Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 14 2023

Ενεργειακή κρίση: Το κακό σενάριο για Γερμανία-Μεγάλο… σουξέ τα δάνεια μέσω κινητού-Η αναχρηματοδότηση στην Ευρωκλινική

Ενεργειακή κρίση: Το κακό σενάριο για Γερμανία-Μεγάλο… σουξέ τα δάνεια μέσω κινητού-Η αναχρηματοδότηση στην Ευρωκλινική

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ: Το αιφνιδιαστικό ράλι της τιμής του αερίου κατά 40% την περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε πως υπάρχει δρόμος μέχρι να δει η Γηραιά Ηπειρος φως στο τούνελ.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του συνδέσμου των εταιρειών αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας (INES). Προειδοποιεί ότι η χώρα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου μέχρι τις αρχές του 2027, εκτός εάν η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς (φωτ.) δημιουργήσει περισσότερες υποδομές, δηλαδή χώρους αποθήκευσης και δίκτυο αγωγών.

Σήμερα οι αποθήκες είναι κατά 90% γεμάτες, κάτι πρωτοφανές για τέτοια περίοδο του χρόνου. Αυτό όμως δεν αρκεί. «Ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου σε χαμηλές θερμοκρασίες παραμένει και θα συνεχίσει να μας συνοδεύει μέχρι τον χειμώνα του 2026/2027, εκτός εάν ληφθούν περαιτέρω μέτρα», επισημαίνεται.

Το εφιαλτικό σενάριο είναι να αντιμετωπίσει η Γερμανία ένα κύμα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον επερχόμενο χειμώνα. Σε αυτό το ενδεχόμενο οι αποθήκες θα μπορούσαν να αδειάσουν μέχρι τα τέλη του επόμενου Ιανουαρίου, έδειξε η ανάλυση του INES.

Πέρυσι ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Φέτος;

 

ΔΕΗ: Η μεγάλη χρηματιστηριακή βουτιά της Παρασκευής δεν άφησε ανεπηρέαστη τη μετοχή της Επιχείρησης, που διολίσθησε 3,32% χαμηλότερα με υψηλό τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο τίτλος υποχώρησε σε χαμηλά δύο μηνών και βάλε, καθώς κινήθηκε -και έκλεισε- κάτω από τα 10 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 6 Ιουνίου…

 

ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ: Σχέδιο όρων για την αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου 20,5 εκατ. ευρώ και χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης ως 3 εκατ. ευρώ υπέγραψε το περασμένο Μάιο η Ευρωκλινική. Οι όροι προβλέπουν επέκταση χρόνου αποπληρωμής ως το 2028 με δυνατότητα παράτασης άλλων τριών ετών και καθορισμό νέου περιθωρίου (spread) καθώς και χρηματοοικονομικών δεικτών (covenants).

Η Ευρωκλινική, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αποπλήρωσε κεφάλαιο 6 εκατ. ευρώ από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο, κάνοντας χρήσης ταμειακών διαθεσίμων και του τιμήματος (2,1 εκατ. ευρώ) από την πώληση του κτηρίου, που στέγαζε στο παρελθόν την Ευρωκλινική Παίδων. Ο δανεισμός στις 31/12/2022 υποχώρησε σε 32,7 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 30,3 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα της αναχρηματοδότησης η κλινική καλείται να αποπληρώσει το επόμενο ένα χρόνο (σ.σ. ως 30/6/24) κεφάλαιο μόλις 500 χιλ. ευρώ.

 

ALPHA BANK: Το 58% των καταναλωτικών δανείων, τα οποία εκταμίευσε η τράπεζα, κατά το πρώτο εξάμηνο, ήρθαν από αιτήσεις, που υποβλήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το πρόγραμμα myAlpha Quick, που είναι καταναλωτικό δάνειο, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω του myAlpha Mobile και του myAlpha Web.

Επίσης, το 52% των νέων προθεσμιακών καταθέσεων ολοκληρώθηκε μέσα από τα ψηφιακά δίκτυα της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v