Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2023

Ανδρουλάκης: «Είπα… ξείπα, χ@ζω την παρόλα μου» - Τουρισμός: Πέφτει ξύλο για τις τιμές - Σφηνάκια για Jumbo, Lamda, Space

Ανδρουλάκης: «Είπα… ξείπα, χ@ζω την παρόλα μου» - Τουρισμός: Πέφτει ξύλο για τις τιμές - Σφηνάκια για Jumbo, Lamda, Space

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δυστυχώς οι φήμες που είχαμε έγκαιρα επισημάνει από τη στήλη επιβεβαιώθηκαν. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να πάρει την έδρα του Χάρη Καστανίδη, αφήνοντάς τον έξω από τη Βουλή.

Λέμε δυστυχώς όχι (μόνον) διότι έκοψε τον, κατά γενική ομολογία, πιο καλό και έμπειρο κοινοβουλευτικό «ρήτορα» που διαθέτει, εκείνον που έβγαζε το κόμμα ασπροπρόσωπο στα δύσκολα, όπως οι υποκλοπές. Είναι και ότι του πήρε την έδρα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πρώτα διαρρεύσει, αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές, ότι… δεν θα το κάνει, διαρροή την οποία κατέγραψαν πολλά ΜΜΕ, όπως και το Euro2day.gr, χωρίς βεβαίως να διαψευστεί μέχρι προχθές!

Πρόκειται για πολύ γερό πολιτικό «φάουλ» που δεν αντιλαμβανόμαστε πώς ακριβώς ταιριάζει με την εικόνα της σοβαρής αντιπολίτευσης και του νέου ήθους που υποτίθεται ότι θέλει να φτιάξει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εμάς μας θυμίζει τη παλιά λαϊκή ρήση «Είπα ξείπα, χ@ζω την παρόλα μου».

Δικαιολογημένα σκληρή λοιπόν, αλλά και μάλλον κόσμια συγκρινόμενη με ό,τι προηγήθηκε  η αντίδραση Καστανίδη. Η οποία πάντως στην κατακλείδα της μοιάζει με προαναγγελία αποχώρησης, καθώς δηλώνει παρών όχι στο ΠΑΣΟΚ αλλά «στους αγώνες που έρχονται για μια καλύτερη Ελλάδα, για τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, για μια νικηφόρα παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Σημειώστε επίσης ότι ανήκει στους «παπανδρεϊκούς» του ΠΑΣΟΚ, από τα γεννοφάσκια του μέχρι και σήμερα, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις ευρύτερες διεργασίες εντός του κόμματος.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Σε απόσχιση και δωρεάν απόδοση στη μητρική της, Hellinikon Global 1, του συνόλου των μετοχών, τις οποίες κατέχει στις μικτές εταιρείες (joint venture) με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, προχωρά η Ελληνικό ΑΕ.

Ειδικότερα αποδίδεται δωρεάν στη HG1 το σύνολο των μετοχών της νεότευκτης (ίδρυση 15 Ιουνίου) Ellinikon Hospitality, μέσω της οποίας η Ελληνικό ελέγχει το 30% των Malt Riviera και Belt Riviera.

Πρακτικά, η Ελληνικό ΑΕ αποδίδει δωρεάν στον μέτοχό της τα εμπράγματα δικαιώματα που διαθέτουν Malt και Belt Riviera επί των δύο οικοπέδων, που προβλέπεται να αναπτυχθούν ισάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες. Το carve-out διενεργείται, λογικά, για να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη δομή. Η Ελληνικό ΑΕ κρατά τις οικιστικές αναπτύξεις, τα Malls συγκεντρώνονται υπό ένα σχήμα και τα ποσοστά στις μικτές εταιρείες ανεβαίνουν στη Lamda (σ.σ. η Hellinikon Global 1) είναι 100% θυγατρική της Lamda, μέσω της οποίας ελέγχει την Ελληνικό ΑΕ.

 

LAMDA INNOVATIVE INVESTMENTS: Μπορεί το Ελληνικό να είναι το πιο μεγάλο και περίπλοκο επενδυτικό πρόγραμμα, που γνώρισε η χώρα, αλλά στη Lamda έχουν διάθεση για ακόμη πιο πολυσχιδείς δραστηριότητες. Εντός της περσινής χρονιάς (Ιούλιος 2022), συνέστησαν τη Lamda Innovative Investments, με αντικείμενο την απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών.

Η εταιρεία, διαθέτοντας ως «προίκα» μερική καταβολή αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 εκατ. ευρώ, διενήργησε τις πρώτες επενδύσεις της. Πήρε το 4% της Triparound Inc, που δραστηριοποιείται στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού στον κλάδο της φιλοξενίας και τουρισμού και το 9,98% της Billys P.C., εταιρείας ψηφιακού μετασχηματισμού στον κλάδο έκδοσης κοινοχρήστων.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μπορεί οι τράπεζες να κυριαρχούν στα χρηματιστηριακά σχόλια, με την ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων να έχει δώσει «νεύρο» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ωστόσο δεν καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των μελών του FTSE 25.

Ο τίτλος του «πρωταθλητή Ιουνίου» ανήκει δικαιωματικά στην Jumbo με άνοδο 16,1% στον μήνα, με δεύτερη την Elvalhalcor που καταγράφει άνοδο 12,4%.

Από το τραπεζικό ταμπλό, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζει ο τίτλος της Πειραιώς με άνοδο 8,9%, ακολουθούμενος από την Alpha με άνοδο 8,3%.

 

JUMBO: Μιας και αναφερθήκαμε στη μετοχή, να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή η Optima Bank εκτίναξε την τιμή-στόχο στα 31,1 ευρώ, από 22,7 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 24,4%.

Στην έκθεση η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ένα «συνεχιζόμενο success story», καθώς η εισηγμένη συνεχίζει να εκπλήσσει τους μετόχους της, υπεραποδίδοντας τόσο έναντι του guidance της διοίκησης όσο και έναντι των προσδοκιών της αγοράς.

 

ΕΥAΘ: Δεν ξέρουμε αν μπήκε το νερό στο αυλάκι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη (σ.σ. το 2022 έγραψε ζημιές λόγω ενεργειακού κόστους), μετοχικά όμως κάτι κινείται. Ο τίτλος σε ένα διήμερο κινήθηκε από τα 3,5 ευρώ στα 3,83 ευρώ και μάλιστα την Παρασκευή με όγκο πάνω από 41.000 τεμάχια.

Εχοντας πιάσει υψηλό από την αρχή της χρονιάς, ζητούμενο είναι αν η κίνηση θα έχει διάρκεια.

 

SPACE: Στρογγυλοκάθησε στα 8 ευρώ η μετοχή την Παρασκευή (+5,26%), τιμή που αποτελεί υψηλό εννεαμήνου για τον τίτλο.

Κάτι κινήθηκε και σε ό,τι αφορά τους όγκους συναλλαγών με 7.800 και 9.000 τεμάχια να αλλάζουν χέρια το τελευταίο διήμερο, όταν συχνά ο τίτλος κλείνει τις συνεδριάσεις με εμπορευσιμότητα κάτω των 1.000.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στα διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αρχίσει και πέφτει ξύλο για τις τιμές, από απλούς ανθρώπους αλλά και από influencers όπως η Αμερικάνα καπετάνιος σε κρουαζιερόπλοια με τους 3,5 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, που καυτηρίασε τις τιμές σε εστιατόριο της Μυκόνου.

Και μόλις χθες, η ανταποκρίτρια του γαλλικού πρακτορείου AFP που έδειξε απόδειξη με κόστος 11 ευρώ για ένα ποτήρι κρασί, σημειώνοντας ότι βρίσκεται εκτός Σαντορίνης και Μυκόνου, αλλά και γράφοντας ότι ο (ελληνικός) τουρισμός «έχει χάσει τα λογικά του».

Aυτά βεβαίως δεν είναι τα μόνα κρούσματα, κι ακόμη δεν έχουμε μπει στους μήνες της high season.

Πρόκειται αναμφίβολα για πιο σοβαρό θέμα από τον σερβιτόρο της Ρόδου που έμπαινε στη θάλασσα με τα ρούχα για να σερβίρει πλωτές ξαπλώστρες, είτε έπαιρνε πολλά είτε λιγότερα, παρότι έχει κι αυτό ενοχλητικές διαστάσεις. Κι όμως ήταν το τελευταίο που απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα.

Κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε όνομα σαν αδικαιολόγητα ακριβός τουριστικός προορισμός, χωρίς να έχουμε καν τις απαραίτητες υποδομές, κι ελπίζουμε ότι θα το καταλάβουν αυτό σύντομα οι πάσης φύσεως «αρμόδιοι».

Δείτε τα σχετικά post.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v