Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2023

«Μαύρα» μαντάτα Moody’s για τράπεζες-Εφοπλιστές: Γκάζι στις ναυπηγήσεις-Σφηνάκια για Πειραιώς, Intertech, ΔΕΗ

«Μαύρα» μαντάτα Moody’s για τράπεζες-Εφοπλιστές: Γκάζι στις ναυπηγήσεις-Σφηνάκια για Πειραιώς, Intertech, ΔΕΗ

MOODY’S: Το τέλος στο ξέφρενο πάρτι κερδοφορίας των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου προαναγγέλλει ο οίκος.

Σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι η τελευταία κίνηση της ΕΚΤ (φωτ. η Κριστίν Λαγκάρντ) ανέβασε τα επιτόκια του ευρώ στο 4,25% αλλά το όφελος για τον τραπεζικό κλάδο θα είναι μικρότερο απ’ ότι στις προηγούμενες αυξήσεις, λόγω μείωσης της ζήτησης για δάνεια και υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

Ο οίκος επισημαίνει ότι καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τη χρηματοδότηση μέσω TLTRO θα αναγκαστούν να εκδώσουν περισσότερα ομόλογα. Η ΕΒΑ υπολογίζει ότι φέτος θα υπάρξουν εκδόσεις μη ασφαλισμένου χρέους ύψους 468 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η μεταφορά καταθέσεων προς τις προθεσμιακές θα οδηγήσει επίσης υψηλότερα το κόστος.

Η Moody’s προβλέπει και υψηλότερο ανταγωνισμό για την προσέλκυση καταθέσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πάντως, αυτό δεν θα το θεωρούσαμε και βέβαιο...

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ: Μόλις με 23,1% συμμετέχουν στο μείγμα των συνολικών καταθέσεων της Πειραιώς οι προθεσμιακές. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αποτελούν το 40,6% του συνόλου και οι όψεως το 36,3%.

Η παραπάνω χαμηλή συμμετοχή των προθεσμιακών (σ.σ. η δεύτερη χαμηλότερη στο σύστημα μετά την Εθνική) συμβάλλει καθοριστικά στη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Οι καλύτεροι πελάτες των ναυπηγείων αποδεικνύονται οι Ελληνες εφοπλιστές. Όπως διαβάζουμε στην ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για λογαριασμό τους κατασκευάζονται 241 πλοία που αντιστοιχούν σε 19 εκατομμύρια dwt.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση, καθώς πέρυσι τέτοιο καιρό οι παραγγελίες ήταν για 173 πλοία και δείγμα των προσπαθειών ανανέωσης του στόλου, που ας σημειωθεί αποτελεί το 21% της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 40% των πετρελαιοφόρων και σχεδόν ένα στα 6 πλοία μεταφοράς LNG που κατασκευάζονται σήμερα θα παραδοθούν σε Έλληνες πλοιοκτήτες!

 

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ: Με ταχείς διαδικασίες «τρέχει» η επένδυση ανάπτυξης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 840 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο, από την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης.

Η μικτή εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν με 51% η ΔΕΗ, με 29% η ΔΕΠΑ Εμπορίας και με 20% η DAMCO Energy, προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση κεφαλαίου 31,8 εκατ. ευρώ, την οποία κάλυψαν αναλογικά οι μέτοχοι.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% θα είναι τραπεζική χρηματοδότηση από την Εθνική. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας λήψης του δανείου, οι μέτοχοι της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης συμφώνησαν να στηρίξουν την εταιρεία, με κάλυψη μη εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, το οποίο θα εκδώσει η εταιρεία, ύψους ως 157,27 εκατ. ευρώ και να ενεχυριάσουν τις απαιτήσεις τους από το παραπάνω δάνειο υπέρ της τράπεζας. Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ δεσμεύεται να υπογράψει σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης.

Λέγεται ότι από την Ηλεκτροπαραγωγή θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια και η ΔΕΠΑ, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ.

 

INTERTECH: Μπορεί η πλευρά της CD Media να χαρακτήρισε, με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, «πρώιμες» τις επαφές με την «Αμοιρίδης – Σαββίδης» για το ποσοστό της στην εταιρεία, οι αγοραστές, όμως έδειξαν χθες να… βιάζονται.

Ετσι, παρά το πτωτικό κλίμα, ο τίτλος έκλεισε με κέρδη άνω του 23%, στο 1,595 ευρώ και μάλιστα με αξιοσημείωτα υψηλές συναλλαγές (σχεδόν 128 χιλιάδες τεμάχια) μακράν οι περισσότερες φέτος.

Υ.Γ. Σε υψηλά 147 μηνών η Centric (+7,89%) η οποία ελέγχει το 16,2% της CD Media…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v