Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2023

Χώρισαν οι δρόμοι HIG με Παναγιωτίδη - ΕΛΓΑ: Οι ζημιές και οι κουβέντες στα καφενεία - Σφηνάκια για Προοδευτική, Βιοκαρπέτ

Χώρισαν οι δρόμοι HIG με Παναγιωτίδη - ΕΛΓΑ: Οι ζημιές και οι κουβέντες στα καφενεία - Σφηνάκια για Προοδευτική, Βιοκαρπέτ

HIG: Χώρισαν, μετά από μερικούς μήνες κοινής πορείας, οι δρόμοι HIG Capital και Πάνου Παναγιωτίδη (φωτ.) καθώς ο τελευταίος μεταβίβασε τις μετοχές του στη μεικτή εταιρεία που είχε συσταθεί προ μερικών μηνών και αποχώρησε.

Όπως προκύπτει από ανάρτηση της Inventio Edge Development στο ΓΕΜΗ, o κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης μεταβίβασε, βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο υπογράφηκε στις 31 Ιουλίου, το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία. Τις μετοχές πήρε έτερος μέτοχος Inventio Consulting. Ταυτόχρονα, ο Πάνος Παναγιωτίδης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι το joint venture μεταξύ Inventio και Π. Παναγιωτίδη είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2022, με σκοπό τη δραστηριοποίηση στο real estate development και ειδικότερα στην ανακατασκευή και ανάπτυξη ακινήτων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της HIG Capital.

 

ΕΛΓΑ: Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία φέρνουν στην επικαιρότητα την οικονομική κατάσταση και υγεία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α), ο οποίος καλείται να αποζημιώσει παραγωγούς για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Ο ΕΛΓΑ, κατά τη περίοδο των μνημονίων συμμαζεύτηκε, κλείνοντας το 2015 με κέρδη 52 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 143 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, η μηχανή των ζημιών ξαναπήρε μπροστά. Το 2016, οι ζημιές ανήλθαν στα 13,3 εκατ. ευρώ, το 2017 διαμορφώθηκαν σε 14,3 εκατ. ευρώ, το 2018 περιορίστηκαν σε 2,78 εκατ. ευρώ και το 2019 εκτινάχθηκαν σε 52,6 εκατ. ευρώ, με την καθαρή θέση να υποχωρεί σε 59,8 εκατ. ευρώ.

Η εμφάνιση ζημιών δεν προκύπτει από μείωση ή «πάγωμα» χρεώσεων. Με σταθερό τον αριθμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και περίπου επαναλαμβανόμενες παραγωγές (καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι), ένας παραγωγός, που πλήρωσε το 2016 για εισφορές στον ΕΛ.Γ.Α. 227,58 ευρώ, το 2022 κατέβαλε 453,46 ευρώ. Σχεδόν διπλάσια.

Επομένως, οι ζημιές έρχονται από την αύξηση των αποζημιώσεων. Στην ύπαιθρο τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά όσον αφορά στον έλεγχο των αποζημιώσεων για ζημιές. Όλα, δε, είναι εις γνώση βουλευτών όλων των κομμάτων, πολιτευτών και τοπικών παραγόντων.

Αν όσα ακούγονται έχουν βάση, έχει στηθεί ένας μηχανισμός επιδότησης αγροτών, χωρίς η έκταση των ζημιών να δικαιολογεί το ύψος των αποζημιώσεων.

Στην αρχή υπήρξε μικρή «γκρίνια» στα καφενεία για το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται πρακτικές, που οδήγησαν σε πτώχευση τη χώρα (και τον ΕΛ.Γ.Α., η εξυγίανση του οποίου ξεκίνησε με το νόμο 3861/2010), αλλά γρήγορα πνίγηκαν στην αδιαφορία και στον ευδαιμονισμό.

Υ.Γ. Στο θέμα του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε χθες και ο Κ. Μητσοτάκης αλλά με διαφορετικό άξονα. «Είναι πάντα πολύ δύσκολο, ξέρετε, για εμάς να καλούμαστε να αποζημιώσουμε δραστηριότητες οι οποίες είναι ανασφάλιστες», είπε από τον Εβρο. «Καταλαβαίνετε ότι αν επικρατήσει αυτή η λογική, κανείς δεν θα ασφαλίζεται, διότι πολύ απλά θα λένε όλοι "γιατί να είμαι εγώ το κορόιδο να πληρώνω;"»…

 

ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΕΣ: Τα αποθέματα βάμβακος από προηγούμενες χρονιές (περίπου τριάντα χιλιάδες τόνοι) υπερκαλύπτουν πολλές φορές τις ετήσιες ανάγκες των εγχώριων νηματουργιών (πέντε έως έξι χιλιάδες τόνοι).

Άρα ζήτημα εφοδιασμού πρώτης ύλης για τις ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου δεν φαίνεται να υπάρχει, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι βαμβάκι παράγουν και άλλες περιοχές, πέραν της Θεσσαλίας.

Οι ελληνικές εξαγωγές, ωστόσο, θα μειωθούν σημαντικά, τόσο λόγω των καταστροφών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλία όσο και εξαιτίας της πολύ μειωμένης φετινής ζήτησης από την Τουρκία.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μαύρα μαντάτα χθες και για τον «φρέσκο» υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου που τη γλίτωσε φτηνά, κυριολεκτικά με το καλημέρα, όταν έγινε η φονική -και ανεμπόδιστη- κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα.

Διότι χθες είχαμε βίντεο για αστυνομικές βιαιότητες στα επεισόδια κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα να κυκλοφορούν ευρέως, αλλά και το χειρότερο συμβάν μαζικής εκτέλεσης στα ελληνικά χρονικά, με έξι νεκρούς αλλοδαπούς, σε απογευματινή ώρα στην περιοχή της Λούτσας (Αρτέμιδα). Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε σκληρούς κακοποιούς, για ναρκωτικά, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την κατάσταση του τομέα και το οργανωμένο έγκλημα που οργιάζει, μάλλον θα πρέπει να απευθυνθεί στον προκάτοχό του. Όχι τον Νότη Μηταράκη της έφιππης αστυνομίας, εκείνος ίσα που πρόλαβε να… ζεστάνει την καρέκλα, αλλά τον αμέσως προηγούμενο, τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, που μας φλόμωσε στην... ασφάλεια, όταν με τη σειρά του ανέλαβε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

ΥΓ: Χάρη στο ρεκόρ σύντομης θητείας του ευπατρίδη Νότη, έχουμε τέσσερις υπουργούς Προ-Πο σε περίπου 4 χρόνια. Δεν το λες και λίγο. Η μέση διάρκεια υπουργικής θητείας έχει πέσει στον ένα χρόνο και κάτι.

Ηλεκτρική η καρέκλα...

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Η ζημιά από την καταιγίδα Daniel έγινε στο νέο -ιδιαίτερα σύγχρονο και πιο παραγωγικό- εργοστάσιο της Exalco στο Κουλούρι, σ’ αυτό που σταδιακά μεταφερόταν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του ομίλου.

Στόχος άλλωστε ήταν να μεταφερθεί εκεί το σύνολο της παραγωγής προφίλ αλουμινίου του ομίλου Βιοκαρπέτ και θα εξετάζονταν στη συνέχεια τρόποι πιθανής αξιοποίησης του ακινήτου της παλαιότερης μονάδας (Νίκαια).

Ζητούμενα βέβαια αποτελούν τώρα το μέγεθος των ζημιών (η μονάδα είναι ασφαλισμένη), το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η λειτουργία του νέου εργοστασίου και το κατά πόσο η παραγωγή της παλαιάς μονάδας, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αποθέματα, μπορούν να εξυπηρετήσουν την απρόσκοπτη παράδοση των παραγγελιών της Exalco.

ΥΓ: Σωστή κίνηση η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, έως ότου προκύψει μια καθαρότερη εικόνα για την όλη κατάσταση.

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Στη γραφειοκρατία που συνδέεται με τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια στις πρόσφατες πλημμύρες αποδίδεται η καθυστέρηση της επένδυσης της εισηγμένης στον χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Έτσι, τώρα θα επιδιωχθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς να αποκτηθεί η πρώτη μονάδα, έτσι ώστε η εισηγμένη εταιρεία να αρχίσει να εγγράφει κάποια έσοδα (ο κύκλος εργασιών είναι σήμερα μηδενικός).

Δεν είναι βέβαιο ότι σε αυτή τη φάση η συγκεκριμένη επένδυση θα απαιτήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτε το αν θα γίνει χρήση της χρηματοδοτικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους Αμερικανούς της LDA.

Μεταξύ των στόχων της διοίκησης, συγκαταλέγεται η έξοδος της μετοχής από την κατηγορία της «επιτήρησης» και η επαναφορά της σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v