Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2023

ATTICA-ANEK: Να σου και ο Γκριμάλντι - Ο Κυριάκος και η… ρόμπα της Μυκόνου - Σφηνάκια για Ηρακλή, Coca Cola, AVAX, Revoil

ATTICA-ANEK: Να σου και ο Γκριμάλντι - Ο Κυριάκος και η… ρόμπα της Μυκόνου - Σφηνάκια για Ηρακλή, Coca Cola, AVAX, Revoil

ΑΤTICA-ANEK: Τσουπ, στο «και πέντε», λένε πληροφορίες της στήλης από τη λεβεντογέννα Κρήτη, πετάχτηκε και ο όμιλος του Εμανουέλ Γκριμάλντι (φωτ.) να κάνει παρέμβαση ενόψει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Από όσα μάθαμε, προκύπτει ότι ο όμιλος δεν αμφιβάλλει πως η ΑΝΕΚ είναι failing firm, ζητάει όμως να αγοράσει ένα βαπόρι της που κάνει δρομολόγια στα Χανιά. Όπου, μας ενημέρωσαν, ο όμιλος Γκριμάλντι διέθετε δικό του βαπόρι αλλά το… απέσυρε τον Φεβρουάριο, όταν άρχισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μελετάει το Attica-ANEK (πρόκειται ασφαλώς για… σύμπτωση), έχει δηλώσει όμως ότι θα το ξαναβάλει το Νοέμβριο (που δεν είναι παχιές οι μύγες).

Σε άλλα νέα, πληροφορούμαστε ότι (όπως έγκαιρα σας είχαμε προϊδεάσει), οι τράπεζες απέρριψαν και τη νέα πρόταση Μάριου Ηλιόπουλου για την ΑΝΕK, για τους ίδιους λόγους που δεν είχαν αποδεχτεί και την προηγούμενη.

Mε δύο φράσεις, operational risk και execution risk.

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ήταν εις γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη η απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη να ξαναλειτουργήσει το Principote στη Μύκονο, επειδή λέει σε κάποια ΚΑΕΚ έκανε τις κατεδαφίσεις, αλλά χωρίς να λειτουργήσει σε εκείνα τα ΚΑΕΚ όπου υφίστανται ακόμη αυθαίρετες κατασκευές.

Διότι η απόφαση αυτή του κ. Μπακογιάννη κυκλοφόρησε επίσημα ακριβώς μία μέρα μετά τη σκληρή αναφορά του πρωθυπουργού για τα φαινόμενα της Μυκόνου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
Κρυμμένη πίσω από τον «τίτλο» για το πρόστιμο των 13 εκατ. ευρώ. Κι αφού πρώτα είχε κάνει την αποκάλυψη, το πρωί της Παρασκευής, σχετικό ρεπορτάζ στην Καθημερινή.

Επειδή όμως η κοινή γνώμη δεν χαμπαριάζει από επιχειρήματα του τύπου «ναι όλα λειτουργούν ενιαία με το ίδιο όνομα, αλλά τα ΚΑΕΚ είναι διαφορετικά», η αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση γίνεται «ρόμπα», που λένε και οι πιο λαϊκοί.

Λεπτομέρεια με σημασία: Πηγές από το νησί επιμένουν ότι ασχέτως του τι έγραψε ο ιδιώτης ελεγκτής (αν δεν κάνουμε λάθος, ο… έκτος που βγήκε από την κληρωτίδα, καθότι οι προηγούμενοι πέντε αρνήθηκαν, πιθανώς φοβούμενοι ότι θα μπλέξουν), δεν έχουν κατεδαφιστεί όλες οι αυθαίρετες κατασκευές στα υποτίθεται καθαρά πλέον ΚΑΕΚ.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το διασταυρώσουμε, υποθέτουμε όμως ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δικούς του ελεγκτές και τη δυνατότητα να… διπλοτσεκάρει άμεσα. Οπότε η μπάλα είναι στο γήπεδο του αρμόδιου υπουργού. Δηλαδή του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

ΥΓ: Αληθεύουν οι πληροφορίες μας ότι οι επιχειρηματίες του Principote έχουν προσλάβει τη γνωστή V+O να τους κάνει… crisis management; Στο εξωτερικό νομίζουμε το λένε lobbying σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά εμείς δεν είμαστε του ιδίου χώρου…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πωλητές εμφανίστηκαν τον Ιούνιο οι ξένοι, όπως τουλάχιστον καταγράφονται στα στοιχεία του ΧΑ, αλλά τη θέση τους κάλυψαν «επάξια» ελληνικά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων προχώρησαν συνολικά σε πωλήσεις ύψους €190,85 εκατ. τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν αγορές €190,85 εκατ. τον Ιούνιο.

Ακόμα κι έτσι, στα λεγόμενα «ξένα χαρτοφυλάκια» αντιστοιχεί το 63,56% της συνολικής αξίας. Πρωταθλητής οι ΗΠΑ με €9,53 δισ. ευρώ. Ακολουθούν Κύπρος (€8,05 δισ.) και Λουξεμβούργο (€4,88 δισ.).

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χαμόγελα προκάλεσε η αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη στον Ηρακλή. Μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

Οι υπέρμαχοι του μέτρου εκτιμούν ότι ο Ηρακλής ΙΙΙ όχι μόνο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού είχε δηλώσει πως η τράπεζα θα αξιοποιήσει τον Ηρακλή ΙΙΙ, αν η κυβέρνηση τον ενεργοποιήσει.

Ένθερμος υποστηρικτής του μέτρου και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, που επιχειρηματολόγησε πρόσφατα για το ότι πρέπει να δοθεί και στις μη συστημικές τράπεζες το πλεονέκτημα που εξασφάλισαν οι συστημικές με τον Ηρακλή Ι και ΙΙ.

«Πεποίθησή μου είναι λοιπόν ότι θα δοθεί η ευκαιρία σε μη συστημικές τράπεζες, με μέγεθος και χαρτοφυλάκιο που να το επιτρέπει, να ενταχθούν σε έναν μηχανισμό σαν τον "Ηρακλή"», είχε δηλώσει και κατά πώς φαίνεται δικαιώνεται!

 

REVOIL: Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έγραψε ο τίτλος την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή μάλιστα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 5,15% και πλέον βρίσκεται στο 1,735 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί υψηλό 186 μηνών.

Η κίνηση ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από αύξηση συναλλαγών, καθώς δεν ξεπέρασαν τις 20.000 τεμάχια την ημέρα.

 

ΑΒΑΞ: Διέψευσε η διοίκηση της εταιρείας, με επίσημη ανακοίνωση στο χρηματιστήριο, σενάρια που κυκλοφόρησαν στην αγορά για επικείμενη εξαγορά της. Ο τίτλος πάντως, παρότι δέχτηκε ενδοσυνεδριακά πιέσεις, κατάφερε να κλείσει οριακά υψηλότερα, στο 1,52 ευρώ (+0,13%).

Η μετοχή έχει προσφέρει απόδοση 21% στις τελευταίες επτά ημέρες. Από την αρχή του χρόνου, η απόδοση φτάνει στο 100%.

 

COCA COLA: Στήριγμα για τον Γενικό Δείκτη αποτέλεσε η μετοχή την Παρασκευή. Το κλείσιμο με κέρδη 3,63%, στα 27,69 ευρώ, ήταν βασική αιτία που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος.

Η θεαματική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα φετινά κέρδη, που έγινε γνωστή προ της έναρξης της συνεδρίασης, βρίσκεται πίσω από την κίνηση.

Συνολικά πάντως η απόδοση το τελευταίο τρίμηνο μόλις μετά βίας ξεπερνά το 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v