Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2023

Τράπεζα θεμάτων: Ο μύθος των «σούπερ χάκερ» κατέρρευσε - Μοιράζει μέρισμα η ABB - Σφηνάκια για ΙΑΤΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αττική Οδό

Τράπεζα θεμάτων: Ο μύθος των «σούπερ χάκερ» κατέρρευσε - Μοιράζει μέρισμα η ABB - Σφηνάκια για ΙΑΤΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αττική Οδό

ΑΒΒ: Μπορεί Μυστακίδης (φωτ.), Τσάκος και Αφθονίδης να μην έχουν βρει ακόμη τη χρυσή τομή, ώστε να εισέλθει ο πρώτος ως μέτοχος στην Αegean Baltic Bank, αλλά η τράπεζα, συνεχίζοντας την καλή πορεία της, προτίθεται να μοιράσει το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, ως μέρισμα χρήσης 2022.

Η ABB Bank πέτυχε το 2022 ρεκόρ κερδών (καθαρά κέρδη 17,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, 15,6 εκατ. σε εταιρικό επίπεδο), χάρη σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 69,5% (30,4 εκατ. ευρώ) και σε διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 2,73% (σ.σ. το υψηλότερο πέρυσι μεταξύ των εγχώριων τραπεζών).

Ο CET1 ανήλθε στο τέλος του 2022 σε 18,64%, ως αποτέλεσμα της κερδοφορίας και της υποχώρησης των RWAs κατά 2%, το NPE ratio συρρικνώθηκε σε 1,6%.

Μοναδικό σημείο ανησυχίας το πώς «φούσκωσε» το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών τίτλων, λόγω της αύξησης των καταθέσεων και της αποπληρωμής δανείων, φθάνοντας σε καθαρή λογιστική αξία τα 253,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 22,2% του συνολικού ενεργητικού (10,7% το 2021).

Όπως διευκρινίζει η τράπεζα, μεγάλο μέρος των παραπάνω τοποθετήσεων είναι σε έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου και ομοσπονδιακής κυβέρνησης ΗΠΑ. Εξ ου και το 60% του χαρτοφυλακίου ομολόγων που αποτιμώνται σε εύλογη αξία έληξε κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ μεγάλες λήξεις υπάρχουν και στο τρέχον δεύτερο τρίμηνο.

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Η αύξηση του Euribor έχει φέρει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε πρόσφατη ανάλυση της BNP Paribas για το real estate στην Ευρώπη, παρουσιάζεται το προφανές: η αύξηση του Euribor στο 3,62% το πρώτο τρίμηνο του 2023 (+412 μ.β. από το 4ο τρίμηνο του 2021) αποκλείει περισσότερα νοικοκυριά από την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιστωτική επέκταση για στεγαστικά δάνεια έφτασε στην Ευρώπη στο αποκορύφωμά της το β’ τρίμηνο 2022 (1,077 τρισ. ευρώ). Το α’ τρίμηνο του 2023 οι χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 19% στα 872 δισ. ευρώ.

Οι πλέον σημαντικές μειώσεις καταγράφονται σε Κροατία (-70%), Πολωνία (-69%), Τσεχία (-58%), Ουγγαρία (-33%), Γερμανία (-28%) και Ολλανδία (-27%).

Για την Ελλάδα, δεν καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία, αλλά με δεδομένη την υπερθέρμανση της αγοράς οικιστικών ακινήτων που επιφέρει δυσανάλογες αυξήσεις τιμών πώλησης, το παλαιό απόθεμα -που απαιτεί ανακαίνιση με υπερβολικά αυξημένο κόστος- , αλλά και τα πιεσμένα οικογενειακά εισοδήματα, φαίνεται ότι η στεγαστική πίστη στην παρούσα φάση αφορά εκείνους που έχουν «καβάτζα».

Είτε «άσπρη» είτε «μαύρη».

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Διεύρυνση σκοπού, με προσθήκη της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίδας εισηγείται στην τακτική γενική συνέλευση το Δ.Σ. της εταιρείας.

Στα θέματα και επιστροφή κεφαλαίου 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: Σας είχαμε έγκαιρα ενημερώσει ότι η κυβερνοεπίθεση μόνο «γιγάντια» δεν ήταν.

Τώρα όμως, μετά και τα όσα περιλαμβάνει η επίσημη ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ (που βγήκε κατόπιν της κριτικής που άσκησαν επαγγελματίες της αγοράς αλλά και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας μπαίνει και η… βούλα.

Αντιγράφουμε μερικώς περιεχόμενο από το έγκυρο site secnews.gr που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με θέματα κυβερνοασφάλειας (αφού προηγουμένως «τσεκάραμε» αυτό το περιεχόμενο, όπως συνηθίζουμε και με τρίτους επαγγελματίες της ιδιωτικής αγοράς, με εμπειρία στην υποστήριξη μεγάλων εταιρειών.

  • Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν τα μεγέθη που ανακοίνωσε τελικά το ΕΔΥΤΕ με εκείνα που ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης για την παρούσα κυβερνοεπίθεση. Συνεπώς, συνεχίζει να ισχύει «το γεγονός ότι ΝΑΙ, έγινε κυβερνοεπίθεση αλλά ΟΧΙ στο μέγεθος που παρουσιάστηκε».
  • SP Providers, Gaming/Betting services, Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Τράπεζες αλλά και media δέχονται συχνά πυκνά πολύ μεγαλύτερες επιθέσεις από την αναφερόμενη ως «γιγάντια κυβερνοεπίθεση» που χτύπησε την Τράπεζα Θεμάτων. Με τη διαφορά ότι όλοι οι ανωτέρω στην πλειονότητά τους (σε αντίθεση με κυβερνητικά συστήματα) έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα αποτροπής τέτοιου είδους επιθέσεων.
  • ΟΥΔΕΝ αντίμετρο είχε ληφθεί έναντι κυβερνοεπιθέσεων από τους διαχειριστές της εφαρμογής (δηλαδή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) και οτιδήποτε έγινε με την ΑΚΑΜΑΙ (ειδικευμένη εταιρεία προστασίας) έγινε μετά την πρώτη ημέρα της επίθεσης.
  • Ο όγκος και η μεθοδολογία της κυβερνοεπίθεσης ΔΕΝ υποδηλώνει στοχοποίηση από διεθνή hacking groups (KILLNET και λοιπές θεωρίες που αναφέρθηκαν). Υποδηλώνει άτομα με χαμηλή τεχνογνωσία, περιορισμένο budget, που σκοπό είχαν να δημιουργήσουν ένα μίνι πανικό. Το κατόρθωσαν λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και αντιμέτρων στη δημιουργία, συντήρηση και διαχείριση της εφαρμογής trapeza.iep.edu.gr από τον αρμόδιο φορέα. Εκτιμούμε ότι η έρευνα των αρχών θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα για τον προσδιορισμό των δραστών.

Δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάσει μάλιστα αν είναι έφηβοι ή μαθητές

Εάν ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε το πλήρες τεχνικό και αναλυτικό κείμενο εδώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΙ: Τελευταίο αλλά σημαντικό: Σύμφωνα με πληροφορίες του SecNews, φαίνεται ότι μετά την επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων, το ΕΔΥΤΕ προχώρησε σε στοχευμένες και άμεσες τεχνικές ενέργειες ώστε να θέσει υπό πλήρη προστασία το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης Πανελληνίων (ΣΑΜ/STS) από DDoS επιθέσεις με χρήση κατάλληλης παραμετροποίησης (Anycast/GRE Tunnel).

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το εν λόγω σύστημα του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε επιθέσεις DDoS μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας!

Κοινώς… φτηνά τη γλίτωσαν οι υποψήφιοι φοιτητές.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου εισηγείται στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων το ΔΣ της εταιρείας. Οι μετοχές θα αγοράζονται σε εύρος μεταξύ 0,30 με 3 ευρώ.

Επιπρόσθετα, προτείνεται διανομή σε μέλη του ΔΣ, στελέχη και εργαζόμενους φορολογημένων αποθεματικών, τροποποίηση καταστατικού και συμψηφισμός ζημιών εις νέον 16,7 εκατ. ευρώ με ποσό από το «υπέρ το άρτιο».

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Στις 17 Μαΐου 2023, η ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (36%) - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (32%) - ΑΒΑΞ (32%) κατέθεσε Πρότυπη Πρόταση (σ.σ. ο ιδιώτης προτείνει ένα έργο και αν εγκριθεί, προχωρά δημόσιος διαγωνισμός) για το Έργο ΑΘΗΝΑ Ι. 

Περιλαμβάνει επεκτάσεις του οδικού δικτύου της Αττική Οδός προς Λαύριο, Ραφήνα και Λεωφ. Βουλιαγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v