Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2023

ΕLLINGTON-ATTICA BANK: Τα… ακροβατικά και το κουτί της Πανδώρας - Σφηνάκια για Aegean, Intrakat, Ιατρικό και Παΐρης

ΕLLINGTON-ATTICA BANK: Τα… ακροβατικά και το κουτί της Πανδώρας - Σφηνάκια για Aegean, Intrakat, Ιατρικό και Παΐρης

ELLINGTON - ATTICA BANK: Το κουτί της Πανδώρας φαίνεται ότι ανοίγει η επιστολή του αμερικανικού fund Ellington Management Group στο Banking News με την οποία, προκειμένου να αντικρούσει ότι έγινε κάποια «απάτη» με την εταιρεία Rinoa, παραδέχεται επισήμως ότι ουδέποτε συμμετείχε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, παρά τα όσα γράφονταν -χωρίς να διαψευστούν από τους αρμοδίους- στα ΜΜΕ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ασφαλώς θα πρέπει να τα απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές, ήτοι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπό την κα Βασιλική Λαζαράκου, η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ, όπου επικεφαλής είναι ο Ηλίας Ξηρουχάκης και ο Κώστας Μακέδος, αντίστοιχα.

Περιττό δε να ειπωθεί ότι αυτές οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τα κατά καιρούς γραφόμενα από τη στήλη για ακροβατισμούς και διάσωση «χύμα στο κύμα».

Το «ζουμί» όμως είναι εδώ παρακάτω.

 

ELLINGTON-ΑΤΤΙCA BANK II: Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Rinoa, που δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα «όχημα» SPV, απέκτησε μετοχές της ATTICA μέσω εισφοράς τους από το ίδιο το ΤΜΕΔΕ(!), ενώ ως τελικός μέτοχος (Ultimate Beneficial Owner) και πρακτικά συνεταίρος του ΤΜΕΔΕ εμφανίστηκε με κάθε επισημότητα ένα… φυσικό πρόσωπο, ο Christian Udo Schoening, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ούτε στο Ίντερνετ δεν τον βρήκαμε!

Το ότι οι μετοχές αυτές εισφέρθηκαν στο SPV Rinoa προκύπτει άλλωστε και από το γεγονός ότι στη συνέχεια και αφού είχαν αλλάξει τα σχέδια για τη διάσωση της τράπεζας με την εμφάνιση της Thrivest, η Rinoa και η Ellington Solutions αποχώρησαν «αζημίως» από τη συμφωνία και οι μετοχές μεταβιβάστηκαν «ούτε γάτα ούτε ζημιά» πίσω στο ΤΜΕΔΕ.

Τι συνέβη στην πράξη; Το αρχικό σχέδιο, λένε οι πληροφορίες μας, μάλλον ήταν να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ATTICA ΒΑΝΚ το Ellington fund, στην πορεία όμως, διαπιστώθηκε ότι με βάση τις καταστατικές του απαιτήσεις περί επενδύσεων, δεν μπορούσε να το πράξει, τουλάχιστον σε εκείνη τη φάση.

Και κάπου εκεί άρχισαν (με γνώση των αρχών) τα… ακροβατικά.

Έπρεπε να βρεθεί προσχηματικά κάποιος ιδιώτης για να συμμετάσχει στην αύξηση της πρώτης φάσης, ώστε να μην κολλήσει σε θέματα «state aid», κι έτσι σχηματίστηκε το σχήμα «Rinoa, Ellington Solutions και δεν συμμαζεύεται», για να ενεργήσει ως… placeholder που λένε και οι Αγγλοσάξονες.

Έως ότου, πρώτα ο Θεός, έκαναν, υποθέτουμε, και τον σταυρό τους αρμόδιοι και επόπτες, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μπορέσει να συμμετάσχει (με 100 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί) σε δεύτερη αύξηση.

Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

 

ELLINGTON-ΑΤΤΙCA BANK IIΙ: Το ότι η Rinoa και ο αγνώστων λοιπών στοιχείων κ. Schoening είχαν, αν όχι τυπικά, σίγουρα ατύπως, ιδιαίτερη σχέση με την Ellington προκύπτει όχι μόνο από την κίνηση του fund να υπερασπιστεί επισήμως τις δραστηριότητες της Rinoa έναντι του… Banking Νews, αλλά και από την τοποθέτηση της κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη, που είναι ο άνθρωπος του fund στην Ελλάδα, στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Βank.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ποιοι και γιατί αποφάσισαν μονοσήμαντα να προχωρήσουν σε τέτοια ταχυδακτυλουργικά κόλπα; Πώς πέρασε το συγκεκριμένο σχήμα, με «απώτερο βασικό μέτοχο» ένα φυσικό πρόσωπο, από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και από τον SSM;

Γιατί άφησαν σχεδόν το 100% των ΜΜΕ να μιλάνε για συμμετοχή τoυ Ellington fund στην αύξηση, κάτι που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ως παραπλάνηση, στην πράξη, του επενδυτικού κοινού;

Αναμένουμε τις απαντήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένου βεβαίως του επόπτη, δηλαδή της ΤτΕ, του ΤΧΣ αλλά και του ΤΜΕΔΕ, που φαίνεται να πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση.

 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το πρώτο ραντεβού του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που σχετίζεται με τις τράπεζες έγινε εχθές με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Ηλία Ξηρουχάκη.

Οι δύο άνδρες που έχουν, όπως μαθαίνουμε, καλή σχέση συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.

Το ΤΧΣ έχει προκηρύξει εδώ και καιρό διεθνή διαγωνισμό και μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα επιλέξει τη στρατιά των συμβούλων (οικονομικών και νομικών). Ανάλογα με την υπόθεση θα ανατίθεται και η δουλειά.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με το 1,4% των μετοχών της Eurobank. Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, με μόνο διάλειμμα τις... ιερές για τους ξένους αλλά και του Έλληνες επενδυτές διακοπές του Αυγούστου.

 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΙΙ: Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας για να συναντηθεί με τον νέο «τσάρο» της οικονομίας. Εθιμοτυπική μεν η συνάντηση, πολλά όμως τα θέματα. Και οι δύο περιμένουν πώς και πώς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία ο διοικητής έχει προβλέψει ότι μπορεί να έρθει ακόμα και το καλοκαίρι.

Και οι δύο ανησυχούν για τα «ορφανά» χωρίς Ηρακλή κόκκινα δάνεια. Πόσω μάλλον όταν ο υπό διαμόρφωση 5ος πόλος εμφανίζεται να το διεκδικεί μετ’ επιτάσεως…

 

AEGEAN: Εσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αεροπορικής εταιρείας, με τις προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν στα ύψη.

Νέα ιστορικά υψηλά, δηλαδή, για τη μετοχή με την NBG Securities να δίνει την περασμένη εβδομάδα τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ, έναντι 13 ευρώ προηγουμένως.

Όπως είναι φυσικό, την κατατάσσει στα top picks.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ: Υψηλά 281 μηνών για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Κλείσιμο στο 1,87 ευρώ με κέρδη 9,04%, τα υψηλότερα από κάθε άλλο τίτλο στο χρηματιστήριο και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, που δεν είχαμε δει ξανά φέτος.

Την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση προέβλεψε για φέτος σαφώς υψηλότερες επιδόσεις από αυτές του 2022.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Άλλη μια μετοχή που γράφει ανοδικό σερί, με τα κέρδη σε επίπεδο τριμήνου να ξεπερνούν το 50%. Χθες βρέθηκε σε υψηλό 159 μηνών.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης, μια σειρά πακέτων: τρία για συνολικά 200.000 τεμάχια στα 2,36 ευρώ (αξία 471 χιλιάδες ευρώ) και δύο για 334.000 τεμάχια στα 2,37 ευρώ (συνολική αξία 791 χιλιάδες ευρώ).

 

ΠΑΪΡΗΣ: Η μετοχή αναρριχήθηκε στο 1,18 ευρώ στις 20 Ιουνίου, για να ακολουθήσει διορθωτική πορεία και να κλείσει στο 1,03 ευρώ στις 27 Ιουνίου, σε μια συνεδρίαση που μετά βίας άλλαξαν χέρια 1.000 κομμάτια.

Ακολούθησε αντίστροφη κίνηση και χθες η μετοχή έκλεισε στο 1,2 ευρώ, τιμή που συνιστά υψηλό 17 μηνών.
Τσίμπησαν και οι συναλλαγές καθώς διαμορφώθηκαν στις 67 χιλιάδες τεμάχια.

Τέτοιες συναλλαγές είχε να δει από 17 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v