Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η μπανανόφλουδα στον Φλωρίδη και ο Κασσελάκης - Τράπεζες: Αδεια από SSM για τα χρέη του Κάμπου - Τip για Optima

ΣΥΡΙΖΑ: Η μπανανόφλουδα στον Φλωρίδη και ο Κασσελάκης - Τράπεζες: Αδεια από SSM για τα χρέη του Κάμπου - Τip για Optima

ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στην κυβερνητική αναμπουμπούλα και τα όσα ακούγονται για restart και ανασχηματισμούς, βρήκε ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση να πετάξει μια ωραία μπανανόφλουδα. Η πρόταση τροπολογίας για την κατάργηση της ασυλίας τραπεζικών στελεχών έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη (φωτ.), ο οποίος δεν έχει και πολλές συμπάθειες μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ κάποιοι στο εσωτερικό της τον φέρουν ως υποψήφιο για… καρατόμηση.

Το γιατί μιλάμε περί μπανανόφλουδας, θα το καταλάβετε (αν δεν θυμάστε το σούσουρο που έγινε με τον Φλωρίδη την εποχή των προγραμματικών δηλώσεων) από το ακόλουθο απόσπασμα της εισηγητικής έκθεσης για την τροπολογία. Τα λέει όλα:

«τις θέσεις αυτές ενστερνίζεται άλλωστε και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος ενώπιον του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (7 Ιουλίου 2023), είπε τα εξής: "Η απιστία δεν μπορεί να διώκεται κατ' έγκληση, δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους [...] Αυτά θα τα επαναφέρω [...] Μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα το κάνουμε [...] γιατί ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται».

Η συνέχεια στη Βουλή αναμένεται με ενδιαφέρον.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πέρα από τη δημοσκόπηση που αναδημοσίευσε χθες το Euro2day.gr, η οποία φέρνει πρώτο τον Στέφανο Κασσελάκη με διαφορά περίπου οκτώ μονάδων από την Εφη Αχτσιόγλου, οι πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει και άλλη, η οποία καταλήγει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Ότι προηγείται η κα Αχτσιόγλου.

Δυστυχώς, δεν την έχουμε εντοπίσει πουθενά ακόμη.

Όποια και από τις δύο κι αν ισχύει ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εσωκομματικές εκλογές η μεθοδολογία είναι περίπλοκη και η εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι πραγματικά θα γίνει, ιδιαίτερα επισφαλής. Αυτό που φαίνεται από τώρα είναι ότι θα έχουμε αυτούς τους δύο διεκδικητές της προεδρίας τη δεύτερη Κυριακή κι ότι μάλλον ο αγώνας θα εξελιχθεί σε ντέρμπι!

Εάν όμως γίνει ντέρμπι, όποιος κι αν κερδίσει, είναι πιθανό ότι θα έχει δύσκολη πορεία μπροστά του ως προς την ενότητα του κόμματος ή/και την εδραίωση της ηγεσίας του.

 

OPTIMA BANK: Μέρισμα τρέχουσας χρήσης προτίθεται να διανείμει η τράπεζα, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έκλεισε το α' εξάμηνο με καθαρά κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ και σημαντική αύξηση του υπολοίπου χορηγήσεων, η οποία λόγω της περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων θέτει νέες βάσεις για επίτευξη κερδοφορίας στο β' εξάμηνο.

Επιπρόσθετα ως τράπεζα, που δεν έχει δεχθεί κρατική στήριξη και έχοντας το πλεονέκτημα να διαθέτει σχεδόν μηδενικό απόθεμα «κόκκινων» δανείων, δεν υπάγεται σε περιορισμούς ως προς την καταβολή μερισμάτων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η διανομή 25-30 εκατ. ευρώ από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης, όπως ακούγεται στην αγορά, δείχνει, θεωρητικά, εφικτή.

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Πέρα από την Quest, τη ΔΕΗ και τον retailer από τη γειτονική Βουλγαρία, υπάρχουν ακόμη τρεις διεκδικητές, που έχουν περάσει στο στάδιο των παρουσιάσεων, αλλά δεν έχουμε ακόμη διασταυρώσει την ταυτότητά τους, καθώς η κύρια πηγή πληροφόρησης είναι στο Λονδίνο. Η διαδικασία πάντως έχει ακόμη δρόμο.

Στο μεταξύ, η εταιρεία ασχολείται εντατικά αυτές τις μέρες με τη Θεσσαλία και τις καταστροφές που έφεραν οι πλημμύρες.

Ο ένας λόγος είναι ότι διαθέτει τέσσερα μεγάλα καταστήματα στην πληγείσα περιοχή. Ο δεύτερος -και σημαντικότερος- ότι ετοιμάζει ειδικά προγράμματα εμπορικής/τιμολογιακής πολιτικής, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα απευθύνονται με ευνοϊκούς όρους στους δικαιούχους κρατικής στήριξης, προκειμένου να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο SSM να επιτρέψει στις τράπεζες να εφαρμόσουν προγράμματα αναστολής δόσεων κεφαλαίου (moratorium) για τους δανειολήπτες πελάτες τους, οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σε αυτή την περίπτωση, επειδή θα πρόκειται για έκτακτο μέτρο, προσωρινού χαρακτήρα, το οποίο ισχύει μόνο για την περιοχή που επλήγη, η τροποποίηση όρων της δανειακής σύμβασης, λόγω αναστολής στις καταβολές δόσεων δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κατάταξη του δανείου στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures-NPEs), όσο διαρκούν τα moratoria.

Θα δοθεί εξαίρεση, όπως είχε συμβεί στην πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v