Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2023

ΧΑ: Η «χώνεψη» και οι τρεις λόγοι ανόδου - Ο Σταύρος που έγινε Γρηγόρης - Το καρφί που... εκτοξεύτηκε από ΥΠΕΝ

ΧΑ: Η «χώνεψη» και οι τρεις λόγοι ανόδου - Ο Σταύρος που έγινε Γρηγόρης - Το καρφί που... εκτοξεύτηκε από ΥΠΕΝ

ΣΤΑΥΡΟΣ: Μπορεί την τυπική θέση να εξακολουθεί να την έχει ο Γιάννης Μπρατάκος ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά στην πράξη «Γρηγόρης στη θέση του Γρηγόρη» (Δημητριάδη) έγινε, όπως έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει (και παραδέχονται πλέον ακραιφνώς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ), ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου (φωτ).

Θα προσπεράσουμε όσα του σέρνει μέρος της αντιπολίτευσης για τη «λίστα Λαγκάρντ» και τις offshore, άλλωστε ο άνθρωπος αθωώθηκε πανηγυρικά στις δικαστικές εμπλοκές του. Θα μείνουμε στο ακαδημαϊκό ερώτημα αν ο «εξ απορρήτων» ενός πρώην πρωθυπουργού (του Αντώνη Σαμαρά), εννιά χρόνια αργότερα θα αποδειχθεί πετυχημένος ως «γενικός δερβέναγας» του Κυριάκου, σε μια ευαίσθητη θέση που εκ της φύσεώς της περιλαμβάνει (και) τον χειρισμό μυστικών και... ντοκουμέντων. Κάτι που γενικώς δεν συνηθίζεται στην πολιτική, εντός και εκτός Ελλάδος.

Πάντως η ανάληψη της θέσης δείχνει να επιβεβαιώνει τη παλαιότερη ρήση του Αντώνη Σαμαρά, «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου». Επειδή δεν γίνεται να τον... κλωνοποιήσουν, αξιοποιείται ξανά και ενισχυμένος ο ένας που έχουμε.

 

XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η χθεσινή συνεδρίαση ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η αγορά περνά φάση «χώνεψης» της εντυπωσιακής ανόδου που προηγήθηκε. Το πόσο θα διαρκέσει, εξαρτάται κυρίως από εξωγενείς συνθήκες, όπως το τρίπτυχο πληθωρισμού-επιτοκίων-ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που έχει εξελιχθεί σε πραγματικό πονοκέφαλο για τις Κεντρικές Τράπεζες, επηρεάζοντας συχνά και τις αγορές.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη φάση από τις υπόλοιπες αγορές που συζητάμε, για αρκετούς λόγους. Πρώτον, ότι έχει μπροστά της καλές ειδήσεις σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα (που θα μειώσει αισθητά το country risk), κι αργότερα με την πιθανή ανάδειξή της σε ανεπτυγμένη αγορά.

Θα επιμείνουμε στο τελευταίο, σημειώνοντας ότι αν αποτύχουμε για δεύτερη φορά, θα είναι μεγάλο λάθος όχι μόνο για την κυβέρνηση και την ΕΧΑΕ, αλλά και για τις ίδιες τις μεγάλες εισηγμένες. Όσες προσπάθειες και να κάνει ο Γιάννος Κοντόπουλος και ο Αλέξης Πατέλης, αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, διαφορά σημαντική δεν θα δούμε στο υπόβαθρο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Δεύτερον, διότι η χώρα μας ξεκίνησε από πολύ πιο χαμηλό σημείο οικονομικών επιδόσεων, από ένα ελατήριο εξαιρετικά πιεσμένο, κι αν η νέα κυβέρνηση κάνει τα… μισά από όσα υποσχέθηκε, έχουμε αρκετό δρόμο ανάπτυξης ακόμη.

Τρίτον, διότι η περιφερειακή θέση της χώρας στα διεθνή δρώμενα και η μορφή της οικονομίας της μειώνει τις επιπτώσεις της απο-παγκοσμιοποίησης και του πολέμου στην Ουκρανία, όταν μεγάλες οικονομίες όπως η γερμανική και η βρετανική περνούν δύσκολες ώρες. Εν ολίγοις μας βοηθάει σε αυτή τη φάση (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι γίναμε… τσαμπιόνια) και η συγκριτική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της Ευρώπης. Κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Ο ορίζοντας δείχνει ιδιαίτερα θετικός, αρκεί να μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, όπως έγινε ήδη μια φορά με την πανδημία κι άλλη μία με τον (συνεχιζόμενο, θυμίζουμε) πόλεμο στην Ουκρανία.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Αρωμα γυναίκας κυριαρχεί στο υπουργείο με 2+1 εκπροσώπους του «ασθενούς φύλου» να βρίσκονται πλέον στο τιμόνι: Ολγα Κεφαλογιάννη, Ελενα Ράπτη και Ολυμπία Αναστασοπούλου, που προσώρας παραμένει γενικής γραμματέας.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής επικρατούσε το αδιαχώρητο. Στην πρώτη σειρά βρισκόταν ο Μίνως Μάτσας, σύζυγος της Ολγας Κεφαλογιάννη, ενώ μία σειρά πιο πίσω το παρών έδωσε η Αγάπη Πολίτη (πρώην σύζυγος του Γιώργου Βαρδινογιάννη), θεία της νέας υπουργού, η οποία, μάλιστα, είχε και ένα θερμό τετ α τετ με την Ελενα Ράπτη.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: «Ο Κ. Πιερρακάκης έβαλε τον πήχη ψηλά αλλά ξέρω ότι εσείς θα τον περάσετε από πάνω», σχολίασε ο υπηρεσιακός υπουργός Σ. Κάτσικας παραδίδοντας στον Δημ. Παπαστεργίου. Σημείωσε ωστόσο ότι τον περιμένει μια τεράστια στοίβα… χαρτούρα στο γραφείο του.

«Και επειδή είμαστε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα μου πείτε, του δίνεις χαρτούρα; Γι' αυτό πάρτε και ένα στικάκι», συμπλήρωσε γελώντας.

 

ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ι: Η στήλη σημειώνει μια ατάκα της Αλεξάνδρας Σδούκου στην τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΕΝ: «Θα ανοίξουμε και νέα κεφάλαια και νέους τομείς, στους οποίους δεν δώσαμε προτεραιότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Για «καρφί» ολκής μάς ακούστηκε και όχι για αυτοκριτική. Απευθείας σταλμένο στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα…

 

ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΙ: Από κει που ήταν κλειστές οι πόρτες του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τώρα, φαίνεται ότι θα ανοίξουν διάπλατα.

Ζήτημα είναι να δέχθηκε ο Κώστας Σκρέκας δυο-τρεις φορές εκπροσώπους του Τύπου κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η όποια ενημέρωση εξαντλούνταν στις ανακοινώσεις του υπουργείου.

Τώρα αυτό αλλάζει, όπως προέκυψε από όσα είπε χθες ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο νέος υπουργός θα συνεχίσει στο ΥΠΕΝ μια παράδοση που ξεκίνησε στο υπουργείο Οικονομικών. Να ενημερώνει άτυπα ο ίδιος τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τα τρέχοντα θέματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Νέα ήθη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v