Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2023

Ελληνοτουρκικά: Ο Γεραπετρίτης, ο Δένδιας και οι Κασιδιάρηδες - To 100άρι της ΠΕΙΡ, tips για ΑΛΜΥ, ΒΙΟΣΚ

Ελληνοτουρκικά: Ο Γεραπετρίτης, ο Δένδιας και οι Κασιδιάρηδες - To 100άρι της ΠΕΙΡ, tips για ΑΛΜΥ, ΒΙΟΣΚ

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ-ΔΕΝΔΙΑΣ: Ιδιαιτέρως φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παραδέχονται ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες, ότι η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, σχετίζεται άμεσα με το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής «προσέγγισης».

Το ενδεχόμενο δεν είναι απόμακρο, αφού κέντρα εξουσίας της Δύσης έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους για επίλυση των διαφορών, σε μια συγκυρία στην οποία κυριαρχεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, άρα απαιτείται ενότητα και ομόνοια, στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Έτσι, λένε, ο Κυριάκος προτίμησε τον Γεραπετρίτη που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, (μετάφραση: δεν θα κάνει τίποτα χωρίς να συνεννοηθεί) έναντι του ενίοτε «απρόβλεπτου» Δένδια που έπαιρνε, λέει, πρωτοβουλίες.

Μάλλον αναφέρονται στο λεκτικό «μπρα ντε φέρ» Δένδια με τον Τσαβούσογλου στη Τουρκία, που εκτόξευσε τότε τη δημοτικότητα του, ίσώς και στο συμβάν με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης.  

Ωστόσο, μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια ελληνοτουρκική προσέγγιση (στην οποία είναι περίπου βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα προσέλθει με πρόθεση εγκατάλειψης διεκδικήσεων) μπορεί να αποδειχθεί το… παρελθόν (οι έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και η σύνθεση της νέας Βουλής.

Πολλοί αναμένουν μια ελληνοτουρκική προσέγγιση ώστε να βελτιωθεί το κλίμα. Κάποιοι άλλοι όμως, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, περιμένουν «Πρέσπες του Αιγαίου» για να αυξήσουν την επιρροή τους. Έχοντας πλέον στη Βουλή «τριφασική» εκπροσώπηση. Που σημαίνει ότι θα έχουν ίσως και… διαγωνισμό για το ποιος είναι πιο εθνικόφρων.

 

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Οι απόψεις για την εκ των υστέρων απαγόρευση των Σπαρτιατών, είτε στέκουν νομικά είτε όχι, δημιουργούν πλέον εντονότερο κίνδυνο «ηρωοοποίησης», λένε στη στήλη πολιτικά πρόσωπα που διακρίνονται για την ψυχραιμία τους.

Ήδη ο Ηλίας Κασιδιάρης «ποζάρει» ως… πολιτικός κρατούμενος κι απ' ότι φαίνεται, υπήρχαν περίπου 240.000 άνθρωποι έτοιμοι να ακολουθήσουν τις επιλογές του, στο άψε-σβήσε. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες έφτασαν για να πάρει ένα εντελώς άγνωστο κόμμα τόσες ψήφους, αλλά και ποσοστό 9,2% στη νεολαία. Μόνο με τη «στήριξή» του.

Κατά τους ίδιους, ανεξάρτητα από το αν ήταν ελλιπείς οι απανωτές τροπολογίες, δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο Αρειος Πάγος, ή γενικώς είναι πρακτικά δύσκολο να απαγορεύσεις ένα κόμμα επειδή στο παρα πέντε δηλώνει ο Κασιδιάρης ότι θα το στηρίξει, σημασία έχει ότι η ζημιά έγινε. Οπότε πολιτικά, η κατάσταση μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει από μια εκ των υστέρων δικαστική ανατροπή.

ΥΓ: Υποθέτουμε ότι ήδη κάποιοι νομικοί ξεσκονίζουν τα βιβλία τους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου, καθώς ήδη προαναγγέλεται ευθαρσώς ότι θα υπάρξει σχετικός συνδυασμός, με η χωρίς τον ίδιο τον Κασιδιάρη. 

 

ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ: Καλά τα νέα από τις Βρυξέλλες για το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου. Το Gregy, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, πήρε βαθμολογία πάνω από τη βάση και εντάσσεται στη λίστα των Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI).

Η οριστική λίστα, που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά όχι μόνον Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), αλλά και PMI, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το φθινόπωρο.

Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι καταλυτικές παρεμβάσεις υπέρ του Gregy παρείχαν ο πρωθυπουργός, το ΥΠΕΝ και ο ΑΔΜΗΕ (σε τεχνικό επίπεδο). Ακόμη, επιστολή υποστήριξης έστειλε και η Αίγυπτος.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η αγορά φαίνεται πως δίνει βάση στα λεγόμενα του Χρ. Μεγάλου. Αυτό θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς από τη χθεσινή πορεία της μετοχής.

Θυμίζουμε ότι ο CEO της τράπεζας επεσήμανε ότι έχει κρατήσει τις μετοχές του και ότι περιμένει «εξαιρετική χρονιά», ενώ ο πρόεδρος Γ. Χαντζηνικολάου ασπάστηκε την αισιοδοξία («οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας»).

Εχθές ο τίτλος έκλεισε με άνοδο 3,59%, στα 2,82 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 3,5 δισ. ευρώ.

Απόδοση 101% στο εξάμηνο!

 

UNIBIOS: «Αρεσαν», προφανώς, στους επενδυτές τα όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου και γι’ αυτό ο τίτλος αναρριχήθηκε στα 0,91 ευρώ με κέρδη σχεδόν 14% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση μίλησε για εξαγορά εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και η εισαγωγή της κατά 100% θυγατρικής της Watera International στο Χρηματιστήριο Euronext των Παρισίων.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Νέα υψηλά 15 ετών έπιασε χθες η μετοχή κλείνοντας στα 2,9 ευρώ (+8,61%).

Με την χθεσινή κίνηση, η μετοχή κάλυψε όλη την χασούρα των προηγούμενων συνεδριάσεων και ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό της 16ης Ιουνίου.

Στα 94 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v