Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2023

Σούπερ Μάρκετ: Το βάπτισμα πυρός της ΕΣΕ και το… ΝΑΤΟ-Η Moody’s και το δίλημμα Ερντογάν-Χτύπησε διάνα ο Β. Κάτσος

Σούπερ Μάρκετ: Το βάπτισμα πυρός της ΕΣΕ και το… ΝΑΤΟ-Η Moody’s και το δίλημμα Ερντογάν-Χτύπησε διάνα ο Β. Κάτσος

MOODY'S: Οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές με τα χαμηλά επιτόκια και τα «δωράκια» στους ψηφοφόρους συνέβαλαν στο να εξασφαλίσει ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.) την επανεκλογή του, είχαν όμως και σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Τουρκίας.

Μια εξ αυτών είναι ότι η αξιολόγηση της από την Moody's βρίσκεται στο B3, έξι βαθμίδες κάτω από το investment grade και επίπεδο όπου συναντά κανείς χώρες όπως η Αγκόλα και η Νικαράγουα!

Τώρα ο οίκος στέλνει σήμα ότι καταγράφει την στροφή προς την... ορθοδοξία που υιοθέτησε το νέο οικονομικό επιτελείο και δηλώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν οι πολιτικές αυτές συνεχιστούν και εμβαθύνουν.

Ωστόσο η Moody's δεν ξεχνά ότι και το 2021 ο Ερντογάν έκανε μια στροφή στην οικονομική πολιτική, επιτρέποντας να αυξηθούν λίγο τα επιτόκια, αλλά γρήγορα επέστρεψε στις «παλιές συνήθειες» απολύοντας μάλιστα διαδοχικά τρεις κεντρικούς τραπεζίτες που δεν του έκαναν τα χατήρια.

«Ο κίνδυνος μιας ακόμη αλλαγής πολιτικής παραμένει σημαντικός», επισημαίνει η Moody's. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα «αν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι είναι πολιτικά αποδεκτό».

Και ας μην ξεχνάμε ότι στη γειτονική χώρα το Μάρτιο θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές και ο Ερντογάν θέλει να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη.

Και το γεγονός δημιουργεί διλήμματα…

 

ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ: Η εξαγορά της Λαρσινός είναι γνωστή, όμως η στήλη εντόπισε δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Η πρώτη αφορά στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη μητρική ΑΓΕΤ και η δεύτερη το νέο ομολογιακό δάνειο που σύναψε. Είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ, διάρκειας πέντε ετών με ομολογιούχο την Holcim Continental Finance Ltd,

Το επιτόκιο σταθερό στο 5,4%. Που δεν το λες και λίγο.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΟΣ: Για την εξαγορά της Τσαμπάσης από την Παλίρροια Σουλιώτης το Euro2day.gr, σας έχει ενημέρωση έγκαιρα. Τι πήρε όμως η τελευταία, στην οποία ισχυρό μειοψηφικό πακέτο μετοχών ελέγχει ο Β. Κάτσος μέσω της VNK Capital;

Μια εταιρεία που πέρυσι αύξησε τις πωλήσεις της 30,8% και τα καθαρά κέρδη κατά 42,38%. Παράλληλα, ενίσχυσε τα περιθώρια της.

Κινείται, δηλαδή, «δυνατά».

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Το βάπτισμα του πυρός, η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, το έχει λάβει ήδη.

Όμως η επίσημη πρώτη, όπως μαθαίνει η στήλη, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία έχουν προσκληθεί και κυβερνητικά στελέχη.

Μέχρι τότε δεν αποκλείεται στους κόλπους της Ένωσης, το καταστατικό της οποίας προσομοιάζει με αυτό του ΝΑΤΟ, καθώς απαιτείται ομόφωνη απόφαση στα θέματα, να ενταχθούν και άλλα μέλη. Από τους μεγάλους που δεν έχουν, ακόμη, ενταχθεί στους κόλπους της, είναι οι αλυσίδες Βερούκας και Market In.

Για τελείως διαφορετικούς λόγους η καθεμία όπως μαθαίνει η στήλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v