Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2023

Τρέχει επενδύσεις εις... διπλούν η Motor Oil - Γκάζι για εισαγωγή στο ΧΑ της Trade Estates - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, MEZZ

Τρέχει επενδύσεις εις... διπλούν η Motor Oil - Γκάζι για εισαγωγή στο ΧΑ της Trade Estates - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, MEZZ

FOURLIS: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή του Ενημερωτικού Δελτίου για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Η θυγατρική του ομίλου που διοικεί ο Βασίλης Φουρλής (φωτ.), το α’ εξάμηνο έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) €330 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) €225,2 εκατ. ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics.

Στόχος της διοίκησης είναι η διαπραγμάτευση των μετοχών να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Μένει να δούμε αν μέχρι τότε θα έχει προικιστεί με το Smart Park.

 

ΟΠAΠ: Η έκπληξη με το προμέρισμα του 1 ευρώ και τα ισχυρά αποτελέσματα ανέβασαν τον Οργανισμό στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση.

Η άνοδος κατά σχεδόν 5%, στα 16,4 ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία να ξεπεράσει το φράγμα των 6 δισ. ευρώ.

Μακράν πρώτη η Coca Cola με 9,7 δισ. ευρώ, υπολείπονται πλέον ΟΤΕ (5,69 δισ. ευρώ) και Eurobank (5,362 δισ.)

 

ΜΕΖΖ: Ταυτόχρονη κίνηση για τους «μεζέδες» καταγράφηκε χθες στο ταμπλό. Η τριάδα φιγουράρισε στις 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη απόδοση, με την άνοδο να κυμαίνεται μεταξύ 4,77% και 5,66%.

Αξιοσημείωτος και ο όγκος. Στην περίπτωση του ΓΚΜΕΖΖ (+4,77%) άλλαξαν χέρια μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,95% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στη ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,15) το 0,53%.

Λιγότερες κινήσεις στη ΦΒΜΕΖΖ (+5,66%), με την αξία συναλλαγών στις 169 χιλιάδες ευρώ.

 

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Έως αύριο Πέμπτη έχουν τη δυνατότητα οι επενδυτές (μέσω τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών και ΑΕΠΕΥ) να προεγγραφούν έτσι ώστε να αποκτήσουν 12μηνης διάρκειας Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι ποσού 15.000 ευρώ.

Με βάση τη διαδικασία, δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων ούτε το ποσό που τελικά θα αντλήσει από τη συγκεκριμένη έκδοση το Ελληνικό Δημόσιο (στις πλείστες φορές υπάρχει υπερκάλυψη), ούτε το ύψος του επιτοκίου (προκύπτει έμμεσα, καθώς τα ΕΓΕΔ δεν έχουν «κουπόνι» αλλά αποκτώνται έναντι τιμήματος που υπολείπεται του «100»).

Το συγκεκριμένο προϊόν, πάντως, είναι ανταγωνιστικό των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων.

Υ.Γ. Θυμίζουμε ότι οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν μέσω της δευτερογενούς αγοράς (τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, ΑΕΠΕΥ) έντοκα γραμμάτια προηγούμενων εκδόσεων και διαφόρων χρονικών διαρκειών.

 

ΜΟΗ-ΓΕΚ: «Τρέχουν», όπως κατέγραψε το Euro2day.gr, οι εργασίες για την κατασκευή από τους ομίλους Motor Oil και ΓΕΚ νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ισχύος 876,6 MW.

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, όπως ονομάζεται το joint venture (50%-50%), εκταμίευσε ως την 30ή Ιουνίου το ποσό των 183,8 εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο, ύψους ως 325 εκατ. ευρώ (Eurobank και Πειραιώς). Επιπρόσθετα, οι δύο μέτοχοι έχουν καλύψει, εξ ημισείας, ομολογιακό δάνειο 102,74 εκατ. ευρώ και έχουν βάλει equity 24 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024.

 

MOH-CAPEX: Παράλληλα, τρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα, που είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2022 η Motor Oil. Ξεκίνησε η κατασκευή νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου, συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο δαπανήθηκαν για την παραπάνω επένδυση 22,3 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, κατασκευάζεται νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, δυναμικότητας 57 MW και συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα θα συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο ενέργειας, ενώ ο παραγόμενος ατμός θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του διυλιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v