Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 4 2023

XA: Τι παίζεται στα χαρτιά Κόκκαλη - Κωτσόβολος: Ο βηματισμός και το ερώτημα - Οι εκλεκτοί για δάνεια της Cepal και η... φέτα doValue

XA: Τι παίζεται στα χαρτιά Κόκκαλη - Κωτσόβολος: Ο βηματισμός και το ερώτημα - Οι εκλεκτοί για δάνεια της Cepal και η... φέτα doValue

INTRACOM-INTRALOT: Μεγάλη άνοδος την Παρασκευή για τον τίτλο της Intralot, μετά τη βελτίωση των επιδόσεων της εισηγμένης στο εξάμηνο αλλά και ενόψει σημαντικών εξελίξεων τον Σεπτέμβριο για την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη (φωτ.).

Το «χαρτί» έκλεισε με άνοδο 5,71% στο 0,74 ευρώ, που συνιστά και νέο υψηλό εξαμήνου, με αυξημένο τζίρο, ενόψει νέου ομολογιακού και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την εισηγμένη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση της εταιρείας, με στόχο την είσοδο της αμερικανικής θυγατρικής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης, στη δήλωσή του για τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας, έκανε λόγο για αξιοποίηση σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να τοποθετούν τα ανάλογα «στοιχήματα» παρά την παράμετρο ΑΜΚ.

Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισε ο τίτλος της Intracom, στο πλαίσιο του αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστήριο και της ευρύτερης πίεσης στα mid caps την Παρασκευή. Είδε ωστόσο άνοδο σχεδόν 20% το τελευταίο τρίμηνο.

Κέρδη άνω του 20% σε σχέση με την τιμή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την Intracom Ακίνητα καταγράφει πλέον και ο τίτλος της Κλουκίνας-Λάππας, εμφανίζοντας άνοδο άνω του 5% στο 1,23 ευρώ την Παρασκευή.

Με υψηλό τζίρο καθώς άλλαξαν χέρια 292.257 μετοχές ή το 0,73% της εισηγμένης.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η Κλουκίνας τέθηκε εκτός των δεικτών στους οποίους συμμετείχε, λόγω χαμηλής διασποράς, καθώς η Intracom Properties ελέγχει ποσοστό σχεδόν 88% της εταιρείας.

Εικάζεται δε ότι οι μέτοχοι που δεν παραχώρησαν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ΔΠ αναμένουν ότι θα αποκομίσουν υπεραξίες από τη χρήση της ΚΛΜ ως «όχημα» για την είσοδο της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: «Γκαστρωμένη» ακόμα η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για την τύχη των διαγωνισμών μικρών φωτοβολταϊκών σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Για τις επόμενες δύο-τρεις μέρες πάει τώρα, μαθαίνει η στήλη.

Τουλάχιστον, υπάρχει μία εξέλιξη. Η πολυσέλιδη τελική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της Αρχής, που παραδόθηκε στην ολομέλεια του τμήματος Ενέργειας την προηγούμενη Πέμπτη. Αυτή συνεχίζουν να μελετούν με προσοχή τα μέλη της Ολομέλειας, για να καταλήξουν σε απόφαση ως την Πέμπτη, το αργότερο.

Η στήλη πληροφορείται ότι τεκμαίρεται μεν αμέλεια του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί δεν προστάτευσε χρήσιμες καταγραφές που σβήστηκαν, όπως και η οργάνωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη λογική «όποιος πρόλαβε» κ.λπ. κ.λπ.

Από την άλλη, όμως, αυτές οι καταγραφές που δεν υπάρχουν δημιουργούν πρόβλημα στην εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος, άρα και απόφασης. Τι μένει γενέσθαι λοιπόν; Η αμφισημία οδηγεί κατά πώς φαίνεται στην «πολιτική απόφαση». Όλοι μέσα και γαία πυρί μιχθήτω.

Ίδωμεν πολύ σύντομα.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ούτε μία ούτε δύο. Τρεις συμβάσεις αορίστου χρόνου για παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα με ισάριθμες κόρες του Κωνσταντίνου Στέγγου συνάπτει η Τεχνική Ολυμπιακή.

Το ΔΣ της εισηγμένης συνήλθε δύο φορές κατακαλόκαιρα (17 και 27 Ιουλίου) για να παράσχει άδεια σύναψης συμβάσεων με τις Blue Valley (Χρυσή Στέγγου), Harma International (Μαριάννα Στέγγου) και ALMARA E.E. (Στυλιανή Στέγγου). Η Χρυσή θα λαμβάνει ως 79 χιλ. ευρώ ετησίως. Οι άλλες δύο ως 60 χιλ. ευρώ ετησίως έκαστη.

Η Μαριάννα Στέγγου, πέραν όλων των υπολοίπων (μέτοχος με 5,22%, συγγενής πρώτου βαθμού με μέλη της διοίκησης και βασικούς μετόχους) κατέχει και θέση εντεταλμένου συμβούλου στην Τεχνική Ολυμπιακή. Ο ορκωτός ελεγκτής (PKF) αναφέρει ότι ΔΕΝ περιήλθαν στην αντίληψή του στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επικείμενες συμβάσεις ΔΕΝ είναι δίκαιες και εύλογες για τους μετόχους μειοψηφίας.

 

CEPAL-ΕΛΓΕΚA: Τέσσερις επενδυτές ακούγεται ότι πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πώλησης απαιτήσεων από δάνεια επιχειρήσεων, που «τρέχει» η Cepal, ως servicer, για λογαριασμό SPVs τιτλοποιήσεων.

Στην αρχική περίμετρο του χαρτοφυλακίου (project cytus) περιλαμβάνονταν δάνεια της Aldemar, αλλά και της εισηγμένης ΕΛΓΕΚΑ.

Σε πιο προχωρημένη φάση (στάδιο επιλογής προτιμητέου επενδυτή) βρίσκεται το project Celestial, επίσης της Cepal. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί και έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες, προκειμένου τα ενέχυρα (σ.σ. ακίνητα) να βγουν σε πλειστηριασμό. Ακούμε ότι προτιμητέος επενδυτής θα είναι real estate fund.

 

doVALUE: Εν τω μεταξύ, μέσα στον Αύγουστο ο servicer άνοιξε, με σύμβουλο την Alantra, διαγωνιστική διαδικασία για πώληση «φέτας» από τα δάνεια της τιτλοποίησης Frontier (project Gemini). Πρόκειται για μικτό χαρτοφυλάκιο με πυρήνα δάνεια μικρών κυρίως επιχειρήσεων. Μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν εντός Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος servicer έχει βγάλει προς πώληση και δύο μικρά χαρτοφυλάκια αθροιστικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με re-performing επιχειρηματικά δάνεια από τις τιτλοποιήσεις Cairo.

Πρόκειται για τα projects Blue και Green.

 

QUEST: Με ενδιαφέρον αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του ομίλου, που θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, προβλέπεται για το δεύτερο φετινό τρίμηνο διατήρηση του ισχυρού growth στο μέτωπο του λογισμικού (Unisystems) και συνέχιση της ανάπτυξης στους τομείς του εμπορίου και των ταχυμεταφορών (ACS), αλλά όχι με τόσο υψηλούς ρυθμούς σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.

 

INTRAKAT: Αναμενόμενη κρίθηκε από κύκλους της εταιρείας η ανακοίνωση της Παρασκευής εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για έναρξη της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης, εντός τριμήνου, του θέματος της εξαγοράς της Ακτωρ, καθώς όπως αναφέρει, καταγράφει «σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής» σε σχέση με το ζήτημα της συγκέντρωσης.

Από την Ιντρακάτ επιμένουν ότι το deal είναι νομικά, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά υπολογισμένο.

 

ΚΩΣΤΟΒΟΛΟΣ: Αν και έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για «ξεκαθάρισμα» όσον αφορά την πώληση της Κωτσόβολος από την Currys, μέσα στον Οκτώβριο, οι πληροφορίες της στήλης συντείνουν στο ότι το φθινόπωρο θα κλείσει μόνον η «πρώιμη» φάση.

Ομολογουμένως, όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχουν πλέον πρόσβαση στο VDR της εταιρείας, όπου ενημερώνονται μέχρι ενός σημείου για τα στοιχεία της εταιρείας, ώστε να σχηματίσουν εικόνα προκειμένου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Κατ’ αρχάς μένει να φανεί πόσοι από τους έξι (ή μήπως 7;) θα προχωρήσουν και φυσικά, τι ύψους προσφορές θα κατατεθούν. Προβλέπεται δε και διαπραγμάτευση επί του τιμήματος, οπότε στην αγορά συνυπολογίζουν ακόμη ένα γύρο. Εφόσον μετά τους παραπάνω κύκλους προκύψει προτιμητέος επενδυτής, τότε θα ξεκινήσει το ουσιαστικό due diligence που θα σφραγίσει τη συμφωνία. Άρα επί της διαδικασίας, καλά Χριστούγεννα.

Επί της ουσίας όμως αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά είναι η χαμηλή ορατότητα σε ό,τι αφορά το γνήσιο ενδιαφέρον για το asset της Κωτσόβολος. Πέραν του ομίλου Quest, που ευθαρσώς ανακοίνωσε το μη δεσμευτικό του ενδιαφέρον (αλλά έχει και προκαταρκτικά εργαστεί στο σκέλος της χρηματοδότησης), όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι είτε «εξωτικές» είτε επιφυλακτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v