Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2023

Η στόχευση Alpha Bank με την εξαγορά του 5% της Prodea-Ν. Παπαθανάσης: Το fuel pass και το... timing-Χρυσή παραίτηση στην Tesla!

Η στόχευση Alpha Bank με την εξαγορά του 5% της Prodea-Ν. Παπαθανάσης: Το fuel pass και το... timing-Χρυσή παραίτηση στην Tesla!

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: «Κακή ημέρα» διάλεξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να δηλώσει στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι, αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο για παράταση του fuel pass ή για κάτι παρόμοιο.

Χθες, υπήρξαν δύο εξελίξεις που υπενθύμισαν ότι είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η ενεργειακή κρίση βρίσκεται πίσω μας, όπως επεσήμανε και ο γερμανικός κολοσσός ΕΟΝ. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε σε τιμές Απριλίου καθώς η αγορά ανησυχεί για τις επερχόμενες περικοπές της παραγωγής από Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

Ταυτόχρονα το φυσικό αέριο βρέθηκε να ανεβαίνει έως και 40%, πριν κλείσει με άνοδο 26%, μια ανάσα από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή μπορεί να είναι σχετικά «χαμηλή» με βάση όσα είδαμε πέρυσι, η βιαιότητα της κίνησης, όμως, δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να υπάρξουν ανατροπές.

Στα καθ' ημάς η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στο 1,966 ευρώ κατά μέσο όρο, και πολύ πάνω από τα 2 ευρώ σε τουριστικές περιοχές.

 

TESLA: Με γεμάτες τσέπες παραιτήθηκε από την θέση του CFO της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων ο μόλις 39 χρονών Zachary Kirkhorn.

Το Bloomberg υπολόγισε ότι στα τέσσερα χρόνια που βρέθηκε στη θέση του οικονομικού διευθυντή συγκέντρωσε καθαρή περιουσία 590 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό προήλθε κυρίως από μετοχές της Tesla και options που έλαβε ως αποζημίωση.

Ο επονομαζόμενος «master of coin» λάμβανε ένα μάλλον μέτριο βασικό μισθό της τάξης των 300.000 δολαρίων το 2022. Τη «διαφορά» έκαναν τα options καθαρής αξίας περίπου 550 εκατ. δολαρίων.

Τα επόμενα βήματα της καριέρας του απόφοιτου του Harvard άγνωστα. Βάσει καταθέσεων, πάντως, μάλλον δεν χρειάζεται να βιαστεί...

 

EUROBANK-ATTICA BANK: Σε απομείωση της επένδυσης στην Attica Bank προχώρησε η Eurobank μόλις μερικούς μήνες μετά την απόκτησή της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Eurobank όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Attica βάζοντας έκαστη το ποσό των 10 εκατ. ευρώ

Η Eurobank κατηγοριοποίησε την επένδυσή της ως επιμετρούμενη στην εύλογη αξία μέσω των λοιπών αποτελεσμάτων απευθείας στην καθαρή θέση. Την 30 Ιουνίου 2023, η εύλογη αξία της εν λόγω επένδυσης ανήλθε σε  9 εκατ. ευρώ. 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τον Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές που θα αφορούν τον νέο κύκλο.

Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι το πρόγραμμα να έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, εξ ου και, όπως πληροφορείται η στήλη, αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων, ειδικά με δεδομένο ότι η απορροφητικότητα των προηγούμενων κύκλων του «Τουρισμός για όλους» δεν ήταν η προσδοκώμενη.

Ούτως ειπείν, περίπου το 55% των επιταγών του προηγούμενου κύκλου δεν ενεργοποιήθηκε. Γι’ αυτό οι αλλαγές που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο εστιάζουν αφενός στην αύξηση του χορηγούμενου ποσού και αφετέρου, στην ενσωμάτωση extra κοινωνικών κριτηρίων.

Ιδωμεν…

 

ALPHA BANK-PRODEA: Ο τραπεζικός όμιλος απόκτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχεδόν 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea το οποίο μεταβίβασε πρόσφατα (σ.σ. προφανώς εξωχρηματιστηριακά) η Castlelake.

Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, για κίνηση διττού χαρακτήρα. Αφενός επενδυτικό, καθώς η Alpha Bank απέκτησε θέση στη μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ, διευρύνοντας τις πηγές εσόδων της και το αποτύπωμά της στην αγορά του real estate, εν όψει, μάλιστα, απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Αφετέρου λειτουργεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλέγματος πολυεπίπεδων συνεργασιών της Alpha στο real estate.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα βρίσκεται σε περίοδο ολοκλήρωσης της συναλλαγής για το project Skyline με τις Dimand-Premia. Τη διαχείριση των ακινήτων του παραπάνω χαρτοφυλακίου αναλαμβάνει η Alpha Real Estate (πρώην Alpha Αστικά Ακίνητα).

Όπως έχει ήδη δηλωθεί, στόχος του τραπεζικού ομίλου είναι η σύμβαση της Alpha Real Estate για το χαρτοφυλάκιο Skyline να αποτελέσει το εφαλτήριο, ώστε η εταιρεία να καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων στην εγχώρια αγορά.

Η σύσφιξη των σχέσεων με τη Prodea αποτελεί άλλο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Υ.Γ.: Επειδή το ποσοστό που μεταβιβάστηκε αγγίζει, αλλά δεν φθάνει το 5%, δεν προκύπτει υποχρέωση γνωστοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v