Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2023

Μοιράζει εγγυήσεις στις τράπεζες ο όμιλος Φάις-CVC: Βρέχει εκατομμύρια στην υγεία-Οι παχύσαρκοι και το κινέζικο copy–paste

Μοιράζει εγγυήσεις στις τράπεζες ο όμιλος Φάις-CVC: Βρέχει εκατομμύρια στην υγεία-Οι παχύσαρκοι και το κινέζικο copy–paste

ΟΜΙΛΟΣ ΦΑΙΣ: Σωρεία εγγυήσεων υπέρ τραπεζών και προς υποστήριξη των θυγατρικών του παραχώρησε ο όμιλος Φάις (φωτ. ο Σάμι Φάις) το α’ τετράμηνο της χρονιάς (σ.σ. η holding του ομίλου), προκειμένου εκείνες να ανανεώσουν γραμμές χρηματοδότησης ή να λάβουν νέα κεφάλαια κίνησης. Η απόφαση αφορούσε τόσο την Καλογήρου όσο και θυγατρικές αθλητικών (Sportwind, Unlimited, SLF κ.τλ.)

Οι εγγυήσεις ξεπερνούν αθροιστικά τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτουν και «επαναβεβαιώνουν» προηγούμενες δεσμεύσεις του ομίλου έναντι δανειακών συμβάσεων των θυγατρικών του προς τις τράπεζες (Alpha και Attica).

Αν δεν δημοσιοποιηθούν οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022, άκρη δεν θα βγάλουμε, ωστόσο μοιάζει προφανές πως οι επιμέρους θυγατρικές δεν κατάφεραν να παράξουν το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα που επιτρέπει αυτονόμηση…

 

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μυρίστηκαν κέρδη και σπεύδουν να διεκδικήσουν μερίδιο οι Κινέζοι. Ο λόγος για τα φάρμακα που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Μια αγορά που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 140 δισ. δολάρια.

Κυρίαρχη είναι η Novo Nordisk με σκευάσματα όπως το Wegovy και το Ozempic, που ανέβασαν πρόσφατα την κεφαλαιοποίησή της υψηλότερα από το ΑΕΠ της Δανίας! Σύντομα όμως μπορεί να δει κινεζικά «αντίγραφα» να διεκδικούν μερίδιο από τα «θαυματουργά» της φάρμακα.

Οι κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν εγχώριες εκδόσεις σκευασμάτων που έχουν στόχο την απώλεια βάρους. Αν πετύχουν όχι μόνο θα καλύψουν την εγχώρια αγορά (που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο) ,αλλά παράλληλα θα προσφέρουν μια φθηνή εναλλακτική στη Δύση.

Σημειώστε ότι το Wegovy της Novo Nordisk, είναι σε έλλειψη παγκοσμίως αφού διαπιστώθηκε ότι προκαλεί μέση μείωση 15% στο σωματικό βάρος των ασθενών.

 

HELLENIC HEALTHCARE: Σε επιστροφή κεφαλαίου 111,8 εκατ. ευρώ προχώρησε, τον περασμένο Νοέμβριο το όχημα, (εταιρεία ειδικού σκοπού), μέσω του οποίου η CVC Capital Partners ελέγχει μέρος των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του private equity fund στον τομέα παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας.

Η απόφαση ελήφθη στις 31 Οκτωβρίου και υλοποιήθηκε με ακύρωση μετοχών. Τα 111,8 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στη μοναδική μέτοχο του οχήματος ειδικού σκοπού, την Hellenic Healthcare Sarl. Την ίδια ημέρα (31/10/2022), το Θεραπευτήριο Υγεία αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου 83,9 εκατ. ευρώ στην ελληνική Hellenic Healthcare, ενώ είχε αποδώσει προηγουμένως μέρισμα χρήσης 2021 και προμέρισμα χρήσης 2022.

Για να χρηματοδοτήσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των διαγνωστικών κέντρων η Hellenic Healthcare συνέχισε το πρόγραμμα δανεισμού από τη θυγατρική Υγεία και τη συνδεδεμένη Metropolitan. Πλέον πέραν της κλινικής Υγεία, ελέγχει τα διαγνωστικά κέντρα Health Spot (100%) και Business Care (70,18%), ενώ στις αρχές της φετινής χρονιάς αγόρασε το 75% της City Hospital.

Απόκτησε, επίσης, από τη Θεραπευτήριο Υγεία, το Μητέρα, το οποίο αποτίμησε στις 31/12/2022 συνολικά 133,7 εκατ. ευρώ. Τίμημα δεν προκύπτει να καταβλήθηκε.

Η Θεραπευτήριο Υγεία είχε στο τέλος του 2022 συνολικές απαιτήσεις (σ.σ. μαζί με τα δανειακά υπόλοιπα) ύψους 138,9 εκατ. ευρώ από την Hellenic Healthcare.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v