεται να προσκομίσει τα αναγκαία παραστατικά στον ΔΑΠΕΕΠ, που διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα δοθεί και η αποζημίωση. Τα ποσά αυτά, ορίζει η απόφαση, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από ορκωτό ελεγκτή.

Η απόφαση έχει ισχύ με τη δημοσίευσή της στη Διαύγεια. Για το ύψος της αποζημίωσης θα επανέλθουμε.

 

NAMMOS: Η υπόθεση πολεοδομικών παραβάσεων στο πασίγνωστο μαγαζί της Μυκόνου έχει απ' ό,τι φαίνεται κάποια «ντεσού» που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ενώ εξακολουθεί να αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου (μια απόφαση που έχει καθυστερήσει αρκετά) για την προσωρινή διαταγή που έχουν ζητήσει οι ιδιοκτήτες, έχει προκύψει μια σημαντική «λεπτομέρεια».

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος που έκαναν αυτοψία στο ακίνητο έγραψαν ότι γίνονταν οικοδομικές εργασίες. Ο αστυνομικός που τους συνόδευε όμως έγραψε στη δική του αναφορά ότι γίνονταν ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες σε ήδη υφιστάμενα κτήρια.

Για τους γνωρίζοντες, η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς εάν δεν υπήρχαν οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη, τότε ο νόμος δεν προβλέπει άμεση κατεδάφιση, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Από την πλευρά της η ιδιοκτησία του Nammos υποστηρίζει ότι έχει κάνει στο παρελθόν «τακτοποίηση» των δύο κτηρίων (520 και 40 τετραγωνικών).

 

ATTICA BANK: Ενας μήνας έχει περάσει από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πακέτου «Astir» της τράπεζας και ακόμη η αγορά περιμένει τον… νικητή.

Τα ξένα funds μεταξύ των οποίων η Fortress έχουν υποβάλει τις προσφορές και η διοίκηση της τράπεζας μένει να επιλέξει. Εξάλλου, το μέτωπο αυτό πρέπει να κλείσει γρήγορα, διότι στην ουρά για πώληση βρίσκεται και ένα ακόμη πακέτο NPLs.

Είναι αλήθεια ότι στο μεσοδιάστημα από την κατάθεση των δεσμευτικών για το «Astir» ολοκληρώθηκε και η κρίσιμη για την επιβίωση της τράπεζας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, έχει περάσει καιρός και τώρα η αγορά αναμένει τις πρώτες πράξεις εξυγίανσης.

 

ΤΙΤΑΝ: Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή που χθες αναρριχήθηκε στα 16,22 ευρώ.
Στους αναλυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου, αλλά και οι προοπτικές του 2023, θέμα για το οποίο έγκαιρα σας ενημέρωσε η στήλη.

Χαρακτηριστικό ότι η Eurobank Equities πρόσφατα επανεκκίνησε την κάλυψη του τίτλου, δίνοντας μάλιστα τιμή-στόχο τα 18,2 ευρώ και σύσταση «αγορά».

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Φλερτάρει με υψηλό 52 εβδομάδων ο τίτλος σε μια συγκυρία που η εταιρεία εμφανίζει αυξημένες πωλήσεις (α’ τρίμηνο) και έχει μπροστά της ένα κρίσιμο στοίχημα: την ανάπτυξη στον κλάδο προϊόντων υγείας και ευεξίας μέσω της Holland & Barrett.

Ηδη λειτουργούν τα πρώτα τρία καταστήματα, ενώ στην τελική ευθεία είναι και το e-shop. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι τα 100 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Πολωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v