Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 2 2023

EΨΑ: Η σφήνα του Νίκου και η Βίκος - Νέες επενδυτικές κινήσεις από HIG - Μίνι buyback από την Dimand

EΨΑ: Η σφήνα του Νίκου και η Βίκος - Νέες επενδυτικές κινήσεις από HIG - Μίνι buyback από την Dimand

EΨΑ: Πολύ θα αναρωτηθούν πώς κατάφερε ο Νίκος Καραμούζης και μπήκε πλειοψηφικά μέσω του SMERemediumCap στην ιστορική εταιρεία, όταν η ΒΙΚΟΣ είχε ήδη «βάλει πόδι» εδώ και χρόνια, με το 25%.

Η απάντηση μάλλον είναι ότι η πλευρά του Πέτρου Σεπετά θεωρούσε ολίγον τι αλαζονικά πως τον έχει δεμένο τον… γάιδαρό της. Κι έτσι προχώρησε σε καθαρά ανταγωνιστικές κινήσεις μπαίνοντας στα αναψυκτικά και στις γυάλινες συσκευασίες. Τώρα βεβαίως θα ακολουθήσει η έξοδος από τη διοίκηση, πιθανώς και από την εταιρεία.

Το σίγουρο είναι ότι η ΕΨΑ πάει για «νέα κόλπα», με νέα διοίκηση (όχι υπό τον γνωστό στην ευρύτερη αγορά Κώστα Καραφωτάκη, που είναι μέλος του fund και διευθύνων σύμβουλος στη holding εταιρεία που στήθηκε από κοινού με την οικογένεια Τσαούτου), αλλά και με γενική συνέλευση η οποία έχει ήδη προσκληθεί για να εγκρίνει την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το ύψος της δεν το ξέρουμε, αυτό που μάθαμε όμως είναι ότι υπάρχει επενδυτικό πλάνο, συνολικού ύψους 8-9 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της εταιρείας.

 

NOTOS COM-OPTIMA: Μόλις 10 χιλιάδες ευρώ κόστισε στην τράπεζα η απόκτηση του 25% της Notos Com, βάσει της συμφωνίας αναδιάρθρωσης που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 2021 και υλοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022.

Κατά την ίδια ημερομηνία, η καθαρή αξία περιουσιακών στοιχείων της Notos Com ανερχόταν σε 1,79 εκατ. ευρώ.

 

HIG: Στην αγορά αποθήκης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, επιφάνειας 4.300 τ.μ., προχωρά η Μακιός, εταιρεία που ελέγχεται από το private equity fund HIG, ενώ φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επένδυση για νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 20.000 τ.μ.

Πέρσι ο όμιλος υλοποίησε επενδύσεις, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ (επέκταση αποθηκευτικού κέντρου Γέφυρας, επέκταση φωτοβολταϊκού πάρκου, έναρξη κατασκευής του αποθηκευτικού κέντρου σε Ασπρόπυργο).

Οι επενδύσεις αύξησαν τον καθαρό δανεισμό (41,55 εκατ. ευρώ στις 31/12/22 από 33 εκατ. ευρώ στις 31/12/21), ενώ ο λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,18x.

Η διοίκηση εξετάζει διάφορα σενάρια μείωσης του κόστους δανεισμού της, ώστε να αντισταθμίσει το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος.

 

DIMAND: Το ΔΣ εισηγείται νέο μίνι buyback με αγορά, κατά τους επόμενους 12 μήνες, ως 150 χιλ. μετοχών σε εύρος μεταξύ 10 με 20 ευρώ. Επιπρόσθετα, προτείνεται τροποποίηση του προγράμματος επιβράβευσης στελεχών με δωρεάν διάθεση μετοχών (stock awards).

Με την τροποποίηση, οι δικαιούχοι (μέλη ΔΣ, προσωπικό) θα λάβουν τμηματικά ως το 2024 τις (ως) 150 χιλιάδες ίδιες μετοχές.

Η ισχύουσα απόφαση προβλέπει εφάπαξ διάθεση ως την 30 Ιουνίου 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v