Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2023

NOVA-OTE: Ψάχνουν «κοινό τόπο» με Μαρινάκη, Κυριακού-Avramar: Η Πειραιώς και το… ψάρεμα- Τα… λικνίσματα Βορίδη και ο Πατούλης

NOVA-OTE: Ψάχνουν «κοινό τόπο» με Μαρινάκη, Κυριακού-Avramar: Η Πειραιώς και το… ψάρεμα- Τα… λικνίσματα Βορίδη και ο Πατούλης

AVRAMAR: Τη δική της θέση ως το μοναδικό «μελανό σημείο» στα εξαιρετικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου είχε η εταιρεία στην τηλεδιάσκεψη της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτή άλλωστε αποδόθηκε πάνω από το 50% της ροής νέων NPEs συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ τα οποία κατέγραψε η τράπεζα το συγκεκριμένο διάστημα.

Το όνομα της εταιρείας δεν αναφέρθηκε παρά τα επίμονα ερωτήματα των αναλυτών. «Ψαρεύετε για ένα όνομα» απάντησε με νόημα η διοίκηση σε ερώτηση αναλυτή.

Όπως επισημάνθηκε, η υπόθεση αφορά το σύνολο των ελληνικών τραπεζών και έχει τη δική της ιστορία. Η Πειραιώς ωστόσο ήταν καθησυχαστική ως προς το εάν διαβλέπει τον κίνδυνο να υπάρξει μελλοντικά αντίστοιχα «μεγάλη υπόθεση».

Χρειάζεται προσοχή, αλλά ότι προκύψει θα αντιμετωπιστεί, όπως ξεκαθαρίστηκε.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ: Ξεπέρασε ακόμα και τις εκτιμήσεις της τράπεζας (σ.σ. προβλέπει 11,4% φέτος) η άνοδος των τιμών στην κτηματαγορά, ειδικά σε ότι αφορά τις κατοικίες, σημείωσε ο CEO Χρήστος Μεγάλου (φωτό) απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή.

Εσπευσε δε να εξηγήσει το παράδοξο: πώς γίνεται να ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά να μην χορηγούνται περισσότερα στεγαστικά δάνεια.

Όπως είπε, οι περισσότερες συναλλαγές, ακόμα και από Ελληνες, γίνονται με ίδια κεφάλαια, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Αναφέρθηκε δε ονομαστικά σε Μέση Ανατολή, Αίγυπτο και Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, το ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και ευρύτερα στην Αθήνα. Ως ένα βαθμό σχετίζεται με επενδυτές που τρέχουν να προλάβουν την αύξηση του ορίου για τη χορήγηση χρυσής βίζας.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Για πρώτη φορά η τράπεζα στοχεύει να διαθέτει στο τέλος της χρονιάς το χαμηλότερο NPE ratio, μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών (σ.σ. αναμένεται σήμερα ο στόχος ΕΤΕ που επίσης διεκδικεί την πρωτιά), ενώ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του Χαμαιλέοντα για την πρωτιά της τράπεζας σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης (+800 εκατ. ευρώ στο Β΄ τρίμηνο και +600 στο εξάμηνο).

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με αφορμή την υπόθεση Πατούλη, ιδιαίτερη πολιτική διάσταση -και μάλιστα άκρως επίκαιρη- λαμβάνει η πρόσφατη αιχμή του Κυριάκου Βελόπουλου κατά του Μάκη Βορίδη από το βήμα της Βουλής σχετικά με τις χορευτικές επιδόσεις του υπουργού Επικρατείας σε μπαρ στη Ζαχάρω.

«Ούτε να χορέψουμε στα μπαρ δεν μπορούμε, κ. Βορίδη», δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, αναφορικά με το σχετικό βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών.

Και εδώ έρχεται η σύγκριση της παραπάνω περίπτωσης με αυτήν του Περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος επίσης εθεάθη σε βίντεο (αν και όχι από επίσκεψη σε μπαρ, αλλά κατά την παρουσία του σε εκδήλωση αποδήμων) να χορεύει, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί αμέσως η στήριξή του από τη ΝΔ για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντίθετα, «ρουθούνι δεν άνοιξε» στην περίπτωση του κ. Βορίδη, ο οποίος ούτε έχει απαντήσει ούτε διευκρινίσει τίποτα σχετικά με τις σε βάρος του καταγγελίες.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, λένε κάποιοι!

Υ.Γ. Οσο για τον Νίκο Χαρδαλιά, δεν θα λέγαμε πως ξεκίνησε με το δεξί την προσπάθεια αν αναλογιστούμε τη θύελλα που προκάλεσε στα social media η δημοσιοποίηση φωτογραφίας με τον ίδιο να κοιτά απόρρητο χάρτη που με τον τρόπο αυτόν εκτέθηκε σε κοινή θέα!

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ: Η εκ του Θεσσαλικού κάμπου ορμώμενη οικογένεια είναι γνωστή κυρίως για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στον γαλακτοκομικό κλάδο. Το πιο γνωστό brand είναι το Όλυμπος.

Όμως δεν είναι οι μοναδικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται η οικογένεια. Όπως κάθε Έλληνας επιχειρηματίας που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και αυτή έχει επεκταθεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό.

Παραδείγματος χάριν, η πλευρά της οικογένειας του Μιχάλη Σαράντη, εδώ και πάνω από μια δεκαετία μέσω της εταιρείας Αnanti, διαθέτει ομώνυμο ξενοδοχείο στα Τρίκαλα.

Και αν κρίνουμε από τις ενέσεις ρευστότητας στην εταιρεία -μόλις εφέτος έγιναν δύο συνολικού ύψους 820.000 ευρώ- κάτι νέο ετοιμάζει.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ ΙΙ: Και από τις τουριστικές business της οικογένειας Σαράντη, στο νερό και στη Δουμπιά. Το ομώνυμο νερό, ποσοστό στο οποίο κατέχει και ο Δήμος Πολυγύρου, πέρασε στον έλεγχο της οικογένειας Σαράντη, από την Οινοποιία Μαλαματίνα, το καλοκαίρι του 2020.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τρία χρόνια μετά, το «στοίχημα» με το νερό δεν φαίνεται να βγαίνει στην επιχειρηματική οικογένεια. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν μεν στις 591.117 ευρώ από 357.183 ευρώ το 2021, όμως οι καθαρές ζημιές διευρύνθηκαν στις 352.759 ευρώ έναντι 281.181 ευρώ.

Πάντως, η διοίκηση της Δουμπιάς υπό τον Στέλιο Σαράντη ευελπιστεί σε αύξηση μεριδίου, ανάπτυξη νέων κωδικών και εξαγωγές σε Γερμανία, Βαλκάνια και Αυστραλία.

 

ΝΟVA-OTE: Παρά το χθεσινό «κατέβασμα» Ant1 και Μακεδονία TV από την πλατφόρμα της NOVA, (είχε προηγηθεί το MEGA), από την πλευρά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, εξακολουθεί να υπάρχει διάθεση συνεννόησης, λένε οι πληροφορίες μας. Η δικαστική εμπλοκή είναι «στα σκαριά», αλλά προετοιμάζεται ως έσχατη επιλογή.

Η ίδια ατμόσφαιρα φαίνεται να επικρατεί και στη δεύτερη διάσταση της ίδιας υπόθεσης, στην πλευρά δηλαδή της πλατφόρμας του ΟΤΕ.

Οι συνήθως πολύ έγκυρες πηγές μας, λένε ότι οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τα κανάλια του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Θοδωρή Κυριακού, έχουν αποβεί άκαρπες κι ότι τα συμβόλαια φέρονται να έχουν λήξει.

Εν τούτοις ο ΟΤΕ συνεχίζει τη προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου «μέρα με τη μέρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας, και για αυτό δεν έχουν κατέβει ακόμη τα κανάλια των δύο επιχειρηματιών, από την Cosmote TV.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v