Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 31 2023

ΑΒΑΞ: Ο δεύτερος θάνατος στη γέφυρα της Πάτρας, οι αγωγές και οι απολογίες-ΜΥΤΙΛ-Helleniq Energy: Η σημασία του ντιλ των 230 εκατ.

ΑΒΑΞ: Ο δεύτερος θάνατος στη γέφυρα της Πάτρας, οι αγωγές και οι απολογίες-ΜΥΤΙΛ-Helleniq Energy: Η σημασία του ντιλ των 230 εκατ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πολύ σημαντικότερη, μαθαίνει η στήλη ότι είναι η ευρύτερη σημασία της συμφωνίας μεταξύ Hellenic Energy και Mytilineos από την «ταπεινότητα» της κοινής ανακοίνωσης για την πώληση στην πρώτη από τη δεύτερη χαρτοφυλακίου Φ/Β 211 MW που ήδη κατασκευάζεται στη Ρουμανία.

Η σημασία δεν έχει να κάνει μόνο με το μέγεθος και την αξία (πληροφορούμαστε ότι υπερβαίνει τα 230 εκατ. ευρώ) αλλά διότι μπορεί κάλλιστα να σηματοδοτεί ευρύτερη συνεργασία μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας…

 

ΑΒΑΞ: Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί μετά την κατάρρευση της γέφυρας στην Εθνική Οδό, στα Μποζαΐτικα της Πάτρας, συνέβη. Ο σοβαρά τραυματισμένος Ρομά που νοσηλευόταν, απεβίωσε, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε δύο.

Η εταιρία, εκτελεστικός πρόεδρος και βασικότερος μέτοχος της οποίας είναι ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας Χρήστος Ιωάννου (φωτ.), περιορίστηκε να εκφράσει τη θλίψη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του νεκρού δια ανακοινώσεως, στην οποία σημειώνει επίσης ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, ώστε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του  δυστυχήματος».  

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανακοίνωση που εκδίδει η ΑΒΑΞ σε σχέση με την  κατάρρευση της γέφυρας, χωρίς να έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης. Η πρώτη, εκδόθηκε αυθημερόν και σε αυτήν με μια φράση, υποστηρίζεται ότι "όλα είχαν καλώς" αφού σημειώνεται συγκεκριμένα ότι "Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν."

Η δεύτερη ήλθε ως απάντηση στην Κεφαλαιαγορά και αναφέρει ότι "δεν αναμένει ουσιώδη επίδραση στα οικονομικά της μεγέθη εκ του τραγικού συμβάντος". 

 Στο μεταξύ οι οικογένειες των θυμάτων, έχουν συνασπιστεί ορίζοντας δικηγόρο για τις αγωγές ο οποίος πρόσφατα, πριν το δεύτερο θάνατο, δήλωσε ότι «Οι Ρομά βρίσκονταν εκεί επειδή είχαν λάβει άδεια από εκπρόσωπο της εταιρείας να είναι. Και να μαζέψουν τα σίδερα. Όταν σταμάτησαν οι εργασίες, άρχισαν να εργάζονται. Κανείς όμως δεν τους ειδοποίησε για την επανέναρξη των εργασιών. Έτσι, μετά από δύο-τρία χτυπήματα, το μεγάλο κομμάτι της γέφυρας κατέρρευσε. Αποτέλεσμα να έχουμε έναν νεκρό και τόσους τραυματίες. Αυτές οι οικογένειες θα πρέπει να δικαιωθούν από την ελληνική δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν»!

Όπως επισημάναμε προ ημερών, τα ερωτήματα για την υπόθεση είναι γενικώς μεγάλα καθώς γνωστά πρόσωπα με ειδικό βάρος όπως ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδαςδια στόματος του προέδρου του Βασιλη Αϊβαλή, υποστηρίζουν ότι συνολικά, η διαδικασία κατεδάφισης της γέφυρας, γινόταν με λάθος τρόπο, «σαν να πριόνιζαν το κλαδί στο οποίο κάθονταν», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε!

 

ΑΒΑΞ ΙΙ: Επιπλέον, υπάρχει το θέμα του αν όντως τα πολυάριθμα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την μοιραία στιγμή κάτω από τη γέφυρα για να μαζέψουν παλιοσίδερα, είχαν «πράσινο φως» από κάποιον υπεύθυνο του εργοταξίου.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έτσι είναι και για αυτό δεν κλήθηκε η αστυνομία να τους απομακρύνει. Το σοκαριστικό όμως είναι ότι υπάρχει και βίντεο που γύρισαν με κινητό κάτω από τη γέφυρα, το οποίο απεικονίζει πολυάριθμα άτομα ενώ από πάνω καταφανώς γίνονται εργασίες, λίγο πριν την κατάρρευση της γέφυρας. 

 

Ένα ακόμη θέμα είναι αν έγινε διακοπή εργασίας εκείνη την Κυριακή το μεσημέρι λόγω καύσωνα, ή όχι, όπως όριζε σχετική διάταξη του Υπουργείου Εργασίας.

Πληροφορίες από την Πάτρα αναφέρουν ότι το όλο θέμα της κατάρρευσης το εξετάζει η εισαγγελία Πατρών με ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης των διώξεων, αλλά και ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε σχετικό έλεγχο για το θέμα της διακοπής εργασίας λόγω καύσωνα και κατέληξε ότι δεν τηρήθηκε η σχετική διάταξη.

Ωστόσο σε επικοινωνία μας με αρμόδιο εκπρόσωπο της ΑΒΑΞ, μας είπε ότι έως στιγμής δεν έχουν λάβει γνώση για επιβολή προστίμου. Στην ίδια επικοινωνία ρωτήσαμε αν σκοπεύουν να βγάλουν νεότερη ανακοίνωση για το θέμα, με τη θέση της εταιρείας, μετά από όλες τις εξελίξεις και τις αμφισβητήσεις που έχουν μεσολαβήσει.

Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν προτίθενται να κάνουν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών, από τα πρόσωπα που ήταν παρόντα (σ.σ. και αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τοπικό Τύπο, οι διώξεις έως στιγμής αφορούν 4-5 άτομα που εργάζονταν εκεί, ανάμεσα τους, δύο τραυματίες από το συμβάν και ο υπεύθυνος μηχανικός ασφαλείας του εργοταξίου.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Πρωταθλητής αποδόσεων φέτος αναδεικνύεται η μετοχή, προσπερνώντας τη MIG στη σχετική κατάταξη, μετά και το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων, με τους αγοραστές να επιμένουν, στέλνοντας το «χαρτί» 16,26% υψηλότερα, στα 2,49 ευρώ, που αποτελούν και υψηλά… 191 μηνών.

Ετσι, η Δομική με απόδοση 207,4% μέχρι στιγμής στο έτος, προσπέρασε την MΙG που «γράφει» άνοδο 166,54%. Ακολουθούν η Aegean με 140,8% και η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 140,6%.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κούτρας είχε αγοράσει το 29,31% της εταιρίας προς 0,90 ευρώ πριν από λίγες εβδομάδες, αποκομίζοντας ήδη απόδοση άνω του 150%!

 

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: «Της μόδας» έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) καθώς προσφέρουν σαφώς υψηλότερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις, σε μια περίοδο όπου τα σχετικά επιτόκια δεν λένε να ξεκολλήσουν από τα χαμηλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και ΑΕΠΕΥ επικοινωνούν στους πελάτες τους (αποκομίζουν προμήθειες) τέτοιες εκδόσεις, όπως για παράδειγμα της Τετάρτης (2 Αυγούστου) όπου θα διενεργηθεί δημοπρασία για ΕΓΕΔ τρίμηνης εξάμηνης διάρκειας (λήξεως 3 Νοεμβρίου 2023).

Το επιτόκιο που θα προκύψει από τη δημοπρασία δεν είναι γνωστό, ωστόσο η προηγούμενη έκδοση 13 εβδομάδων της 5ης Ιουλίου είχε οδηγήσει σε ετησιοποιημένη απόδοση 3,59% και είχε υπερκαλυφθεί κατά σχεδόν 2 φορές.

Για λόγους σύγκρισης αναφέρεται ότι οι τράπεζες δύσκολα προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνης διάρκειας επιτόκιο άνω του 1,5%.

 

ΛΟΥΛΗΣ: Σε νέα υψηλά 40 μηνών βρέθηκε την Παρασκευή η Loulis Mills, στα 3,61 ευρώ, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Οσοι ποντάρουν στη μετοχή, βλέπουν όφελος από τις υψηλότερες τιμές των σιτηρών, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τα σαμποτάζ που ακολούθησαν σε πλοία και υποδομές (σιλό) στα λιμάνια της Οδησσού και αλλού.

 

REVOIL: Από τις μετοχές της περιφέρειας που ξεχώρισαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνεχίζοντας με κέρδη 4,26% την ανοδική κίνηση που έχει «πληρώσει» σχεδόν 30% τον τελευταίο μήνα.

Ο τίτλος πλέον κινείται σε υψηλά 15ετίας και βάλε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v