Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2023

To δράμα της Eφης Αχτσιόγλου, ο Φίλης και ο «σβηστός» Ανδρουλάκης - Σφηνάκια για Alpha Bank, Ideal, Profile, Intrakat

To δράμα της Eφης Αχτσιόγλου, ο Φίλης και ο «σβηστός» Ανδρουλάκης - Σφηνάκια για Alpha Bank, Ideal, Profile, Intrakat

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Εξαιρετικό, λέει, το κλίμα στη συνάντηση με τον Στέφανο (ένας είναι ο Στέφανος πλέον), αλλά η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει «ενέργεια» για να αναλάβει θέση, πλην αυτή της «βουλεύτριας» (μεταξύ μας, πολύ κακόηχη αυτή η λέξη θυμίζει τη «μαλλιαρή» που λέγαμε παλιότερα, για την πιο βάρβαρη εκδοχή της καθομιλουμένης).

Επειδή όμως εάν είχε εκλεγεί πρόεδρος, η αγαπητή Έφη (Αχτσιόγλου, για να μη θεωρήσει ότι την υποτιμούμε) μάλλον δεν θα έλεγε τα ίδια, εικάζουμε ότι αυτό που της στερεί ενέργεια είναι το δράμα της μετατροπής μιας βέβαιης νίκης σε αναπάντεχη -αλλά πεντακάθαρη- ήττα, με όρους που προφανώς κλόνισαν ανεπανόρθωτα αριστερά θέσφατα δεκαετιών για την ίδια.

Τα περί «λευκής απεργίας» τα αποδίδουμε στους… κακοπροαίρετους της νέας πλειοψηφίας, που δεν αντιλαμβάνονται το ψυχικό κόστος που υπέστη.

Η έλλειψη ενέργειας σε τέτοιο βαθμό (το burn out αγγλιστί) δεν αποτελεί πάντως παγκόσμια πρωτοτυπία για πολιτικό. Αυτή τη διάκριση την απέσπασε σε ανώτατο επίπεδο η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε ότι «δεν έχει αρκετά καύσιμα στο ντεπόζιτο» για να συνεχίσει τη θητεία της και αίφνης παραιτήθηκε.

Εκείνη την περίοδο, τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις είχαν κάνει βουτιά και έφερναν πλέον μπροστά το αντίπαλο κόμμα. Ωστόσο η ίδια υποστήριξε πως αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην απόφασή της.

 

ΦΙΛΗΣ: Ίσως στο έλλειμμα ενέργειας της κας Αχτσιόγλου να παίζει ρόλο και η συνεχής εμφάνιση σε διάφορα μέσα ενός βασικού (όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα) υποστηρικτή της, του Νίκου Φίλη, προκειμένου να αναφερθεί με όσο το δυνατόν πιο προσβλητικό τρόπο στο νέο αρχηγό του κόμματος. Χθες τον χαρακτήρισε διασταύρωση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Mπέπε Γκρίλο!

Είναι προφανές ότι ο -όχι και τόσο- συμπαθής πολιτικός κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να πετύχει «ηρωική έξοδο», αντί να φύγει μόνος του. Οι πληροφορίες μας λένε ότι στρατηγική της Κουμουνδούρου είναι να μη δώσει εύκολη διέξοδο στους διαφωνούντες, ωστόσο μπορεί να κάνει και κάποιες εξαιρέσεις…

Ιδίως όταν πρόκειται για πρόσωπα που απέτυχαν να εκλεγούν στις εκλογές, ήδη από τις πρώτες, που ήταν με σταυρό. Μεταξύ αυτών, θυμίζουμε, ήταν τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο έτερος γίγαντας της μόνιμης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τέτοια αυτόφωτη παρουσία στην κοινωνία διαθέτουν…

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έντονος προβληματισμός έχει αρχίσει να επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά τις εκλογές στον μεγάλο αντίπαλο, δηλαδή τον… ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί τακτική «ώριμου φρούτου» για την κατάληψη της πρωτοκαθεδρίας στην αντιπολίτευση (για την εξουσία δεν φαίνεται να έχουν πραγματικές φιλοδοξίες), δουλεύοντας στο «ρελαντί».

Κάποιοι, πιο σκληροί, τον κατηγορούν ότι πάει… «σβηστός», σχολιάζουν δε ότι η μεγάλη συνέντευξη που έδωσε μετά τη ΔΕΘ, κάθε άλλο παρά συνάρπασε τα πλήθη, με ελάχιστη διείσδυση ακόμη και στα social media. Ορισμένοι μάλιστα κακεντρεχείς σημειώνουν με μια δόση υπερβολής ότι like στον πρόεδρο δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν ούτε στελέχη των κομματικών μηχανισμών.

 

ΡΕΖΙΛΙΚΙ: Ολοι θυμούνται τον κακό χαμό που έγινε στην Ελλάδα, όταν κατά την παρέμβαση Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο εμφανίστηκε βίντεο με στέλεχος του τάγματος Αζόφ.

Το περιστατικό μάλλον ωχριά μπροστά σε αυτά που διαδραματίστηκαν προ ημερών στον Καναδά. Εκεί, μετά την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, ο πρόεδρός της έσπευσε να «αποδώσει εύσημα» σε έναν παριστάμενο 98χρονο Ουκρανό που ζει στη χώρα, τον Yaroslav Hunka, για τη συμμετοχή του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον αποκάλεσε «Ουκρανό ήρωα και Καναδό ήρωα».

Όπως ήταν φυσικό, ο 98χρονος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές, ενώ ο ίδιος ο Ζελένσκι σήκωσε τη γροθιά του. Ελα, όμως, που αποκαλύφθηκε ότι ο 98χρονος ήταν μέλος της Πρώτης Ουκρανικής Μεραρχίας, μια εθελοντικής ομάδας που βρισκόταν υπό τις διαταγές των ναζί!

Ο πρόεδρος της Βουλής μετά τη θύελλα που ξέσπασε, έσπευσε να το πάρει «πάνω του», ζητώντας συγγνώμη και υποστηρίζοντας ότι ενήργησε αυτοβούλως, χωρίς δηλαδή να ενημερώσει κανέναν.

Για βαθιά ντροπιαστική εικόνα μίλησε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau, που τα έβαλε και με τη «ρωσική προπαγάνδα» και «παραπληροφόρηση».

Το γιατί άγνωστο…

 

PROFILE: Περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας και συμμετοχή στην υλοποίηση μεγάλων έργων του Δημοσίου Τομέα περιλαμβάνει η στρατηγική της εισηγμένης για το 2ο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, η διοίκηση σημειώνει ότι στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται η βελτίωση της θέσης στις αγορές Αγγλίας, Γαλλίας, Κύπρου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σκανδιναβίας, καθώς και η διείσδυση σε νέες.

Ανοδικά, στα 4,23 ευρώ (+1,93%) κινήθηκε χθες η μετοχή. Αρνητική η απόδοση 30 ημερών (-11%) αλλά κέρδη 51% σε βάθος εξαμήνου.

 

IDEAL: Στον ισχυρό ισολογισμό αλλά και το «καλό» ιστορικό σε ό,τι αφορά τα ντιλ στέκεται η ανάλυση της Eurobank Equities για την εισηγμένη, με την οποία δίνει εύλογη τιμή τα 7,2 - 8,7 ευρώ.

Ο όμιλος αναπτύσσεται σε τρεις τομείς, τη βιομηχανία, την κυβερνοασφάλεια και το retail, μετά και την εξαγορά των Attica Stores. Ο οίκος εκτιμά, δε, ότι ο συνδυασμός την τοποθετεί σε καλή θέση για να απολαύσει ισχυρή ανάπτυξη.

Ως προς τον ισολογισμό επισημαίνει ότι δίνει περιθώρια επιλογών, είτε για νέες συμφωνίες που θα δημιουργήσουν αξία, είτε για υψηλότερη επιβράβευση των μετόχων σε σχέση με το βασικό μοντέλο που επεξεργάστηκε η Eurobank Equities.

Χθεσινό κλείσιμο 5,2 ευρώ για τον τίτλο, που παραμένει στάσιμος σε επίπεδο 30 ημερών, αλλά καταγράφει άνοδο 38% στο εξάμηνο.

 

ALPHA BANK ROMANIA: Μαζί με τον βασιλικό, λένε, ποτίζεται και η γλάστρα. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με τη θυγατρική του ομίλου στη Ρουμανία. Καθώς η Moody’s αναβάθμισε τη μητρική (σε Ba1 από Ba2), εξέτασε και την Alpha Βank Romania και ανακοίνωσε χθες ότι διατηρεί μεν την αξιολόγηση (επίσης Ba1) αλλά αναβαθμίζει το outlook σε «θετικό».

Αιτιολογεί αυτή την κίνηση σημειώνοντας ότι η μητρική έχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες να προσφέρει στήριξη στη ρουμανική θυγατρική, σε περίπτωση ανάγκης. Δηλώνει δε ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση, αν προηγηθεί κάτι ανάλογο για τη μητρική Alpha Βank ή η θυγατρική καταγράψει ισχυρότερη κερδοφορία και χαμηλότερη έκθεση σε συναλλαγματικά ρίσκα από το αναμενόμενο.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Σήμερα αναμένονται (από επενδυτές αλλά και την αγορά της, μη γελιόμαστε) τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας.

Αναλυτές προβλέπουν ισχυρή επιστροφή στην κερδοφορία, ενώ οι πληροφορίες μιλούν για διπλασιασμό του ανεκτέλεστου σε σχέση με πέρυσι, πάνω και από τα 2,1 δισ. ευρώ, οπότε με την ενσωμάτωση και της ΑΚΤΩΡ στο τέλος του έτους, θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v