Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2023

Bουλή: Colpo grosso με το όριο εισόδου - Νέα κόντρα Motor Oil με ΔΕΣΦΑ - Κατασκευές: Γιατί «τρέχουν» τώρα στο ΧΑ

Bουλή: Colpo grosso με το όριο εισόδου - Νέα κόντρα Motor Oil με ΔΕΣΦΑ - Κατασκευές: Γιατί «τρέχουν» τώρα στο ΧΑ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Πολλοί, και λογικά, περιμένουν να συστηθούν στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προτεραιότητα, όμως, για τον ίδιο είναι η ενημέρωση για όλα τα καυτά μέτωπα του υπουργείου και η ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στην ηγετική πολιτική ομάδα του ΥΠΕΝ. Αμέσως μετά αναμένεται να ριχτεί στη μάχη (και κυριολεκτικά).

Ωστόσο, η στήλη που έχει μάτια κι αυτιά παντού, μαθαίνει ότι ο υπουργός πραγματοποίησε ήδη κάποιες συναντήσεις, που προφανώς, αξιολογήθηκαν ως αναγκαίες για πολλούς και εύλογους λόγους. Είδε, μαθαίνουμε, τον πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ Αθανάσιο Δαγούμα, από τους Διαχειριστές, τον ΑΔΜΗΕ (και γιατί προέκυψε η είδηση για την είσοδο του ως μέτοχος στην EuroAsia Interconnector Ltd), αλλά και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

Από τους εκπροσώπους της αγοράς δεν έχει δει ακόμη κανέναν, μένει να κλειστούν και τα ραντεβού, που θα τρέχουν από την επόμενη εβδομάδα.

Η στήλη υποθέτει ότι θα προηγηθούν οι συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς της αγοράς, αλλά δεν αποκλείεται να γίνονται παράλληλα και οι συναντήσεις με τα επαγγελματικά όργανα (ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, κ.λπ.).

Εδώ είμαστε για να τα καταγράψουμε όλα!

 

ΒΟΥΛΗ: Ίσως το πιο «στρατηγικό» ζήτημα που έχει προκύψει εσχάτως αφορά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει αύξηση του ορίου εισόδου όχι μόνο στις Ευρωεκλογές αλλά και στην εθνική Βουλή, από το 3% που είναι σήμερα, σε 5%.

Ως αιτιολογία προβάλλεται η είσοδος των Σπαρτιατών στη Βουλή και γενικώς ο πολλαπλασιασμός των μικρών ακραίων κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Των «πολιτικών παρατράγουδων» όπως έγραψε κάποιος.

Στη πραγματικότητα βέβαια, θα προκύψει ένα άλλο, πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα. Εάν όντως περάσει τέτοιος νόμος, τότε οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν προκηρυχθούν, είτε σε δύο, είτε σε τρία, είτε σε τέσσερα χρόνια, θα γίνουν με τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο, δηλαδή με αυτόν της ενισχυμένης αναλογικής που έγιναν οι εκλογές του Ιουνίου.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος μειώνει το όριο αυτοδυναμίας, όσο μεγαλώνει ο αριθμός ψήφων που δεν κατακτούν θέση στη Βουλή, αν υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα των μικρών κομμάτων θα είναι παραπλήσια με αυτά των τελευταίων εκλογών, τότε τα ποσοστό ψήφων που θα μείνει εκτός Βουλής ανέρχεται σε περισσότερο από 20% και κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στο… 34-35%.

Μιλάμε για «colpo grosso» το οποίο αμφιβάλλουμε αν θα δεχτούν όχι μόνο τα μικρά κόμματα, αλλά και τα μεγαλύτερα της αντιπολίτευσης.

 

ΒΟΥΛΗ ΙΙ: Βεβαίως, η κυβέρνηση είναι σε θέση να περάσει το σχετικό νομοθέτημα μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, εκτιμούμε όμως ότι αντί της ευρύτερης συναίνεσης που απαιτεί το θέμα, θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση, ενώ προκύπτει σοβαρό ενδεχόμενο να προσβληθεί κατευθείαν ο νέος νόμος. Με την αιτιολογία ότι δεν διασφαλίζει ικανή αντιπροσωπευτικότητα, παρότι δεν διακυβεύεται ο στόχος της «κυβερνησιμότητας», όπως έχει αποδειχθεί επί δεκαετίες, περιλαμβανομένης και της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.

Δύο σημαντικές «λεπτομέρειες»: Πρώτον, οι Σπαρτιάτες έφτασαν το 4,63%, μέσα σε διάστημα-ρεκόρ τριών εβδομάδων και πλέον βρίσκονται στη Βουλή. Προφανώς, εκτός αν απογοητευτούν πολιτικά οι οπαδοί τους, το 5%, είτε στις ευρωεκλογές είτε σε εθνικές εκλογές, είναι απολύτως μέσα στις δυνατότητές τους.

Δεύτερον, οι συγκρίσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι εύκολες. Υπάρχουν χώρες που έχουν όριο 3% όπως η Ιταλία ή 4% όπως η Αυστρία, κατώφλι 5% έχει η (ομοσπονδιακή όμως και με επιμέρους ρυθμίσεις αντιπροσώπευσης) Γερμανία, το ίδιο και το Βέλγιο, αλλά υπάρχουν χώρες με όριο 2% όπως η Δανία, ακόμη και 0,6% στην περίπτωση της Ολλανδίας.

Υψηλότερα όρια εκπροσώπησης, στο 5%, έχουν κατά κανόνα χώρες του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ» όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Στοιχεία déjà vu βλέπουν στελέχη του κλάδου πίσω από το μπαράζ εξαγορών που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κυριαζή, Executive Chairman της Softone, ο οποίος έχει 40 χρόνια εμπειρίας στο business software, το σημερινό ρεκόρ εξαγορών θυμίζει όλα όσα έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Το έργο αυτό έχει ξαναπαιχτεί το 2001-2004. Οι τότε πρωταγωνιστές των εξαγορών δεν υπάρχουν πλέον ως εταιρικές οντότητες, αλλά μόνο ως brands. Τότε, τρεις εταιρείες είχαν το 90% της αγοράς (Delta Singular, LogicDIS, Unisoft). Εκτοτε άλλαξαν όλα», επεσήμανε.

«Είναι επίσης άξιο λόγου ότι οι εξαγορασθείσες εταιρείες, στο 90% των περιπτώσεων, επεστράφησαν στους παλιούς τους μετόχους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι και σήμερα τρεις εταιρείες κυριαρχούν στον κλάδο. «Το διοικητικό μοντέλο της startup (ιδρυτής, μέτοχος, manager) δεν έχει καμία τύχη την επόμενη ημέρα των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Κάθε εταιρεία πρέπει να ανταποκριθεί στην αλλαγή κλίμακας που επέρχεται από τη συνένωση δυνάμεων και δημιουργεί νέες δομές και διαδικασίες», δήλωσε με νόημα, υποστηρίζοντας ότι η Softone προχωρά σε όλες τις αλλαγές που απαιτούνται.

Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις...

 

ΙΟΝ: Η απόκτηση επιπλέον ποσοστού στη σοκολατοβιομηχανία από την Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που ελέγχει πλέον ποσοστό 60%, έφερε διοικητικές αλλαγές οι οποίες επισημοποιήθηκαν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τη γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου.

Πρόεδρος παραμένει η Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξελέγη αντιπρόεδρος και ο Μιλτιάδης Τριανταφύλλου διευθύνων σύμβουλος.

Μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο είναι ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας (γενικός διευθυντής), οι κ.κ. Βασίλης Βυτογιάννης, Ευστάθιος Λοΐζος και Μαρία Γεώργαλου, καθώς και οι δύο γιοι του κ. Θεοδωρόπουλου, Αντώνιος και Ιωάννης.

 

ΤΑΙΠΕΔ Ι: Η 4η Αυγούστου έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δοθεί παράταση, έως τις 24 Αυγούστου, δεδομένου ότι ένας εκ των διεκδικητών έχει ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειμένου να ελέγξει κάποιες λεπτομέρειες στο σχέδιο της σύμβασης.

Στόχος του Ταμείου είναι η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Πάντως, όπως και να έχει, το συγκεκριμένο λιμάνι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ηχηρών ονομάτων, εντός κι εκτός των ελληνικών συνόρων. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Inventio (αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα), ένας ή και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι έχουν προσεγγίσει το αμερικανικό fund για χρηματοδότηση με τη μορφή mezzanine financing.

 

ΤΑΙΠΕΔ ΙΙ: Στην τελική ευθεία μπαίνει και ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της μαρίνας τύπου mega yacht στην Κέρκυρα, αφού, όπως πληροφορείται η στήλη, στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ την Πέμπτη αναμένεται να αποσφραγιστεί η μία και μοναδική προσφορά που κατατέθηκε από τη Lamda Marinas Investments.

Εξέλιξη η οποία μπορεί και να σημάνει την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού…

 

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Είναι η δεύτερη φορά που ο όμιλος επιλέγει να θέσει σε κοινή θέα τη σφοδρή δυσαρέσκειά του για τον ΔΕΣΦΑ.

Την πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του ΔΕΣΦΑ για το επενδυτικό πλάνο του την περίοδο 2023-2032. Τότε, λοιπόν, η Motor Oil δεν μάσησε τα λόγια της. Καταφέρθηκε επικριτικά εναντίον του Διαχειριστή για την καθυστέρηση στην κατασκευή του νέου αγωγού που θα εξυπηρετήσει το FSRU το οποίο σχεδιάζει στους Αγίους Θεοδώρους αλλά και για τον αδικαιολόγητο, όπως είπε, διπλασιασμό του κόστους κατασκευής του Μετρητικού Σταθμού.

Τώρα η Motor Oil χτυπά για δεύτερη φορά. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ για το επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ στη ρυθμιστική περίοδο 2024-2027 και τα τιμολόγια του 2024, η καυστική επιστολή της επιλέγει να έχει και πάλι δημόσιο χαρακτήρα. Και τι λέει μεταξύ άλλων;

Πρώτον, ανακινεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, αν ισχύσει το μέτρο της διασποράς της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου, πετώντας το πρώτο «καρφί»: «Τα αποτελέσματα των τελευταίων ετήσιων δημοπρασιών αποδεικνύουν ότι δεν απαιτείται οικονομική ενίσχυση στη Ρεβυθούσα».

Δεύτερον, δεν θεωρεί πλέον απαραίτητη τη συνέχιση λειτουργίας του FSU του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους χρήστες του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου», το δεύτερο «καρφί».

Και κρατά τη «βόμβα» για το τέλος: «Σχετικά με τα νέα έργα που προβλέπονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης, το κόστος των οποίων ανακτάται πρωτίστως από τους Έλληνες καταναλωτές, παρατηρούμε τεράστιες αυξήσεις σε προϋπολογισμούς πάνω από 50%, χωρίς να δικαιολογούνται από τις αυξήσεις των υλικών. Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει διαφανής, γιατί μόνον έτσι θα εξασφαλιστεί ότι ο Διαχειριστής θα λαμβάνει αποφάσεις ως συνετός Διαχειριστής προς όφελος του καταναλωτή και όχι σαν επενδυτής που έχει στόχο την αύξηση του κόστους και της απόδοσης των κεφαλαίων του».

Η στήλη προβλέπει ότι αυτή η κόντρα έχει πολλές ουρές και δεν θα σταματήσει εύκολα…

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Το υψηλό ανεκτέλεστο σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι αιτήματα του κλάδου, όπως η αναθεώρηση των τιμών για τα έργα που κατασκευάζονται, θα βρουν ανταπόκριση από τη νέα ηγεσία του υπ. Υποδομών «τρέφουν» τις μετοχές των εισηγμένων.

Υπάρχουν, παράλληλα, αυξημένες προσδοκίες ότι θα προχωρήσουν σημαντικοί διαγωνισμοί χωρίς καθυστερήσεις (αρχής γενομένης από αυτόν για την Αττική Οδο), ενώ η αγορά ψάχνεται και για πιθανά νέα ντιλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΒΑΞ αναρριχήθηκε στο 1,38 ευρώ (+9,83%), συμπληρώνοντας τέσσερις ημέρες ανόδου. Η κεφαλαιοποίηση υπερέβη τα 200 εκατ. ευρώ.

Το δικό της ρεκόρ έκανε η Intrakat, καθώς η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε χθες τα 400 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος που συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις ξεκίνησε την τελευταία κίνηση από τα 2,1 ευρώ και πλέον βρίσκεται στα 2,52 ευρώ (χθεσινή άνοδος 5,21%).

Τις προσδοκίες για τον κλάδο τόνωσε και η ανάλυση της Axia για τη ΓΕΚ Τέρνα, που εκτίναξε την τιμή-στόχο στα 21,2 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο 14,28 ευρώ).

Κερασάκι στην τούρτα η επιβεβαίωση ότι εντός 10ημέρου θα ολοκληρωθεί η είσοδος του Δ. Κούτρα στη Δομική Κρήτης. Η μετοχή βρέθηκε χθες στο 1,05 ευρώ (+12,4%).

Θυμίζουμε ότι όπως έχουμε γράψει, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v