Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2023

Ζητείται win win λύση για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΧΑ: Παράλληλη κίνηση για CEΝER και BIO - Η Motor Oil, το FSRU και το ερώτημα

Ζητείται win win λύση για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΧΑ: Παράλληλη κίνηση για CEΝER και BIO - Η Motor Oil, το FSRU και το ερώτημα

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Από τα τέλη του 2021 ο CEO της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης (φωτ.) είχε ανοίξει τη συζήτηση για την απεμπλοκή της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και το επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία.

Οι συνθήκες φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει τώρα. Πρώτα πρώτα, έχει ολοκληρωθεί ο δομικός μετασχηματισμός της Helleniq Energy. Δεύτερον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετεξελίσσεται σε μία καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, εν δυνάμει ανταγωνίστρια της πρώτης.

Σε μια περίοδο που έχει δρομολογηθεί το placement της Helleniq Energy, με τη διάθεση επιπλέον 20% μέσω Χρηματιστηρίου, φαίνεται ότι επιχειρείται να κλείσει και το κεφάλαιο με το 35% που διαθέτει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Οι συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και ΥΠΕΝ, με την πλευρά Λάτση για το θέμα αυτό επιβεβαιώνονται. Η πλευρά της εταιρείας, πάντως, διατηρεί σιγή ιχθύος.

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, λένε οι πληροφορίες της στήλης, διάφορα σενάρια εξετάζονται σε αυτή τη φάση, με κυρίαρχο να περάσει στο Δημόσιο το 35% και στη συνέχεια η ΔΕΠΑ Εμπορίας να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Εάν επιλεγεί αυτό το σενάριο, κερδισμένες θα είναι και οι δύο εταιρείες: η μία θα εγγράψει έσοδα και κέρδη, η δεύτερη θα αναβαθμιστεί, αντί της πώλησής της, που έτσι κι αλλιώς δεν διευκολύνεται λόγω της συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης με την ELFE.

Αλλά και η κυβέρνηση κερδίζει. Γιατί θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ως βατήρα τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για παρεμβάσεις στις τιμές αλλά και την επιδοματική πολιτική της, όπως έπραξε στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν. Να δούμε τι θα βγει από το «καπέλο»!

 

MOTOR OIL: Το αντίκτυπο που θα έχει στα αποτελέσματα της εισηγμένης η μείωση στα περιθώρια διύλισης και η πιο περιορισμένη χρήση των μονάδων λόγω συντήρησης περιμένει η αγορά το απόγευμα, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι μετά την περσινή εκτόξευση της κερδοφορίας ο όμιλος θα παρουσιάσει προσαρμοσμένα EBITDA 226 εκατ. ευρώ (κάμψη 56%).

Χθες ωστόσο η μετοχή ξεχώρισε με άνοδο 4,45% στα 23,46 ευρώ. Εχει, βέβαια, δρόμο μέχρι τα 25,7 ευρώ που συνιστούν το υψηλό έτους και είχαν επιτευχθεί την 1η Μαρτίου.

 

MOTOR OIL ΙΙ: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε για το FSRU της εισηγμένης στους Αγίους Θεοδώρους, Κορινθίας.

Εγκρίθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του έργου και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια.

Απομένει, όμως, το πιο κρίσιμο βήμα. Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από τη διοίκηση της θυγατρικής Διώρυγα Gas. Γι' αυτό, όμως, δεν υπάρχουν νεότερα από τον όμιλο…

Πάντως, στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ δύο είναι τα νέα FSRU που περιλαμβάνονται. Αυτό της Διώρυγας Gas και το αντίστοιχο της Gastrade, στην Αλεξανδρούπολη.

Κι αυτό ίσως έχει τη σημασία του για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές.

 

CENERGY: Η στήλη επεσήμανε χθες το μεγάλο ανεκτέλεστο της εισηγμένης και τις νέες δουλειές που συνεχίζει να αναλαμβάνει.

Το γεγονός φαίνεται πως δεν διέφυγε της προσοχής της αγοράς. Με το +4,96% που πραγματοποίησε, αναρριχήθηκε στα 7,19 ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από το ρεκόρ των 7,09 ευρώ που είχε πετύχει στις 26 Ιουλίου.

Η κεφαλαιοποίηση έφτασε πλέον το 1,36 δισ. ευρώ.

 

VIOHALCO: Παράλληλη κίνηση και για τη μητρική του ομίλου, που επίσης είχε κάνει υψηλό έτους στις 26 Ιουλίου (6,88 ευρώ).

Ο τίτλος χθες αναρριχήθηκε στα 7,05 ευρώ ή 4,75% υψηλότερα. Οι συναλλαγές (251 χιλιάδες τεμάχια) ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τον Αύγουστο.

Πιάνει… 13άρι η απόδοση επταημέρου!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v