Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2023

Ο Μπέος, η ΝΔ και τα… καλσόν - Χάλασε το deal Lamda με Ρόκα - «Καμπανάκι» για Fieratex, tips για Space, Unibios

Ο Μπέος, η ΝΔ και τα… καλσόν - Χάλασε το deal Lamda με Ρόκα - «Καμπανάκι» για Fieratex, tips για Space, Unibios

ΜΠΕΟΣ: Οn camera και παρουσία αστυνομικών, o δήμαρχος Βόλου σφαλιάρωσε προχθές πολίτη, ο οποίος προηγουμένως τον είχε εξυβρίσει. Όπως είπε σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή, είναι… παλαιών αρχών και τις διαφορές τις λύνει (και) με το ξύλο, ως άνδρας. «Εσείς λύστε τες με κανένα… καλσόν», είπε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους, για να προσθέσει στο τέλος «Τι θα κάνουμε τώρα, θα γίνουμε… λουλούδες;».

Δείτε τη δήλωση μετά το 6:10...  

Αναμφίβολα ο χαρακτήρας ο σωστός, στο πλαίσιο της νέας ισχυρής και σύγχρονης Ελλάδας, σε θέση δημάρχου.

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση (τουλάχιστον η αριστερότερα της κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει άμεσα, αποσύροντας και την (ανεπίσημη) στήριξή της προς τον νταή. Φωνές αντίστοιχες, για την καθαρή αποκήρυξή του, υπήρξαν και από δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα που μόνο αντικυβερνητικά δεν τα λες.

Πλην όμως, εκεί στη Νέα Δημοκρατία περιορίστηκαν να απαντήσουν ότι αφού δεν τον στηρίζουν (σ.σ. όλος ο Βόλος ξέρει αν τον στηρίζουν ή όχι, ανεπισήμως), δεν υπάρχει κάτι να ανακαλέσουν.

Και μέχρι εδώ το δεχόμαστε. Πολιτική να γίνεται. Αλλά η φράση στη σχετική ανακοίνωση ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη κάθε πράξης βίας κατά πολιτών», χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά στον Μπέο και στο γεγονός ότι είναι εν ενεργεία δήμαρχος, δεν θα μπορούσε να είναι πιο χλιαρή και άνευρη.

Αν είχαν απέναντί τους τον Μπέο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τους έλεγε πως φοβήθηκαν μη… σκίσουν κανένα (πολιτικό) καλσόν!

Τι να την κάνεις όμως την πολιτική παντοδυναμία, αν δεν μπορείς -ή δεν θες- να αποκηρύξεις τον αχαρακτήριστο Μπέο, ακόμη και μετά τα όσα έπαθε η πόλη του Βόλου, το τελευταίο διάστημα;

 

LAMDA-ΡΟΚΑΣ: Αποφάσεις να διαλύσουν τον… αρραβώνα που σύναψαν στις αρχές του έτους έχουν λάβει, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, Ρόκας και Lamda.

Η πλευρά Ρόκα θα αγοράσει από τη Lamda το 20% της R Energy 1 Holding και μαζί τις μετατρέψιμες ομολογίες, αξίας 10 εκατ. ευρώ, που κατέχει η εισηγμένη. 

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μήνας που… έκλαψαν μανούλες ο Σεπτέμβριος, με την εγχώρια αγορά να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, υποχρεώνοντας σε απώλειες 7,8% τον Γενικό Δείκτη και 13,6% για τις τράπεζες. 

Η πτώση άγγιξε λίγο ως πολύ το σύνολο των θεωρούμενων «βαριών χαρτιών». Στο «πολύ» λογίζει κανείς τη Βιοχάλκο που έχασε 24,4% σε έναν μήνα και την Aegean που έχασε 20,5%. Τρίτη σε απώλειες η Alpha Bank, με πτώση 19,1%. Και οι τρεις μετοχές ωστόσο είναι στο «συν» σε ετήσια βάση, με την Aegean να παραμένει σχεδόν… διπλάσια (+98,5%) παρά την πτώση του Σεπτεμβρίου.

Τρεις μετοχές από ολόκληρο τον FT 25 προσφέρθηκαν για «άμυνα», κλείνοντας τον μήνα με μικρά κέρδη. Η Motor Oil (+1,9%), ο ΟΠΑΠ με 1,8% και ο ΟΤΕ στο… νήμα, καθώς με την ισχυρή άνοδο της Παρασκευής κατάφερε να κλείσει τον Σεπτέμβριο με οριακά κέρδη 0,1%. 

Μετοχή του μήνα η… Moda Bagno, που έβγαλε τον «κόκκινο Σεπτέμβρη» με κέρδη 14,7% ενώ διψήφιες αποδόσεις εμφάνισαν ακόμη δύο, η Foodlink (11,2%) και η νεοφερμένη Dotsoft, που πρόλαβε να «γράψει» άνοδο 10,1%. 

Μετοχή της χρονιάς μέχρι στιγμής η Δομική Κρήτης, με εκρηκτική άνοδο 305% και μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη MIG (+149,2%).

 

SPACE HELLAS: Σημαντικές οι προοπτικές για τον κλάδο της πληροφορικής, με όπλο μεταξύ άλλων τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο δρόμος όμως δεν είναι στρωμένος μόνο με ροδοπέταλα. 

Η διοίκηση της Space Hellas, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι «η αύξηση του κόστους δανεισμού, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι καθυστερήσεις σε παραδόσεις εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζουν τα χρονοδιαγράμματα των υπό εκτέλεση έργων και ασκούν ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων». 

Η εταιρεία «έχει δημιουργήσει σημαντικό ανεκτέλεστο έργο για το 2023 και τα επόμενα έτη και αναμένει εξομάλυνση των ταμειακών ροών εντός του έτους, μέσω σημαντικών εισπράξεων υπάρχοντων έργων», συμπληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή την Παρασκευή βούτηξε κατά 7,67%, στα 6,5 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το υψηλό στα τέλη Αυγούστου ήταν στα 9,42 ευρώ.

 

ΕΝΤΟΚΑ: Αυξημένη ήταν η ζήτηση για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου από τα νοικοκυριά, κατά τη δημόσια εγγραφή της περασμένης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «χρυσά χαρτιά» με απόδοση 3,9% πήραν κοντά στα 5.900 φυσικά πρόσωπα, καταβάλλοντας 83 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την προ εβδομάδων δημόσια εγγραφή των ετήσιων εντόκων, όταν είχαν εγγραφεί 3.500 φυσικά πρόσωπα για 57 εκατομμύρια ευρώ, η ζήτηση είναι προφανώς αυξημένη. 

Η ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή, διότι -κακά τα ψέματα- τέτοιες αποδόσεις με μηδενικό ρίσκο δύσκολα τις βρίσκεις.

 

UNIBIOS: Για τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών στο πρώτο φετινό εξάμηνο (από τα 3,52 στα 5,2 εκατ. ευρώ) η διοίκηση της εισηγμένης είχε προϊδεάσει την αγορά από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν είχε επικοινωνήσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών της.

Τώρα, για όσους έπεσε το μάτι τους στην καθαρή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου (+55 χιλ. έναντι -20 χιλ. ευρώ), θα ήταν λάθος να πολλαπλασιάσουν επί δύο το προαναφερόμενο ποσό για να προσεγγίσουν το ετήσιο αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει θετική εποχικότητα κατά το δεύτερο μισό κάθε χρονιάς.

Γενικότερα, τα έργα της διαχείρισης υδάτων στα οποία δραστηριοποιείται η εισηγμένη είναι -και προβλέπεται να παραμείνουν- «στη μόδα», λόγω των προοπτικών του ελληνικού τουρισμού, αλλά και της πράσινης μετάβασης που επιχειρείται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

FIERATEX: «Καμπανάκι» ήχησε από τον ορκωτό ελεγκτή για την εισηγμένη, μετά και τα έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου (-1,653 εκατ. ευρώ), λόγω και της δυσμενούς συγκυρίας που χαρακτηρίζει τον κλάδο της ένδυσης.

Ωστόσο, το κεφάλαιο κίνησης της εισηγμένης παραμένει θετικό, οι σχέσεις της με τις τράπεζες είναι ικανοποιητικές και επιπλέον, σχεδιάζονται επενδύσεις με στόχο τη μείωση του κόστους.

Όπως σημειώνεται, «η διοίκηση της εταιρείας έχει υποβάλει δύο επενδυτικά σχέδια και αναμένεται η επιχείρηση να ξεκινήσει επένδυση νέας γραμμής παραγωγής με την οποία θα εισαχθούν στην παραγωγική διαδικασία μηχανές με χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με παράλληλη απεξάρτηση από παλαιότερες και πιο ενεργοβόρες λύσεις. Γίνονται επίσης προσπάθειες αναδιάρθρωσης της παραγωγής με σκοπό την κατεύθυνση των παραγωγικών πόρων σε πιο αποδοτικά προϊόντα, εγκαταλείποντας ζημιογόνες, ενεργοβόρες και λιγότερο αποδοτικές δραστηριότητες».

Επίσης προβλέπεται ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης από το 2024. «Οι προοπτικές με βάση τις δειγματικές παραγγελίες των πελατών άφησαν αισιόδοξα μηνύματα για την αύξηση του κύκλου εργασιών για τους επόμενους μήνες και την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής εντός του επόμενου έτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

ΧΑΚ: Σήμερα ξεκινά στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου η διαπραγμάτευση των μετοχών της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Rianeson Investments, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate στις Κυκλάδες.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Κάτω από τα έξι εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η διοίκηση ότι θα κοστίσει η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο εργοστάσιο της θυγατρικής Exalco στο Κουλούρι Λάρισας.

Η εταιρεία καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τόσο σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών όσο και σε τυχόν μελλοντική απώλεια κερδών.

Υπολογίζει δε ότι θα έχει εισπράξει εντός του έτους και ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα. 

 

ΑΣΤΑΚ: Στις 30/6 η εισηγμένη είχε ταμειακά διαθέσιμα 56,8 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις από πώληση ακινήτων στον όμιλο Alpha 12,3 εκατ. ευρώ και 16 ακίνητα προς πώληση, αξίας 27 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να διανείμει τα έσοδα από την πώληση ακινήτων.  

Στο πρόγραμμα εθελουσίας που έτρεξε την περασμένη Άνοιξη εντάχθηκαν συνολικά 20 άτομα και το κόστος που αναγνωρίστηκε στα αποτελέσματα 6μήνου ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός του προσωπικού ομίλου ήταν, επομένως, μειωμένος στις 30 Ιουνίου (126 άτομα) σε σχέση με το τέλος του 2022 (144 άτομα).  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v