Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2023

Thrivest: Διπλό χτύπημα σε Πρώτο Θέμα & iefimerida - Εταιρική διακυβέρνηση: Γράψτε… λάθος - Το ξύπνημα Lamda και η Jumbo

Thrivest: Διπλό χτύπημα σε Πρώτο Θέμα & iefimerida - Εταιρική διακυβέρνηση: Γράψτε… λάθος - Το ξύπνημα Lamda και η Jumbo

MEDIA: Σε προχωρημένες συζητήσεις με το επενδυτικό τρίδυμο Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη (φωτ. οι δύο τελευταίοι) βρίσκονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τόσο η ιδιοκτησία του ομίλου «Πρώτο Θέμα», όσο και του «iefimerida.gr». Στη δεύτερη περίπτωση, κάποιοι επιμένουν ότι το deal έχει ήδη κλείσει. Η καλή πηγή μας πάντως λέει ότι «ένα deal κλείνει άμα υπογραφούν τα χαρτιά, κι αυτό δεν έχει γίνει». Σημειώστε ότι οι ιδιοκτησιακές αλλαγές δεν αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στις διευθύνσεις των μέσων.

Θυμίζουμε ότι οι εφοπλιστές έχουν ήδη στην κατοχή τους τα κανάλια Αction24 και Αttica TV (έχουν  αποκτήσει το 70% του χρόνου στον σταθμό που είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ασπροπύργου) καθώς και τον flash.gr. Εφόσον κλείσουν τα νέα deal, μεγαλώνει εντυπωσιακά το χαρτοφυλάκιο στα media.

 

THRIVEST: Θέμα χρόνου μαθαίνουμε η συμφωνία με τον Λουκά Καραλή, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου είχε τη θέση του Διευθυντή Επενδύσεων και Στρατηγικής, ενώ ήταν προϊστάμενος και στις επενδυτικές σχέσεις. Πρόκειται για στέλεχος με εμπειρία και σε τραπεζικούς οργανισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το λεπτομερές και υποχρεωτικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και η ανάλογη νομοθεσία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα είτε επειδή έπρεπε να προσαρμοστεί η χώρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές του ΟΟΣΑ είτε κάτω από το βάρος οικονομικών σκανδάλων.

Πόσο όμως η νομοθεσία αυτή συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των εταιρειών ή και στην αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων; Από ελάχιστα έως… καθόλου, συμπεραίνει μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις Σάκκουλα.

«Γράψτε λάθος» δηλαδή…

Περισσότερο αναλυτικά, η μελέτη «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών» του δικηγόρου, διδάκτορα Νομικής, Φώτη Καρατζένη, έχει πρόσθετη χρησιμότητα καθώς προέρχεται από «μάχιμο» δικηγόρο, με πολυετή εμπειρία στον χώρο, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Που σημαίνει ότι δεν έχει γνώση μόνο της «θεωρίας» αλλά και της πράξης.

Για αυτό περιγράφει την κατάσταση και καταγράφει την πραγματικότητα χωρίς καμία ωραιοποίηση. Το νομικό καθεστώς όπως έχει διαμορφωθεί, συμπεραίνει, δεν βελτιώνει τα αποτελέσματα των εταιρειών.

Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη της προβληματικής της εταιρικής διακυβέρνησης στο ελληνικό δίκαιο. Στη συνέχεια ερευνάται η πρακτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την εφαρμογή του ν. 3016/2002, ιδίως όσον αφορά τις προϋποθέσεις επιβολής και το περιεχόμενο των κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης του νόμου, μαζί με πλήθος δημοσιευμένων επίσημων στοιχείων.

Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται το αποτύπωμα των Αρχών εταιρικής διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, που αποτελούν την πληρέστερη και πλέον ευέλικτη προσέγγιση της σχετικής προβληματικής διεθνώς, στο ελληνικό δικαιικό πλαίσιο.

Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται για πρώτη ίσως φορά συγκεντρωτικά, οικονομικές έρευνες για το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη διάφορα μεθοδολογικά προβλήματα των ερευνών αυτών ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη διαπίστωση του διαφορετικού βαθμού ανταπόκρισης σε διάφορους δείκτες, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον οικογενειακό ή μη χαρακτήρα της.

Αντίθετα με την ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη ότι ένα ισχυρό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης έχει θετική επίδραση στις περισσότερες οικονομικές πτυχές της επιχείρησης (αξία για τους μετόχους, λειτουργικές ταμειακές ροές, κερδοφορία, επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα), τα αποτελέσματα των ερευνών κυμαίνονται από την ύπαρξη θετικής μέχρι την έλλειψη ή ακόμη και την ύπαρξη αρνητικής σχέσης!

Ο συγγραφέας τάσσεται υπέρ της δημιουργίας κωδίκων αυτορρύθμισης που προέρχονται από φορείς της αγοράς, χωρίς πάντως να αποκλείει τη νομοθετική ρύθμιση επιμέρους θεμάτων όπως η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου μιας επιχείρησης, εντασσόμενων όμως συστηματικά ορθά στον εταιρικό νόμο.

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Έως τις 17 Ιουλίου, οπότε αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, πολλά μπορούν να συμβούν ή να μη συμβούν, ωστόσο προσώρας όλοι οι διεκδικητές -και τα 8 σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον- δηλώνουν παρόντα.

Σε ό,τι αφορά στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - First Sentier, οι Αυστραλοί δεν επικαιροποίησαν τη δήλωση ενδιαφέροντος προς το ΤΑΙΠΕΔ για καθαρά «γραφειοκρατικούς» λόγους, όπως διαμηνύεται, αφήνοντας τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να πράξει τα δέοντα και για λογαριασμό τους.

Κατά πληροφορίες, η νέα παράταση του διαγωνισμού για τα μέσα Ιουλίου δεν ήταν ικανός λόγος για να συγκληθούν τα όργανα του fund, η επενδυτική του επιτροπή κ.λπ., ώστε να μεταβιβαστεί μια τυπική επιβεβαίωση ενδιαφέροντος.

Αντιθέτως, στα σχήματα Άκτωρ-Άβαξ-Meridiam και Brisa-Intrakat, δεδομένης της υποκατάστασης της Ardian στην πρώτη κοινοπραξία, αλλά και της αύξησης της συμμετοχής της ελληνικής εταιρείας στη δεύτερη κοινοπραξία, κατατέθηκαν δηλώσεις ενημέρωσης.

 

ΕΛΒE: H εισηγμένη ανακοίνωσε χθες την πώληση του 25% που κατείχε στη Harmony Cruises έναντι 1,027 εκατ. ευρώ σε δέκα ετήσιες δόσεις.

Η επίδραση στο ταμείο δεν θα είναι μεγάλη, πλην όμως σε ό,τι αφορά τα φετινά αποτελέσματα, όχι μόνο δεν θα επαναληφθεί η περυσινή απομείωση ύψους 225 χιλ. ευρώ που είχε σχηματιστεί για την αποτίμηση της Harmony Cruises, αλλά πιθανότατα θα εγγραφεί και ισόποσο έκτακτο λογιστικό κέρδος.

Επίσης, με δεδομένο ότι οι κεφαλαιαγορές κινήθηκαν ανοδικά στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, αναμένεται στο εξάμηνο του 2023 να εγγραφούν κέρδη από αποτίμηση χρεογράφων στην εύλογη αξία, όταν ολόκληρο το 2022 η ΕΛΒE Ενδυμάτων υποχρεώθηκε σε σχετική ζημία 405,7 χιλ. ευρώ.

Συνολικά, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της ΕΛΒΕ γύρω στα 15,8 εκατ. ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία (18,82 εκατ. στις 31/12/2022), όταν στις 31/12/2022 το θετικό καθαρό ταμείο της εισηγμένης ανερχόταν στα 5,65 εκατ. ευρώ (διαθέσιμα συν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων συν εταιρικά και κρατικά ομόλογα).

ΥΓ1: Το 2022 η ΕΛΒE είχε σημειώσει καθαρά κέρδη 839,1 χιλ. ευρώ.

ΥΓ2: Η εταιρεία κατέχει επίσης και το 30% των καταστημάτων Λητώ, αποτιμημένο προς 766,8 χιλ. ευρώ.

 

JUMBO: Δεν είναι και μεγάλο ρίσκο να προβλέψουμε ότι στην αυριανή Γενική Συνέλευση θα περισσεύουν τα χαμόγελα μεταξύ των μετόχων. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς χθες η μετοχή έδωσε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό. Με κέρδη 3,17% στρογγυλοκάθισε στα 26 ευρώ.

Για την τελευταία έκθεση της Optima και τις προοπτικές ενημερώσαμε χθες

 

LAMDA DEVELOPMENT: Δεν μας είχε συνηθίσει σε βίαιες ανοδικές κινήσεις ο τίτλος. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα τέλη Ιανουαρίου, για να δούμε υψηλότερα ημερήσια κέρδη από το +6,31% που έκανε χθες, κλείνοντας στα 7,16 ευρώ.

Γεγονός είναι ότι δεν είχε ακολουθήσει την ευρύτερη κίνηση της αγοράς (απόδοση εξαμήνου 15%) αλλά πλέον βρίσκεται σε υψηλό 17 μηνών. Το Σαββατοκύριακο είχαμε το ιδιαίτερα εγκωμιαστικό δημοσίευμα του Bloomberg για τις προοπτικές της επένδυσης στο Ελληνικό. Την Πέμπτη ακολουθεί το investor day της εταιρείας.

Εχουν τη σημασία τους τα φώτα της δημοσιότητας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v