Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2023

Το μπέρδεμα ΙΝΤΚΑ με ΙΝΚΑΤ και τα πακέτα - Σαράντης: Η άνοδος που... δεν ήρθε - Tips για ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ, ΛΑΒΙ, ΜΕΝΤΙ

Το μπέρδεμα ΙΝΤΚΑ με ΙΝΚΑΤ και τα πακέτα - Σαράντης: Η άνοδος που... δεν ήρθε - Tips για ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ, ΛΑΒΙ, ΜΕΝΤΙ

MYTILINEOS: Συνήθεια έγιναν φέτος τα ιστορικά ρεκόρ για τη μετοχή. Την Παρασκευή είχαμε ένα ακόμα, με τον τίτλο να εκτινάσσεται στα 31,9 ευρώ ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 4,55 δισ. ευρώ.

Συνήθεια, όμως, έγιναν και οι εκθέσεις αναλυτών που στάζουν… μέλι για τον τίτλο. Τελευταίο παράδειγμα η Citi, η οποία ανέβασε την τιμή-στόχο στα 37 ευρώ καθώς τα 30 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος αποτελούν πλέον… παρελθόν.

Από αυτή την έκθεση κρατάμε ότι θεωρεί την ελληνική εισηγμένη μία εταιρεία με «best-in-class ESG χαρακτηριστικά» καθώς και ότι εκτιμά πως η νέα οργανωτική δομή της Mytilineos ευνοεί την καλύτερη κατανόηση του growth story της εταιρείας.

Υ.Γ.: Ο αναλυτής της Citi αναμένει περαιτέρω rerating για τη μετοχή, σε συνέχεια του Corporate Restructuring και στο θετικό σενάριο ανεβάζει την τιμή-στόχο στο επίπεδο των 44 ευρώ.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Το παλεύει η μετοχή αλλά έως στιγμής δεν της… βγαίνει, τουλάχιστον σε σύγκριση με την άνοδο που παρουσιάζει η υπόλοιπη αγορά. Άγγιξε τα 8 ευρώ τον Γενάρη, τώρα βρίσκεται στα 7,44, όταν ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει περισσότερο από 27%. Η αγορά φαίνεται να βρίσκει την αποτίμηση της εταιρείας (στα 520 εκατ. ευρώ) ολίγον… απαιτητική, καθώς γίνονται και εσωτερικές μεταβολές κορυφής στο management team.

Απαρατήρητη δεν φαίνεται να πέρασε και η υπόθεση με το scarletbeauty.gr. Mπορεί η δραστηριότητα να έκλεισε, αλλά σοβαρές απαντήσεις στα αιχμηρά δημοσιεύματα για «παραμάγαζο» με τη συνδεδεμένη εταιρεία Λενίδι δεν δόθηκαν.

Κρίμα, γιατί το άμεμπτο reputation έχει σημασία σε τόσο υψηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα, θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε και το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας. Η μάχη γίνεται στα χαμηλά κι όχι στην κορυφή, με τη Νέα Δημοκρατία να δείχνει ότι εδραιώνει διαφορά πάνω από 20% ίσως και 25%. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να στρέφεται προς τα αριστερά με το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, ενώ η Πλεύση φαίνεται να μπάζει νερά. Η μεγάλη μάχη είναι προς τα δεξιά καθώς οι «Σπαρτιάτες» μέσω Κασιδιάρη ανεβαίνουν. Το ερώτημα «πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή» και τι ποσοστό των ψήφων θα μείνει εκτός Βουλής, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν επιδέχεται ικανοποιητικής απάντησης προ της κάλπης.

 

ΖΗΜΙΕΣ: Επιμένουμε ότι μέσα στον αδυσώπητο προεκλογικό πόλεμο, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα «ξέχασαν» τα συμφέροντα της χώρας. Πρώτα με το ξεκατίνιασμα για τη μειονότητα στη Θράκη, εν συνεχεία με το ναυάγιο στην Πύλο. Πολύ πιθανόν να συζητάμε προσεχώς για τις επιπτώσεις που είχαν αυτοί οι χειρισμοί -και από τις δύο πλευρές- στις εξωτερικές μας σχέσεις.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται το γεγονός ότι την Πέμπτη έγιναν δύο πακέτα για τον ίδιο αριθμό μετοχών και στην ίδια τιμή αγοράς, ένα σε κάθε εταιρεία.

Στην περίπτωση της ΙΝΤΚΑ, υπήρξε και ανακοίνωση την Παρασκευή καθώς οι 621.000 μετοχές αγοράστηκαν στην τιμή των 2,10 ευρώ μέσω της Black Oak Investments LTD, από συνδεδεμένο πρόσωπο. Tον αντιπρόεδρο του ΔΣ Δημήτρη Θεοδωρίδη.

Στην περίπτωση της INKAT (βάζουμε τους κωδικούς των εταιρειών γιατί έτσι φαίνεται και το πόσο μοιάζουν) η εντολή φαίνεται να δόθηκε κατά λάθος, από τον χειριστή που έβαλε την εντολή αγοράς, αντί να την βάλει στην ΙΝΤΚΑ. Γι' αυτό και η τιμή που έγινε το πακέτο ήταν 9% υψηλότερα από την τότε τρέχουσα τιμή της μετοχής (την Παρασκευή η ΙΝΚΑΤ ανέβηκε 4,25% κι έπιασε τα 2,01 ευρώ).

Υποθέτουμε ότι αν δεν έχει ήδη ζητηθεί, θα ζητηθεί η αντιστροφή της συναλλαγής.

 

LAVIPHARM: Καλπάζει ο τίτλος το τελευταίο διάστημα, με την απόδοση τις τελευταίες 30 ημέρες να ξεπερνά το 41%. Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή έκλεισε στο 0,61 ευρώ ή 7% υψηλότερα.

Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε πλέον το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ.

 

INTRACOM DEFENCE: Στα χέρια της Israel Aerospace Industries περιήλθε προ ημερών η εταιρεία. Λόγω της αλλαγής μετοχικού status παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Χρ. Κλώνης και το μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Κωνσταντίνος Κόκκαλης.

Αντίθετα, θα παραμείνει, υπό το νέο μετοχικό καθεστώς, ο Γ. Τρουλινός ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας. Ο κ. Τρουλινός υπέγραψε, πρόσφατα, νέα σύμβαση εργασίας με την Intracom Defence.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Την επέκταση του σκοπού της με τέσσερις επιπλέον δραστηριότητες αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας. Και επειδή δεν θέλουμε να σας κρατάμε σε αγωνία και οι τέσσερις νέες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με το φαγητό.

Από υπηρεσίες καντίνας και υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), μέχρι υπηρεσίες παροχής γευμάτων και υπηρεσίες που παρέχονται από εστιατόρια, που πωλούν μερίδες φαγητού σε πακέτο.

 

MEDICON HELLAS: Μετά από πολλά χρόνια περιπετειών (βλέπε πλήγμα από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που υποχρεωτικά είχαν δοθεί στις εταιρείες του κλάδου έναντι απαιτήσεών τους από τα νοσοκομεία), η εισηγμένη στέλνει φέτος του μετόχους της στο ταμείο. Έτσι, μετά το προμέρισμα ύψους 0,1131 ευρώ που ήδη δόθηκε πριν λίγους μήνες, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή επιπλέον 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Κάποιοι μέτοχοι μειοψηφίας βέβαια περίμεναν «κάτι παραπάνω», με δεδομένη την ισχυρή ρευστότητα της εισηγμένης. Ίσως επειδή συνηθίζεται το προμέρισμα να είναι χαμηλότερο του συμπληρωματικού μερίσματος και όχι πολλαπλάσιο, όπως ισχύει στην περίπτωση της Medicon Hellas.

 

FOURLIS: Στη γενική συνέλευση της εισηγμένης τέθηκε από το επενδυτικό κοινό το ζήτημα ότι η καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) της θυγατρικής Trade Estates είναι σχεδόν ίση με την τρέχουσα αποτίμηση ολόκληρου του ομίλου στο ταμπλό του ΧΑ (άρα μια ένδειξη ότι η τρέχουσα τιμή της ΦΡΛΚ είναι έντονα υποτιμημένη).

Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, η Fourlis κατέχει το 88% (και όχι το 100%) της Trade Estates και επίσης ότι η μητρική έχει έναν αξιοσημείωτο δανεισμό, σε μια περίοδο ανοδικών επιτοκίων.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της εισηγμένης Βασίλης Φoυρλής σημείωσε πως η αυτόνομη είσοδος της Trade Estates στο ΧΑ (τελευταίο φετινό τρίμηνο) θα δώσει μια καθαρότερη εικόνα για την αξία της Fοurlis, όπως επίσης ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η επιδιωκόμενη αύξηση του EBITDA τόσο φέτος όσο και κατά τα επόμενα χρόνια.

Όσο για τον δανεισμό του ομίλου, αναφέρθηκε ότι οι επενδύσεις των νέων ΙΚΕΑ χρηματοδοτούνται από την Trade Estates, ότι γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της δανειακής έκθεσης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» βρίσκεται σε πολύ λογικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v