Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2023

Κυβέρνηση: Η (πολιτική) γεωγραφία και το κοπίδι *ΑΤΤΙCA-ANEK: Κλείνει το πρώτο επεισόδιο *Σφηνάκια για ΑΛΦΑ, Reds, ΙΝΚΑΤ

Κυβέρνηση: Η (πολιτική) γεωγραφία και το κοπίδι *ΑΤΤΙCA-ANEK: Κλείνει το πρώτο επεισόδιο *Σφηνάκια για ΑΛΦΑ, Reds, ΙΝΚΑΤ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Eπιβεβαιώθηκε το «κλισέ» του buy the rumor, sell the fact, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση, ενώ την ίδια μέρα, χθες, βγήκε και το report της Αlpha Finance, με τίτλο «Ωρα για διάλειμμα».

Πέρα από το ότι μεγάλο μέρος των παραγόντων της αγοράς προσδοκούσε ακόμη μεγαλύτερη νίκη Μητσοτάκη (σε έδρες και ποσοστό), η αλήθεια είναι ότι το ταμπλό ανεβαίνει σχεδόν «απνευστί» εδώ και πολύ καιρό.

Κατά συνέπεια, ένα διάστημα πλάγιας ή και πλαγιοκαθοδικής κίνησης δεν ανατρέπει τα ευρύτερα δεδομένα και την ανοδική τάση.

Λίγη ρέγουλα δεν βλάπτει.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Το είπε και, σε μεγάλο βαθμό, το έκανε. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε 59 μέλη, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν «πασοκογενείς», 20-25 «μητσοτακικοί» 5-6 «καραμανλικοί», 5-6 «σαμαρικοί» και οι υπόλοιποι… αδιευκρίνιστοι. Περίπου 21 ήταν εξωκοινοβουλευτικοί και οι εννέα γυναίκες.

Η νέα κυβέρνηση έχει 63 μέλη (τέσσερα παραπάνω), με 18 εξωκοινοβουλευτικούς και 15 γυναίκες, μια πολύ σημαντική αύξηση των γυναικών, κατά σχεδόν 70%. Αυξημένοι είναι επίσης όσοι δεν προέρχονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία, αριθμώντας συνολικά 12 άτομα (αύξηση κατά 50%). Πιο γνωστές στο ευρύ κοινό… αφίξεις, ο Γιώργος Φλωρίδης (φωτ.) και ο Χάρης Θεοχάρης.

Παρότι μετά την πάροδο μιας κυβερνητικής τετραετίας και τον εκλογικό θρίαμβο του Κυριάκου όλοι πλέον εμφανίζονται «προεδρικοί», να σημειώσουμε ότι στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει μια τετράδα γνωστών «καραμανλικών» τουλάχιστον του παρελθόντος και δύο βέροι «σαμαρικοί», συν τον Σταύρο Παπασταύρου στο Μαξίμου, που έχει πλέον, όπως έχουμε ξαναγράψει, πολύ στενή σχέση με τον Μητσοτάκη.

Στη διαδικασία αυτή έπεσε βέβαια και το σχετικό «κοπίδι». Συνολικά εννέα υπουργοί, τρεις αναπληρωτές και 12 υφυπουργοί της προηγούμενης, έμειναν απέξω.

Στην κατηγορία δυσάρεστες εκπλήξεις, τουλάχιστον για τους ίδιους, μάλλον πρέπει να βάλουμε τον «πάγκο» στον οποίο περιορίστηκαν οι Τάκης Θεοδωρικάκος (βλέπε υπόθεση Greek Μafia, αύξηση της σκληρής εγκληματικότητας και διάφορα άλλα), Στέλιος Πέτσας (που δικαίως ή αδίκως θα μείνει γνωστός για τη «λίστα Πέτσα»), ο Χρήστος Στυλιανίδης (φαίνεται ότι έγινε «περκέτι» η Πολιτική Προστασία και μπήκε τώρα ο Κικίλιας), ο Θάνος Πλεύρης και ο αγνώστων αρμοδιοτήτων Τάκης Πικραμένος.

Ουδείς πάντως διερωτάται γιατί έμειναν στο πάγκο ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Κώστας Τσιάρας. Όλοι ήταν σίγουροι ότι έτσι θα γίνει.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Πολύ κλάμα -και παρασκήνιο- στον χώρο, θα ασχοληθούμε αύριο...

 

ΠΑΣΟΚ: Η απώλεια του Ανδρέα Λοβέρδου από το κοινοβούλιο (που πρακτικά είχε ήδη κριθεί στην προηγούμενη αναμέτρηση) ουδόλως στενοχώρησε την ηγετική ομάδα του Κινήματος, λένε οι κακές γλώσσες (κι όχι μόνο αυτές). Οι λόγοι γνωστοί, αφορούν την υπερβολική «συμπάθεια» του κ. Λοβέρδου προς τη... Νέα Δημοκρατία, ίσως και το γεγονός ότι ήταν βασικός αντίπαλος στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα όμως, όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Χάρη Καστανίδη. Είχε γραφτεί, ως «διαρροή» όμως, ότι δεν θα κρατήσει την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης, διότι σε άλλη περίπτωση αφήνει εκτός Βουλής τον Καστανίδη. Λογικά η διαρροή θα πρέπει να επαληθευτεί, καθώς ο τελευταίος είναι «βαρύ πυροβολικό» για το ΠΑΣΟΚ μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά και για λόγους τάξης.

Περιέργως κυκλοφορούν κάποιες φήμες περί του αντιθέτου...

 

ALPHA BANK: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 217 εκατ. ευρώ, προχώρησε, πρόσφατα, η Alpha Διεθνών Συμμετοχών, θυγατρική της τράπεζας, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον όμιλο. Η αύξηση αποφασίστηκε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 31ης Μαΐου.

Η Alpha Διεθνών Συμμετοχών αποτελεί την εταιρεία συμμετοχών, μέσω της οποίας ο όμιλος ελέγχει τις θυγατρικές σε Ρουμανία (Alpha Βank Romania), Κύπρο (Alpha Βank Cyprus), καθώς και την Alpha Credit Acquisition Company Ltd. Στην τελευταία είχε μεταφερθεί τμήμα του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και ενήμερων δανείων από την Alpha Βank Cyprus και την Alpha Βank Αλβανίας (σ.σ. πριν την πώλησή της).

Είναι πιθανόν η ΑΜΚ να αποτελεί επακόλουθο της μεταβίβασης σε Cerberus του συντριπτικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ανακτηθέντων ακινήτων που διέθετε ο όμιλος στην Κύπρο (χαρτοφυλάκιο Sky).

 

ALPHA BANK II: Συνεχίζεται η προετοιμασία για τη δεύτερη μεταφορά ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων του ομίλου Alpha στη Skyline Real Estate, το 65% της οποίας θα μεταβιβαστεί στην P&E Investments των Dimand/Premia.

Μεταξύ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων που θα μεταβιβαστούν, τα γραφεία της Alpha Asset Management στην οδό Μέρλιν, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ.

 

ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Αλλάζει χέρια, όπως μαθαίνει η στήλη, το ακίνητο που στεγάζεται το κατάστημα της γνωστής αλυσίδας στην Κυψέλη.

Το ακίνητο βρίσκεται σήμερα στα χέρια του Βασίλειου Γιώτη, βασικού μετόχου της «Γιώτης Β. Ενεργειακής Επενδυτικής ΑΕ», η οποία και θα το εξαγοράσει. Το deal αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουλίου, με τίμημα 2,873 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο που βρίσκεται σε οικόπεδο 1.033,70 τ.μ. στην πλατεία Κυψέλης νοικιάζεται στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός προς 13.000 ευρώ τον μήνα. Το συμβόλαιο λήγει στις 31 Μαρτίου του 2029.

 

REDS: «Ακέφαλη» παραμένει η εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Γ. Κωνσταντινίδη στις αρχές του μήνα από τη θέση του CEO. Τα νεότερα για την κάλυψη του κενού αναμένονται κατά τη Γ.Σ. της εισηγμένης τον επόμενο μήνα, οπότε μάλλον θα μάθουμε τον διάδοχο.

Πριν την αποχώρησή του, η εταιρεία ολοκλήρωσε τη συμφωνία πώλησης ακινήτου στη Λεωφόρο Avalansei στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, ακίνητο της θυγατρικής εταιρείας PROFIT CONSTRUCT S.R.L. Αγοραστής του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας οικοπέδου 7.974 τ.μ., είναι η VASTINT ROMANIA S.R.L. η οποία κατέβαλε τίμημα 11,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, υπεγράφη με την ίδια εταιρεία δεσμευτικό προσύμφωνο για έτερο ακίνητο της Reds. Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την πώλησή του (έχει έκταση 1.170 τ.μ. και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Tabacarilor), έναντι τιμήματος 1,6 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κέρδος από τις πωλήσεις ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ και θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου του 2023.

 

ATTICA-ANEK: Σήμερα, λένε οι πληροφορίες, θα δημοσιοποιηθεί η απάντηση των τραπεζών-ομολογιούχων της ΑΝΕΚ στην πρόταση που υπέβαλε η πλευρά του Μάριου Ηλιόπουλου, μέσω εταιρειών της Sea Jets. Κατά τις ίδιες πηγές, η απάντηση θα είναι αρνητική, με την επίκληση του execution risk και του operational risk που ενέχει η πρόταση και τη διαπίστωση ότι δεν αποτελεί «αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο».

Εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η υπόθεση θα λήξει. Με βάση τα όσα ανέφεραν πρόσφατα ορισμένες πηγές στη στήλη, ενδέχεται να υπάρξει και νέα, βελτιωμένη προσφορά, αυτή τη φορά χωρίς απαίτηση δανεισμού από τις τράπεζες.

Είπαμε έγκαιρα ότι πρόκειται για τη δεύτερη σεζόν της όλης υπόθεσης (η πρώτη αφορούσε τη MIG), η απάντηση των τραπεζών μάλλον κλείνει το πρώτο επεισόδιο.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Κάπου ανάμεσα στη μέση τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο 7ήμερο (2,025-2,190) πούλησε το εναπομείναν ποσοστό συμμετοχής στην εισηγμένη ο Δ. Κούτρας καθώς χθες έγινε γνωστό ότι εισέπραξε 2,15 ευρώ ανά μετοχή για τρία εκατομμύρια τεμάχια (συνολικά 6,45 εκατ. ευρώ).

Κατά την ημερομηνία της εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής με συμβαλλόμενη τη Winex (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου), δηλαδή της 21ης Ιουνίου 2023, η τιμή κλεισίματος ήταν 2,180 ευρώ.

Χθες η τιμή κλεισίματος ήταν 2,10 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v