Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2023

Κυβέρνηση: Οι τρεις κωλοτούμπες και το αυθαίρετο του… Καλατράβα - Σφηνάκια για Εθνική, SATO, Entersoft και ΕΣΥΜΒ

Κυβέρνηση: Οι τρεις κωλοτούμπες και το αυθαίρετο του… Καλατράβα - Σφηνάκια για Εθνική, SATO, Entersoft και ΕΣΥΜΒ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ουτε μία ούτε δύο αλλά… τρεις αναδιπλώσεις (για να μην πούμε κωλοτούμπες) μετρήσαμε σε λίγα 24ωρα και μάλιστα σε κρίσιμα για τον πολίτη μέτωπα: υγεία, φορολογία και ασφάλιση.

Η πλέον εντυπωσιακή ανήκει στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, που εν μια νυκτί ανακάλεσε την εγκύκλιο που προέβλεπε συνταγογράφηση όλων των αντιγριπικών εμβολίων. Προηγήθηκε σκληρό βίντεο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με ολίγα «γαλλικά» αλλά και σοβαρά υπονοούμενα, τόσο για την ίδια όσο και για την κυβέρνηση.

«Μπέρδεμα» προέκυψε και από τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, αλλά άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αλλαγής των συντελεστών. «Δεν μπορώ να πω καταρχήν αν θα αυξηθεί μια κλίμακα ή οτιδήποτε, αλλά συνολικά όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε μια σειρά από στόχους με τη μεταρρύθμιση αυτή. Πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων», σημείωσε. Δεν σταμάτησε μάλιστα εκεί. Συνέδεσε το θέμα και με τα κριτήρια με βάση τα οποία δίνονται επιδόματα, καθώς «τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ (σ.σ. εισόδημα) τον χρόνο και προφανώς περνάνε όλα τα εισοδηματικά κριτήρια».

Ακολούθησε σούσουρο, αν κρίνουμε από το ότι μια ημέρα μετά τα παραπάνω «ακυρώθηκαν». «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής στο καθεστώς των κοινωνικών επιδομάτων ή των κριτηρίων βάσει των οποίων αυτά αποδίδονται στους ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε στον Real FM. Μάλιστα το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου καταλήγει λέγοντας ότι «στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών». Κάτι τέτοιο δεν ακούσαμε να αναφέρεται στη συνέντευξη. Λεπτομέρεια θα πείτε, μπροστά στην ανάγκη να «αποσυρθεί» και αυτό…

Και ερχόμαστε στον Αδωνι Γεωργιάδη. «Στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών», δήλωσε σε συνέδριο.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες για να σπεύσει άρον άρον να μαζέψει τη δήλωση. «Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις, κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024», σημείωσε σε δήλωσή του, επικαλούμενος μάλιστα τις ζημιές από τις πλημμύρες, λες και αυτές ανέκυψαν τώρα!

Δεν είναι η πρώτη «γκάφα» για τον υπουργό Εργασίας. Θυμίζουμε ότι αρχές Αυγούστου, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι «θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του».

Ελα όμως που μάλλον δεν ήξερε ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών και το 8+8=16 ώρες εργασίας τη μέρα «δεν παίζει».

Πίσω το πήρε και αυτό…

 

ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ: Το πιο συγκλονιστικό στην υπόθεση του στεγάστρου είναι ότι ίσως η εντυπωσιακότερη και εμβληματικότερη κατασκευή της Ολυμπιάδας του 2004, από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα, ήταν… αυθαίρετη. Ως εκ τούτου, λέει, μπορούσε μεν να κατασκευαστεί λάθρα (αφού υπάρχει, όλοι το βλέπουμε), αλλά όχι, λέει, να συντηρηθεί! Θα φοβήθηκαν, υποθέτουμε, μήπως πέσει καμιά καρφωτή στην… πολεοδομία, την ώρα που γίνονταν οι εργασίες συντήρησης.

Το πρόβλημα λύθηκε μόλις... 10 χρόνια αργότερα, το 2014, όταν μπήκε σε διάταξη νομιμοποίησης αυθαιρέτων, μαζί -υποθέτουμε- με το σπιτάκι του κυρ Μήτσου.

Ωστόσο χρειάστηκαν άλλα (σχεδόν) 10 χρόνια, εκ των οποίων σχεδόν πέντε με την τρέχουσα κυβέρνηση, για να γίνει η μελέτη στατικότητας και να διαπιστωθεί ότι πρέπει να κλείσει, μέχρι νεωτέρας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας.

Κανονικά, θα έπρεπε να πούμε, «δεν περιγράφω άλλο».

Το θέμα όμως έχει και καταπληκτικές λεπτομέρειες. Η μελέτη (προϋπολογισμού μόλις 1,79 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ), παρότι είναι γνωστό ότι οι μεταλλικές κατασκευές είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς στον χρόνο, δεν έγινε με διαδικασίες εξπρές. Μολονότι στο στάδιο πάνε δεκάδες χιλιάδες θεατές για μεγάλες διοργανώσεις και συναυλίες, εντάχθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα να περάσουν πάνω από δύο χρόνια!

Τώρα το στάδιο έκλεισε και παρενέβη εισαγγελέας, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο παράξενο. Συμβαίνει γενικώς με αρκετά… αυθαίρετα.

Ελλάς το μεγαλείο σου! 

 

ENTERSOFT: Επιχείρηση επαναφοράς μετά… τζίρου για τη μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Το «χαρτί» προσέφερε συγκινήσεις και αποδόσεις το καλοκαίρι, αναρριχώμενο μέχρι τα ιστορικά υψηλά των 6,36 ευρώ, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Κλείνει δε τον Σεπτέμβριο με απώλειες 7,2%. 

Την Παρασκευή ωστόσο είδε ευρεία άνοδο 7,55%, επανερχόμενη στα 5,7 ευρώ. Ταχεία επαναφορά ή επιχείρηση «καλλωπισμού»; Η συνέχεια θα δείξει. 

Η διοίκηση πάντως αισιοδοξεί για σερί ετών με διψήφια ανάπτυξη…

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή την Παρασκευή, μετά και την είδηση ότι η εισηγμένη αναμένεται να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε αξιόλογη μερισματική απόδοση. 

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, η εταιρεία είναι πολύ κοντά σε μια εξαγορά με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και «ψήνει» ακόμη μία

Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 3,43% μετά… τζίρου (άλλαξε χέρια το 0,25% της εταιρείας), κλείνοντας και τον μήνα στο «συν».

 

SATO: Έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχε ανακοινωθεί η «συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης» της Sato, με την υπόθεση αυτή να βρίσκεται ακόμη στην οδό της δικαιοσύνης!

Η υπόθεση εκδικάστηκε αρχικά στις 20/11/2020, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Στη συνέχεια, η εκδίκαση της υπόθεσης επαναπροσδιορίστηκε για συζήτηση από άλλη σύνθεση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 24/11/2021.

Η νέα αυτή σύνθεση εξέδωσε απόφαση στις 2/12/2022, με την οποία «αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής απόφασης, διατάχθηκε η επανάληψη της συζήτησης ενώπιον του ιδίου ως άνω Δικαστηρίου, προκειμένου να τροποποιηθεί ο με αριθμό 20 όρος της ως άνω αιτήσεως».

Μέσα σε δύο μήνες επαναφέρθηκε τροποποιημένος ο 20ός όρος της συμφωνίας και ορίστηκε δικάσιμος για τις 8/3/2023. Έλα όμως που στις 8/3/2023 υπήρξε απεργία των δικαστικών υπαλλήλων-γραμματίων! Έτσι, η υπόθεση τελικά συζητήθηκε στις 26/4/2023, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί απόφαση.

Στην ουσία, σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα και κάποιες υποχρεώσεις της Satο θα εισφερθούν σε άλλη εταιρεία (διαφορετικής μετοχικής σύνθεσης), με αποτέλεσμα η εισηγμένη να μείνει ουσιαστικά μόνο με ανεξόφλητες υποχρεώσεις και έτσι να ακολουθήσει η εκποίηση των όποιων περιουσιακών της στοιχείων απομείνουν, η λύση και η εκκαθάρισή της.  

Και όμως, επί τέσσερα χρόνια γίνονται συναλλαγές στη συγκεκριμένη μετοχή, με την τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης (που αν εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης θα οδεύσει προς την εκκαθάριση) να ανέρχεται στα 2,8 εκατ. ευρώ, επειδή ενδεχομένως κάποιοι ποντάρουν σε σενάρια χρήσης του «οχήματος».

 

ΕΘΝΙΚΗ: Με ταχύ ρυθμό τρέχει η προετοιμασία για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την ΕΤΕ. 

Η πρώτη πράξη θα γίνει με τη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20%, εκ του οποίου εξετάζεται ένα τμήμα του κοντά στο 5%, ίσως και λιγότερο, να διατεθεί στην ελληνική αγορά. 

Το υπόλοιπο αναμένεται να διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος τοποθετείται χρονικά τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v