Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2023

Ο διάττων αστέρας του Υποδομών-Στην EΥΡΩΒ η σκυτάλη από ΑΛΦΑ-Οικογενειακές business με... κυανόκρανο

Ο διάττων αστέρας του Υποδομών-Στην EΥΡΩΒ η σκυτάλη από ΑΛΦΑ-Οικογενειακές business με... κυανόκρανο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Δύο «εκπλήξεις» έφερε η αναγγελία της νέας κυβέρνησης. Η μία αφορούσε την τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα, η άλλη το γεγονός ότι έμεινε στην απέξω της κυβέρνησης γενικώς, ο έως πρότινος υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης (φωτό).

Ο οποίος ξεκίνησε ως γενικός γραμματέας το 2019, αλλά κατέληξε να είναι υφυπουργός και «αντ αυτού» (όπου… αυτός ήταν ο Κώστας του Αχιλλέα) στα δημόσια έργα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι εξελίχθηκε σε αγαπημένο παιδί, του Μαξίμου αλλά και σημαντικών «παικτών» της συγκεκριμένης αγοράς. Κάτι που αποτυπωνόταν ποικιλοτρόπως και σε διάφορες οικονομικές στήλες, στις οποίες γράφονταν διάφορα διθυραμβικά.

Τον «έφαγαν» τα Τέμπη λένε τώρα κάποιοι, γνωρίζοντας ότι είχε την ευθύνη της ΕΡΓΟΣΕ. Άλλες πηγές όμως, υποστηρίζουν ότι ήταν έτσι κι αλλιώς «διάττων αστέρας» και ότι σημαντικό ρόλο στην έξοδο του από την κυβέρνηση, έπαιξε -για να το πούμε κομψά- η αλλαγή ισορροπιών επί του κατασκευαστικού πεδίου

Είναι πάντως γεγονός ότι από το υπουργείο Υποδομών, ουδείς είδε πόστο στη νέα κυβέρνηση. Κι αυτό σίγουρα οφείλεται στην τραγωδία των Τεμπών.

Τρεις στους τρεις εκτός, με τρίτο τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι η επενδυτική βαθμίδα «θα είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι ημέρων» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Να δούμε τι θα πει σήμερα και η αγορά.

 

EUROBANK: Πήρε από την Alpha Bank τη σκυτάλη σε ότι αφορά τις συναλλαγές. Τελικά, μάλλον θα γίνει συνήθεια ένα στα τέσσερα ευρώ του τζίρου στο Χρηματιστήριο να πηγαίνει σε μια από τις συστημικές τράπεζες.

Στον τίτλο άλλαξαν χθες χέρια 18 εκατομμύρια τεμάχια αξίας 26 εκατ. ευρώ. Βοήθησαν σε αυτό έξι πακέτα συνολικής αξίας επτά εκατομμυρίων ευρώ σε τιμές μεταξύ 1,43 ευρώ και 1,45 ευρώ η μετοχή.

Θυμίζουμε ότι o Φωκίων Καραβίας ετοιμάζεται να διαθέσει έως και 1,9 ευρώ ανά μετοχή για να αγοράσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Τιμή που συνιστά premium της τάξης του 23% έναντι της τρέχουσας τιμής.

 

HILTON: Προς τα πίσω έχει πάει λίγο το χρονοδιάγραμμα για την πρεμιέρα του ανανεωμένου Hilton στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το πολυτελές συγκρότημα θα ξεκινήσει τελικά τη λειτουργία του το α’ εξάμηνο του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος καινοτόμος προορισμός πόλης μικτής χρήσης θα φέρει την υπογραφή των δύο πιο πολυτελών brands της Hilton, του Conrad και του Waldorf Astoria.

 

ΔΙΜΕΑ: Σημάδια αν όχι διάλυσης, σίγουρα όχι ενός καλοκουρδισμένου ρολογιού παρουσιάζει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, γνωστή και ως ΔΙΜΕΑ. Κάτι που έγινε εμφανές την Κυριακή, οπότε η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, παρ’ ότι με βάση τη νομοθεσία δεν έπρεπε να λειτουργούν άνοιξαν κανονικά.

Φαίνεται τελικά πως το μέτρο ίσχυσε μόνο σε όσους έχει επιβληθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, γιατί θα «χτυπούσε» στο σύστημα.

Όσο για τους ελεγκτές, μάλλον πήγαν για να ασκήσουν το... εκλογικό τους δικαίωμα.

 

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ: Βαθιές ανάσες πήρε η εισηγμένη από την πώληση του ακινήτου της στον Πειραιά (θα μεταφερθεί σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις).

Από το 1,3 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκε δόθηκαν χρήματα για την εξόφληση υποχρεώσεων προς την εφορία και προς προμηθευτές, ενώ έμεινε και κάποιο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης. Οπότε, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την πώληση άλλων ακινήτων της εισηγμένης.

Ένα δεύτερο αποτέλεσμα από την πώληση του ακινήτου είναι λογιστικής φύσεως. Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησής του ήταν 1,3 εκατ. και η αποτίμησή του στα βιβλία της εταιρείας 992 χιλ. ευρώ, οπότε στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου θα εμφανιστεί το σχετικό έκτακτο κέρδος.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια παραμένει η αύξηση της δραστηριότητας της εισηγμένης εταιρείας σε βάθος χρόνου, καθώς οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου δεν απείχαν πολύ από τις αντίστοιχες περυσινές. 

 

QUIZ: Ως γνωστόν, η φτώχεια φέρνει γκρίνια, αλλά μην νομίζετε ότι και οι πλούσιοι και οι επιχειρηματίες δεν έχουν και αυτοί προβλήματα. Και δη… οικογενειακά. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και τρανταχτά. Οικογενειακές έριδες οδήγησαν κραταιές εταιρείες ακόμα και στα βράχια

Σημειώνουμε τα παραπάνω έχοντας κατά νου οικογενειακή κόντρα σε γνωστή, μη εισηγμένη, εταιρεία της περιφέρειας τα προϊόντα της οποίας μας έχουν δροσίσει όλους. Κόντρα που οδήγησε στην πρόσληψη manager ώστε να πέσουν οι τόνοι και να ολοκληρωθεί ένα deal που ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό. 

Πάντως, ακόμα και μετά τον ερχομό του «κυανόκρανου», δεν έχει έλθει η πολυπόθητη... γαλήνη στους κόλπους της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v