Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2023

Το τραπεζικό «δις εξαμαρτείν» στην Avramar - Διπλό σφυρί για ΑΓΝΟ - Το δίλημμα της Elpedison - ΧΑ: Ενα χαρούμενο... «λουκέτο»

Το τραπεζικό «δις εξαμαρτείν» στην Avramar - Διπλό σφυρί για ΑΓΝΟ - Το δίλημμα της Elpedison - ΧΑ: Ενα χαρούμενο... «λουκέτο»

AVRAMAR: Δεν έχουμε πολλές αμφιβολίες ότι στην υπόθεση Avramar θα βρεθεί κάποιος τρόπος για «να πάει παρακάτω το τενεκεδάκι». Για πολλούς λόγους.

Πρώτον, διότι ο συγκεκριμένος όμιλος αντιπροσωπεύει πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς προέκυψε «μετά βαΐων και κλάδων», από τη συνένωση του Νηρέα, της Σελόντα, της Ανδρομέδα και του Περσέα, που ενορχήστρωσαν οι τράπεζες.

Με άλλα λόγια, για τον ελληνικό κλάδο, μάλλον είναι αυτό που λέμε «too big to fail».

Δεύτερον, διότι οι τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο ένα ηχηρό κανόνι, που φτάνει σε μια 400αριά εκατ. ευρώ, σε κλάδο στον οποίο θα έπρεπε και να… ήξεραν και να πρόσεχαν, μετά τις περιπέτειες που είχαν επί πολλά χρόνια με τις ελληνικές εταιρείες!

Κι όμως, μέσα σε περίπου δυόμισι χρόνια, το «πουλέν» με μετόχους το νεοϋορκέζικο fund Amerra και το κρατικό fund των Εμιράτων Mubadala, και CEO τον Thor Talseth (φωτ.) ,τo οποίο ονομάστηκε Αvramar (από την ελληνική λέξη αύρα και το ισπανικό Mar, δηλαδή θάλασσα), έχει πέσει ξανά στην ανάγκη τους.

Το πιο απίστευτο δε προσώρας (το τι έχει γίνει ακριβώς στην υπόθεση θα το μάθουμε σταδιακά) είναι ότι αντί να έχουν π.χ. μετοχές για εγγύηση στα δάνεια, οι τράπεζες, έχουν μόνο… γόνους, τους οποίους και θα μετρήσουν συντόμως, με τη βοήθεια ειδικού συμβούλου.

Θυμίζοντάς μας το ρητό «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

ΥΓ: Ψάξαμε λίγο το ζήτημα και από την επενδυτική σκοπιά. Είτε είναι 30 είτε 40 εκατ. τα EBITDA του 2022, σε σχέση με τα δάνεια, είναι λίγα. Με άλλα λόγια, από δανεισμό η εταιρεία είναι «τούμπανο» και απαιτεί σοβαρές κεφαλαιακές ενέσεις για να γυρίσει. Μετρητά δηλαδή, από μετόχους. Πόσα; είναι η επόμενη ερώτηση. Κάποιοι που «ψηλάφισαν» το case, απαντούν «κάποιες δεκάδες εκατομμύρια».

Θα τα βάλουν οι μέτοχοι; Κάποιοι ποντάρουν στους… σεΐχηδες, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τους βγει. Ίδωμεν.

 

AVRAMAR II: Εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου αναμένεται να επιλέξουν χρηματοοικονομικό σύμβουλο οι πιστώτριες τράπεζες. Στην περίμετρο του έργου συμβούλου περιλαμβάνεται ο έλεγχος χρηματοροών (εξέλιξη απαιτήσεων και υποχρεώσεων, συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, έλεγχος τυχόν χρηματοδότησης της ισπανικής δραστηριότητας από την ελληνική κ.ά.).

Υπενθυμίζεται ότι πριν υποβληθεί το αίτημα για νέα χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, με δέσμευση μετόχων ότι θα βάλουν άλλα τόσα, η εταιρεία είχε ενημερώσει, μεταξύ άλλων, για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

 

ΑΓΝΟ: Στο σφυρί και πάλι τα ιμάτια της πτωχευμένης γαλακτοβιομηχανίας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δύο αγροτεμάχιά της. Το ένα εμβαδού 3.685,55 τ.μ. στο οποίο έχει την πλήρη κυριότητα βρίσκεται στη θέση Ανάθεμα και το δεύτερο έκτασης 1.832 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Χαμομήλια και ανήκει στην πτωχευμένη εταιρεία σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου.

Ο πλειστηριασμός θα διενεργηθεί στις 9 Νοεμβρίου και αν δεν βρεθεί πλειοδότης, θα επαναληφθεί για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Σε περίπτωση που και οι τρεις επαναληπτικοί πλειστηριασμοί αποβούν άκαρποι λόγω μη εμφάνισης πλειοδοτών ή οι προσφορές κριθούν μη συμφέρουσες, ο πλειστηριασμός θα αναβληθεί και θα διενεργηθεί εκ νέου στις 18 Ιανουαρίου του 2024.

Η προσφορά από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να συνοδεύεται από τραπεζική επιταγή, η οποία δεν θα πρέπει να είναι κατώτερη του ποσού της πρώτης προσφοράς, των 7.000 ευρώ για το πρώτο ακίνητο και του ποσού των 2.000 ευρώ για το δεύτερο ακίνητο.

Για την ιστορία, το φιλέτο της ΑΓΝΟ, δηλαδή το εργοστάσιο και το brand, το απέκτησε μέσω πλειστηριασμού πέρυσι την Άνοιξη η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έναντι 7,73 εκατ. ευρώ.

 

NATECH: Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης της Natech, εταιρείας τεχνολογικών λύσεων για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Μετά την επιτυχή έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 10 εκατ. ευρώ, η Natech επιδιώκει να αντλήσει από την αγορά ως 80 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Στο παραπάνω πλαίσιο διενεργεί, εδώ και καιρό, παρουσιάσεις σε εγχώριους επενδυτές (σ.σ. funds, family offices, εισηγμένες κ.ά.). Αν προχωρήσει σε ΑΜΚ τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, θα μετατραπούν αυτόματα σε μετοχές οι προσφάτως εκδοθείσες ομολογίες.

Η Natech, που έχει συμπράξει με την Πειραιώς, για τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας, επιδιώκει να εισέλθει σε υπηρεσίες που αφορούν σε πωλήσεις αδειών λογισμικού, υπηρεσίες συναλλαγών, καινοτόμα ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής.

Το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 21,2 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και θα λάβει από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων 10,6 εκατ. ευρώ καθώς και δάνειο από την Πειραιώς 6,4 εκατ. ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια ως 80 εκατ. ευρώ, που επιδιώκει να αντλήσει, προορίζονται για το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης εργασιών σε Ευρώπη και Αμερική.

 

ELPEDISON: Ο ένας μέτοχος (Helleniq Energy) επιμένει στον σκεπτικισμό του από πέρυσι για την προώθηση της επένδυσης τρίτης μονάδας φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Ο άλλος μέτοχος (Edison) από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ της επένδυσης, χωρίς αστερίσκους.

Και οι δύο, με ισόποσα μερίδια στην κοινή εταιρεία Elpedison, έχουν λόγους που στηρίζουν τις απόψεις τους. Η μεν Helleniq Energy γιατί δίνει πολύ μεγάλη σημασία πλέον στα πράσινα έργα της και προβληματίζεται για τον ρόλο του φυσικού αερίου σε μια εποχή που αλλάζει ραγδαία. Η δε Edison, γιατί πιστεύει στις επενδύσεις αυτές, άλλωστε, το αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις της στην Ιταλία, αλλά και γιατί θεωρεί ότι έτσι θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι υποστηρικτικό έργο στη νέα μονάδα θεωρείται το FSRU στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζονται, λοιπόν, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μετόχων της Elpedison, σε ένα δημιουργικό κλίμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη. Η σχεδιαζόμενη μονάδα έχει ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις και γίνονται τώρα διάφορες πρόδρομες εργασίες. Επιπλέον, ατού της επένδυσης θεωρείται ότι έχει εξασφαλισμένα κεφάλαια, άρα, το θέμα δεν είναι οικονομικό.

Παρά, λοιπόν, την καθυστέρηση για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο μέτοχοι θα καταλήξουν σε συμφωνία εντός του 2023, για να δρομολογηθεί η υλοποίηση της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη.

Ίδωμεν.


ΖΑΜΠΑ: Στις 24 Ιουνίου συγκαλείται η τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, με θέματα την περάτωση της εκκαθάρισης, τη διαγραφή της πρώην εισηγμένης από τα μητρώα των ανώνυμων εταιρειών και τη διανομή στους μετόχους των διαφόρων αποθεματικών και του μετοχικού κεφαλαίου (με βάση τον τελευταίο ισολογισμό, η Ζάμπα είχε ουσιαστικά μηδενικές υποχρεώσεις και ταμείο κάτι παραπάνω από 8 εκατ. ευρώ).

To ευχάριστο είναι ότι κανείς από τους μετόχους (βασικούς και «μικρούς») δεν πρέπει να έχει παράπονο από τις εξελίξεις. Και αυτό γιατί από τότε που η πρώην εισηγμένη εξήλθε από το ΧΑ (λόγω χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή πωλήσεις χαμηλότερες των δύο εκατ. ευρώ) έως σήμερα, έχει σταματήσει την οποιαδήποτε οικονομική της δραστηριότητα και έχει εκποιήσει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, των ακινήτων της συμπεριλαμβανομένων.

Ως αποτέλεσμα, οι χρηματικές διανομές που έχουν ήδη εισπράξει οι μέτοχοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με αυτή που θα ακολουθήσει της γενικής συνέλευσης της 24ης Ιουνίου ξεπερνούν κατά πολύ την (τότε) τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής κατά την ημερομηνία εξόδου της από το ΧΑ.

Η Ζάμπα ιδρύθηκε το 1962 και δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών, διαθέτοντας επί μακρά σειρά ετών την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Sharp. Η περίπτωσή της θα πρέπει να γραφεί στην ελληνική χρηματιστηριακή ιστορία ως η μεγάλη εξαίρεση: Η μόνη εταιρεία που έβαλε «λουκέτο» αποφέροντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικά κέρδη στους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v