Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2023

Macquarie: Ντράβαλα για το «καγκουρό… βαμπίρ» - Ο Στουρνάρας και το ξύπνημα των τραπεζών - Νέα μαχαίρια στα Market In

Macquarie: Ντράβαλα για το «καγκουρό… βαμπίρ» - Ο Στουρνάρας και το ξύπνημα των τραπεζών - Νέα μαχαίρια στα Market In

MACQUARIE: Κύμα αρνητικής δημοσιότητας έχει ξεσπάσει στο εξωτερικό για τον μεγαλύτερο διαχειριστή υποδομών στον κόσμο, που στην Ελλάδα κατέχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ διεκδικεί και την Αττική Οδό, μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου.

Στο επίκεντρο της κριτικής (την οποία βεβαίως αρνείται ο όμιλος της Macquarie, του οποίου ηγείται η CEO Shemara Wikramanayake-φωτ.), βρίσκεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η τάση της να λειτουργεί τις υποδομές που αγοράζει με τρόπο που προστατεύει μεν τα συμφέροντα των μετόχων της, όχι όμως και αυτά των καταναλωτών/πολιτών.

Οι επικριτές της υποστηρίζουν επίσης ότι τόσο η ίδια όσο και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια που ασχολούνται με τις υποδομές «φορτώνουν» με δάνεια τις εταιρείες που αγοράζουν, οι οποίες έως πρότινος δεν ήταν δανεισμένες, αλλά και δεν κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις που σε πολλές περιπτώσεις είχαν προσυμφωνηθεί.

Κάπως έτσι ο όμιλος αποκαλείται στο εξωτερικό «Καγκουρό Βαμπίρ» (Vampire Kangaroo), μια προσαρμογή στο παρατσούκλι που έχει εδώ και πολλά χρόνια αποκτήσει η Goldman Sachs ως «Vampire Squid».

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα προς ημερών στους Financial Times (μεγάλο μέρος του στα ελληνικά εδώ από το Euro2day.gr), που παρουσιάζει τι λένε οι επικριτές αλλά και τα επιχειρήματα της εταιρείας.

 

MACQUARIE ΙΙ: Στο προσκήνιο της επικαιρότητας όμως έχουν βρεθεί τώρα τα πεπραγμένα της Macquarie σε σχέση με τη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στη Βρετανία, την Τhames Water, που απειλείται με πτώχευση και επανακρατικοποίηση, προκαλώντας πολιτικό σάλο.

Παρότι η Thames Water έχει ήδη περάσει στα χέρια άλλων θεσμικών επενδυτών, σε άρθρα σοβαρότατων βρετανικών ΜΜΕ, μεγάλο μέρος της ευθύνης επιρρίπτεται στον όμιλο, για τις ενέργειές του στο διάστημα 2006-2017. Σχετικά άρθρα έχουν δημοσιεύσει τόσο το BBC χθες όσο και η προχθεσινή Guardian.

Ειδικά δε το BBC δικαιούται να γράψει «τα είπαμε πρώτοι» καθώς ήδη από το 2017 είχε κάνει έρευνα για τη μόλυνση του Τάμεση στο Λονδίνο από απόβλητα αποχετεύσεων, το 2012-2014, υποστηρίζοντας ότι ήταν ελλιπής η συντήρηση και ότι η Macquarie «φόρτωσε» με έξτρα δανεισμό τη Τhames Water, σε αντίθεση μετους όρους της ρυθμιστικής αρχής και προς όφελος του ομίλου της και των επενδυτών της.

Το ηθικό δίδαγμα πάντως φαίνεται να είναι πως υπάρχουν καλές και κακές ιδιωτικοποιήσεις, σε κρατικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια, ανάλογα με τους όρους προκήρυξης, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των αγοραστών από το κράτος και τις ανεξάρτητες αρχές. Ίσως το δεύτερο μάλιστα να είναι σημαντικότερο από το πρώτο.

 

ΔΕH: Σε χρόνο-ρεκόρ ολοκληρώθηκε η χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας. Κόντρα στους παραδοσιακούς ρυθμούς του παρελθόντος, καθώς τηρούνταν πάντα με ευλάβεια όλες οι διαδικασίες. Μάλιστα, δεν δόθηκε χρόνος, στο τέλος, στους μετόχους να υποβάλουν τις καθιερωμένες ερωτήσεις.

Κάποιοι σφύριξαν στη στήλη ότι ήταν μία ευγενική προσφορά στην προγραμματισμένη εκδήλωση ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ, που συνέπεσε με διαφορά δύο ωρών.

Για να προλάβουν οι ενεργειακοί συντάκτες και τα δύο γεγονότα.

Ποιος ξέρει;

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Αφύπνιση σε επίπεδο τζίρου αλλά και τιμής για τον τίτλο. Χθες κέρδισε σχεδόν 8% κλείνοντας σε υψηλό 81 μηνών. Οι συναλλαγές στα 112 χιλιάδες τεμάχια, αρκετά πάνω από τους μέσους όρους των τελευταίων συνεδριάσεων.

Τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται ενώ η διοίκηση έχει δρομολογήσει συνεργασία με αμερικανικό fund.

 

ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ: Νέο επεισόδιο ενδοοικογενειακής διαμάχης. Η μέτοχος μειοψηφίας Μαργαρίτα Ράμμου, μια από τις κόρες του ιδρυτή της αλυσίδας, που πέρυσι τέτοια εποχή κατέθεσε αγωγή κατά της γνωστής αλυσίδας, επανήλθε με νέες.

Μεταξύ άλλων ζητά την ακύρωση αποφάσεων της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 25ης.10.2022 περί χορήγησης ειδικής άδειας κατάρτισης δύο συμβάσεων μίσθωσης των ακινήτων κυριότητας της εταιρείας στη Λευκάδα και την ακύρωση απόφασης του Δ.Σ. με την οποία αποφασίστηκε η αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Δεν ενθουσιάζουν επιχειρήσεις και τράπεζες οι πληροφορίες περί επικείμενης αποχώρησης του Νικόλαου Μαντζούφα από τη θέση του συντονιστή του ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αναδειχθεί ως τώρα από τα πλέον αποτελεσματικά, εξ ου και η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σε εκταμίευση πόρων. Οι σχέσεις Μαντζούφα με το νέο πολιτικό του προϊστάμενο λέγεται ότι δεν είναι καλές από το παρελθόν (σ.σ. πικρή κοινή συνύπαρξη στο ΥΠΑΝ), ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια Παπαθανάση περιλαμβάνονται ευρύτερες αλλαγές στο επιτελείο του ΤΑΑ.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Για επενδύσεις στις ΑΠΕ θα κατευθυνθεί μέρος των κεφαλαίων, που προτίθεται να αντλήσει η Μυτιληναίος, μέσω της δημόσιας προσφοράς ομολογιών. Το ενημερωτικό αναφέρει ότι για κεφάλαιο κίνησης θα διατεθούν ως 236,2 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα εξ αυτών θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης ΑΠΕ. Αυτό αντιλήφθηκαν όσοι παρακολούθησαν, χθες, την πρώτη παρουσίαση για το retail bond.

 

ALPHA BANK: Για τις 27 Ιουλίου προγραμματίζεται η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι από αυτή την ημερομηνία τίθενται σε ισχύ οι παραιτήσεις από μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., τις οποίες υπέβαλαν οι κ.κ. Richard R. Gildea και Shahzad A. Shahbaz.

Από την ίδια ημερομηνία ξεκινά και η θητεία των Diony C. Lebot και Παναγιώτη Ι.-Κ. Παπάζογλου, που τους αντικαθιστούν.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χθες σημειώναμε ότι η Eurobank πήρε τη σκυτάλη από την Alpha Bank σε ό,τι αφορά τα πρωτεία στις συναλλαγές. Σήμερα θα επισημάνουμε ότι συνολικά οι τράπεζες έκαναν το ένα στα δύο ευρώ των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Το κλίμα «έφτιαξε» από το πρωί με την (πολλοστή) θετική έκθεση για τον κλάδο, αυτή τη φορά από την JP Morgan. Για ορισμένους, ωστόσο, καταλύτης ήταν και η προχθεσινή δήλωση του Γ. Στουρνάρα ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα «εβδομάδων ή ημερών».

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά περιμένει από τις διοικήσεις να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους στόχους για τη φετινή χρονιά στις ανακοινώσεις εξαμήνου.

Γι’ αυτό και οι όγκοι είναι σημαντικοί ακόμα και στις συνεδριάσεις που η αγορά πιέζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v