Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2023

Δημ. Κουτσολιούτσος: «Αμάρτησα για το... παιδί μου» - Υποκλοπές: Κυβέρνηση Vs Ράμμου Νο 2 - Tips για Lamda, OΛΠ, Κρι Κρι

Δημ. Κουτσολιούτσος: «Αμάρτησα για το... παιδί μου» - Υποκλοπές: Κυβέρνηση Vs Ράμμου Νο 2 - Tips για Lamda, OΛΠ, Κρι Κρι

FOLLI FOLLIE: Την τακτική που οι περισσότεροι ανέμεναν σχεδόν εξαρχής φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Η μήτηρ Καίτη και ο υιός Τζώρτζης θα δηλώσουν αθώοι, ενώ την ενοχή του -τουλάχιστον κατά ένα μέρος- φέρεται ότι θα αποδεχτεί ο πατριάρχης της οικογένειας Δημήτρης Κουτσολιούτσος (φωτό), o οποίος κατόπιν και των καθυστερήσεων στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, μάλλον διάγει πλέον την 8η δεκαετία της ζωής του.

Ο νόμος 4855/2021 λέει ότι «όποιος καταδικάστηκε σε πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του». Εκτός αν «το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων». Κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος για τον κ. Κουτσολιούτσο.

Τα παραπάνω βεβαίως δεν καλύπτουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, οπότε μια δήλωση του κ. Δημήτρη ότι «αμάρτησε για το παιδί του» (την εταιρεία που ίδρυσε εννοούμε), έχει μεγάλη σημασία ως τακτική.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο υιός Τζώρτζης (διευθύνων σύμβουλος, θυμίζουμε) και η μήτηρ Καίτη θα υπερασπιστούν με πάθος την τακτική που είχαν ακολουθήσει και στο παρελθόν. Η οποία συνοψίζεται στην αρχαία ελληνική ρήση «τυφλός τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όματτ΄εί» ή σε νεότερα ελληνικά «τυφλός στα μάτια, στο νου και στην ακοή».

Δύσκολο να περάσει όμως. Η δικογραφία είναι πλούσια και οι εισαγγελείς που τη συνέταξαν ως κατηγορητήριο, ικανότατοι.

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Κρατήστε τα βασικά από τη χθεσινή της Opinion Poll, με βάση την εκτίμηση ψήφου. Η ΝΔ έχασε μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 2 μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει χάσει μισή μονάδα, είναι όμως βέβαιο ότι πριν την εκλογή Κασσελάκη έχανε περισσότερο. Οι πληροφορίες έλεγαν για 11%-13,5%, μετά τη διπλή ήττα και την παραίτηση Τσίπρα. 

O ίδιος ο νέος πρόεδρος έχει θετικές γνώμες για την εκλογή του από το 47,2% (ναι και μάλλον ναι) έναντι 41,6% αρνητικές (όχι και μάλλον όχι) και ενός 11,1% που δεν ήξερε ή δεν ήθελε να απαντήσει.

Εντυπωσιακή άνοδος για την Ελληνική Λύση (5,9% από 4,4% στις εκλογές), ακόμη περισσότερο για το ΚΚΕ (9,5% από 7,69%).

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ωραίος ο Στέφανος, αλλά χθες στην επίσκεψη στο σχολείο των ΑμεΑ, με όλα τα προβλήματά του, μάλλον το κούρασε. Λίγο το «θα σας βρω εγώ χώρο σε μια εβδομάδα», λίγο οι «γυμναστικές επιδείξεις», που ήταν εκτός τόπου και χρόνου, δεν μετέδωσαν ωραία εικόνα, παρά τον καλό σκοπό της επίσκεψης.  

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα, μετά την κίνηση της κυβέρνησης να φέρει αιφνιδιαστικά στη Βουλή θέμα αλλαγής σε δύο μέλη του ΔΣ της ΑΔΑΕ (με αντικαταστάτες της επιλογής της), την ώρα που η διοίκηση της τελευταίας ετοίμαζε πρόστιμο στην ΕΥΠ για απόκρυψη στοιχείων στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων.

Όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική παράταξη έχει εξασφαλίσει σύμμαχο ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Κι επειδή δύσκολο να τον βρήκε στα… αριστερά της, μάλλον θα προέλθει από τα δεξιά της

Εφόσον επέλθουν οι αλλαγές, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο καθηγητής Χρήστος Ράμμος, που έχει ήδη ακούσει τα εξ αμάξης από διάφορα φιλοκυβερνητικά μετερίζια, θα υποβάλει την παραίτησή του.  

Απορίας άξιο ωστόσο το γιατί αναβλήθηκε για την Παρασκευή «λόγω κακοκαιρίας» η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, που ήταν, λένε οι πληροφορίες, προγραμματισμένη για χθες. Υπάρχουν μέλη της άραγε που φοβήθηκαν μήπως… πνιγούν στο κέντρο της Αθήνας; Ακατανόητο μας φαίνεται, εκτός αν είναι φτιαγμένοι από… χαρτί.

Σημειωτέον ότι το θέμα προκάλεσε την εξίσου αιφνιδιαστική αφύπνιση του ΠΑΣΟΚ καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να κάνει έκτακτη παρέμβαση στη Βουλή, καταγγέλλοντας κυβερνητική μεθόδευση με σκοπό «να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και μελών του οικογενειακού του περιβάλλοντος». Τη σκυτάλη μάλιστα πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ με δική του ανακοίνωση

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι σημερινές εξελίξεις στη διάσκεψη των προέδρων αναμένονται με  ενδιαφέρον. Ιδίως σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του συμμάχου που φαίνεται να βρήκε η κυβέρνηση.

Τα... προγνωστικά πάντως δίνουν Κυριάκο Βελόπουλο!

  

LAMDA DEVELOPMENT: Στα 366 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων καθώς και από τις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών για τη μελλοντική απόκτηση ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο στο Ελληνικό. 

Από τα παραπάνω, τα 311 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά πωλήσεις οικιστικών αναπτύξεων, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. 

Η διοίκηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πρόοδο των έργων. Μένει πάντως αυτό να αποτυπωθεί και στο ταμπλό. Ο τίτλος πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις από τις αρχές Ιουλίου, οπότε έκανε και το υψηλό έτους στα 7,33 ευρώ, ενώ χθες βρέθηκε στα 5,85 ευρώ. 

Μονοψήφιες οι αποδόσεις σε επίπεδο εξαμήνου και έτους.

 

OΛΠ: Λίρα… εκατό αποδείχτηκε για την εταιρεία η κρουαζιέρα. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας υποδέχτηκε διπλάσιους επιβάτες σε σχέση με πέρυσι, σχεδόν μισό εκατομμύριο, στοιχείο καθοριστικό για τα ανεβασμένα αποτελέσματα εξαμήνου.

Η κάμψη του διεθνούς εμπορίου πάντως έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στον ΟΛΠ. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι πτωτικά κινήθηκε ο όγκος διακίνησης αυτοκινήτων με 174.555.

Η πτώση αφορούσε κυρίως το κομμάτι της μεταφόρτωσης, το οποίο από 128.928 οχήματα περιορίστηκε σε 92.286.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Τις πολύ καλές επιδόσεις της εισηγμένης στο εξάμηνο αλλά και το νέο guidance για το σύνολο της χρήσης επιβράβευσαν οι επενδυτές στο ταμπλό, στέλνοντας τη μετοχή πάνω από τα 8 ευρώ, στα 8,16, με αξιόλογη άνοδο και αυξημένο τζίρο.

Η μετοχή δεν έχει συμμετάσχει στο καλοκαιρινό ράλι των mid caps, εμφανίζει ωστόσο άνοδο άνω του 23% σε βάση εξαμήνου, από το υψηλό των 9,8 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε εκτίναξη των κερδών στα 21,2 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. στο εξάμηνο του 2022, με ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων και των εξαγωγών, αλλά και όφελος από την καταναλωτική στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Η διοίκηση αναθεώρησε το guidance για το σύνολο της χρήσης, εκτιμώντας πλέον ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

 

MEVACO: Εξαιρετικά τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της εισηγμένης, παρά το γεγονός ότι κάποιες υπογεγραμμένες συμβάσεις της πήγαν λίγο πίσω χρονικά, λόγω καθυστερήσεων τεχνικού χαρακτήρα που αφορούσαν τους πελάτες της.

Με τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό γύρω στα 37 εκατ. ευρώ και με καθαρά κέρδη εξαμήνου στο 1,566 ευρώ, φαίνεται να οδηγούμαστε σε έναν πολύ «λογικό» δείκτη P/E, ιδιαίτερα για μια εταιρεία όχι μόνο ουσιαστικά αδάνειστη αλλά και με θετικό καθαρό ταμείο (3 εκατ. ευρώ στις 30/6/2023).

Η εισηγμένη προσδοκά σημαντικές νέες δουλειές στο μέτωπο των μεταλλικών βάσεων για  φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ελλάδα και εξωτερικό (έχει ήδη ανεβάσει το capacity της μονάδας στον Ασπρόπυργο) και βρίσκεται σε συζητήσεις για περαιτέρω δράση στην αμυντική βιομηχανία (πέρα από την ήδη υπάρχουσα συνεργασία με τη Naval).

 

ΑΠOΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ: Δύο εργάσιμες ημέρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας και μόλις το 50% των εισηγμένων εταιρειών έχει δημοσιεύσει τις εξαμηνιαίες λογιστικές του καταστάσεις.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η προθεσμία έχει «ξεχειλώσει» στους τρεις μήνες μετά τη λήξη του εξαμήνου και όχι στους δύο μήνες που ίσχυε κατά το παρελθόν.

Έλληνες της… τελευταίας στιγμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v