Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2023

ΟΠΑΠ: Μετοχή ή ομόλογο; - Πώς μπαλώνουν τρύπες στη χρηματοδότηση τα Private Equity - Επιασαν ταβάνι(;) οι καταθέσεις

ΟΠΑΠ: Μετοχή ή ομόλογο; - Πώς μπαλώνουν τρύπες στη χρηματοδότηση τα Private Equity - Επιασαν ταβάνι(;) οι καταθέσεις

ΟΠAΠ: Η μετοχή του Οργανισμού μοιάζει με ομόλογο υψηλής απόδοσης, υποστηρίζει στην τελευταία έκθεσή της η Eurobank Equities.

Οπως αναφέρει, παρά τη συνολική απόδοση 23% μέχρι στιγμής στο έτος, ο τίτλος παραμένει ελκυστική επενδυτική περίπτωση, καθώς εμφανίζει χαρακτηριστικά ομολόγου υψηλής απόδοσης με θεμελιώδη που παραπέμπουν σε επενδυτική βαθμίδα, «κουπόνι» άνω του 10% συν την προοπτική ανατίμησης από την επαναξιολόγηση των προοπτικών της εταιρείας.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εταιρεία (φωτ. ο CEO Jan Karas) θα ανακοινώσει προμέρισμα υψηλότερο από το περσινό, στο 0,35 ευρώ, με τη συνολική διανομή για το 2023 να εκτιμάται στο 1,55 ευρώ.

Ετσι ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 18 ευρώ, προβλέποντας συνολική απόδοση 29% σε 12μηνο ορίζοντα.

Χθεσινό κλείσιμο στα 15,49 ευρώ ή 2,24% υψηλότερα.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Δεν περιμένουν ουσιαστικές νέες ροές φρέσκου χρήματος τα επιτελεία των τραπεζών και την άποψη αυτή φαίνεται να υποστηρίζουν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Χρειάζονται, λένε, έξυπνοι τρόποι για προσέλκυση νέων καταθέσεων, καθώς οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικές με υψηλότερη απόδοση. Χρειάζεται όμως (πρωτίστως) και να σταματήσουν οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά.

Το καλοκαίρι οι Έλληνες ξόδεψαν για τις διακοπές τους, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η πανδημία είχε επιβάλει περιορισμούς. Τα δύσκολα, όμως, είναι μπροστά, δεδομένου ότι ο χειμώνας θα φέρει περισσότερα έξοδα -κυρίως- για τα νοικοκυριά.

Υ.Γ. Στα 142,7 δισ. ευρώ υπολόγισε η ΤτΕ τις καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο, μόνο 149 εκατ. αυξημένες έναντι του Ιουνίου.

 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Εδώ δεν ισχύει η ρήση «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», καθώς αν μη τι άλλο την Exxon Mobil μικρή δεν τη λες.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός εκτιμά ότι η ανθρωπότητα θα αποτύχει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων αρκετά γρήγορα, ώστε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2050. Αιτία η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια θα μειωθούν σε 25 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2050, πτώση άνω του 25% από την κορύφωση που αναμένεται αυτή τη δεκαετία. Αυτό, όμως, δεν φτάνει: το επίπεδο εκπομπών εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από τα 11 δισεκατομμύρια τόνους που απαιτούνται για να ικανοποιηθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου.

Αρα κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει...

 

PRIVATE EQUITY: Με τα επιτόκια στα ύψη και τους επενδυτές απρόθυμους πλέον να χρηματοδοτήσουν εξαγορές με μόχλευση, τα private equity αναγκάζονται να γίνουν εφευρετικά προκειμένου να βρουν χρήμα. Και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, να πληρώσουν περισσότερα.

Η στροφή αφορά σε σύναψη συμφωνιών για δανειοδότηση με ακριβότερο αλλά και μειωμένης εξασφάλισης χρέος, γνωστό και ως junior financing, που επιστρατεύεται για να κλείσει χρηματοδοτικά κενά σε κυοφορούμενες συμφωνίες.

Από την πλευρά όσων δίνουν το χρήμα, το μεγάλο δίλημμα είναι αν θα αποδεχτούν τον κίνδυνο της μειωμένης εξασφάλισης για να καρπωθούν αποδόσεις που μπορεί να φτάσουν το 15%. Και αυτό γιατί αυτού του είδους το χρέος πληρώνει τόκους περίπου 125-150 μονάδες βάσης πάνω από το senior.

Για τα private equity το ακριβότερο χρήμα είναι μάλλον αναγκαίο κακό...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v