Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2023

Αδωνις: Διάψευση στους ΝΥΤ, πριν το... δημοσίευμα - Δημοσκοπήσεις: Το δια ταύτα - Τουρισμός: Το νέο ρεκόρ και το «ταβάνι»

Αδωνις: Διάψευση στους ΝΥΤ, πριν το... δημοσίευμα - Δημοσκοπήσεις: Το δια ταύτα - Τουρισμός: Το νέο ρεκόρ και το «ταβάνι»

ΑΔΩΝΙΣ: Το είδαμε και αυτό. Διάψευση πριν καν υπάρξει το δημοσίευμα, και μάλιστα απέναντι στους New York Times.

Eξίσου πρωτόγνωρο το ότι οι θέσεις του νυν υπουργού Εργασίας έγιναν χθες βασικό θέμα, στη πρώτη σελίδα ιστορικής ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας, η οποία φάνηκε να τις υιοθετεί πλήρως. Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε (σε άλλο ελληνικό Μέσο) και το πλήρες κείμενο της απάντησης Γεωργιάδη προς τους New York Times, τη ναυαρχίδα, θυμίζουμε, του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ.

Το θέμα έχει το ενδιαφέρον του καθώς φέρονται να εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες άλλης ευρωπαϊκής χώρας κι έχει ως αντικείμενο το αν «δωροδοκήθηκε», λέει, ο Άδωνις και η οικογένειά του, με κάτι λάπτοπ κι ένα τηλέφωνο, προς όφελος της κινεζικής Huawei.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό θέμα για το δημοσίευμα των ΝΥΤ που… ακολούθησε τις διαρροές των διαψεύσεων, αργά χθες το απόγευμα.

Σημειώστε πάντως ότι η εν λόγω εταιρεία είναι εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο των ΗΠΑ όπως και της Ευρώπης -αν και όχι στον ίδιο βαθμό-, με κατηγορίες που φτάνουν έως την κατασκοπεία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Huawei είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, στον κόσμο.

Για τη συνέχεια… οψόμεθα. Εμάς πάντως η υπόθεση μας θυμίζει κάτι τηλεφωνικά κέντρα και οικιακές συσκευές της Siemens, πριν από πολλά χρόνια…

 

OΛΠ: Στις 15 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του λιμένα Πειραιά και κατασκευής των έργων του Master Plan της εταιρείας.

Με την απόφαση εγκρίνονται τα έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο ΟΛΠ για τη βελτίωση και ανάπλαση του λιμένα και της λιμενικής έκτασης, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και άλλα πρόκειται, σύμφωνα με τη διοίκηση, να εκκινήσουν άμεσα.

 

ΤΙΤΑΝ-LAMDA: Οι «ειδήσεις» φαίνεται πως ήταν το ανάχωμα των δύο εισηγμένων στην «καταιγίδα» πωλήσεων που έπληξε για άλλη μια ημέρα χθες το χρηματιστήριο.

Η τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο του Investor Day που πραγματοποίησε χθες, έθεσε υψηλούς στόχους για το επόμενο διάστημα και έως το 2026. Η μετοχή κέρδισε 3% και ξεπέρασε τα 17 ευρώ. Μένει βέβαια να φανεί αν θα ανατρέψει την πλαγιοκαθοδική πορεία που ακολουθεί από τα τέλη Ιουλίου, οπότε έκανε υψηλό έτους στα 19,4 ευρώ.

Η μετοχή της Lamda ανήκει σε αυτές που επίσης έχουν απογοητεύσει τους τελευταίους μήνες. Υψηλό στα 7,3 ευρώ στις 4 Ιουλίου αλλά κλείσιμο στα 5,9 ευρώ προχθές.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες, όμως, βοήθησαν να αποφύγει το «κόκκινο», αλλά και να κλείσει οριακά υψηλότερα, στα 5,95 ευρώ.

 

AEGEAN: Νέο κύμα πωλήσεων στην αεροπορική κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οδήγησε στο να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες (3,77%) μεταξύ των μελών του FTSE-25.

Από τα τέλη Αυγούστου και το υψηλό των 13,4 ευρώ, η πτώση αγγίζει πλέον το 24%. Ως μέτρο σύγκρισης οι απώλειες του ΓΔ από τα δικά του υψηλά (1.345 μονάδες στα τέλη Ιουλίου) είναι 11,3%.

Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε επίπεδο εξαμήνου τα κέρδη του Γενικού Δείκτη είναι 16,6%, ενώ στο έτος φτάνουν το 50%. Οι μέτοχοι της Aegean μετρούν απόδοση 41% στο εξάμηνο και 127% στο 12μηνο.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Τα σενάρια που θέλουν τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα να φλερτάρει την ΑΒ Βασιλόπουλος διέψευσε χθες ο επικεφαλής της αλυσίδας Μασούτης.

Ο Γιάννης Μασούτης, αν και εμφανίσθηκε ανοικτός σε εξαγορές ανταγωνιστών του, ανεξαρτήτως μεγέθους, δηλώνοντας ότι είναι κάτι που η αλυσίδα του ξέρει να το κάνει καλά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση με την ΑΒ Βασιλόπουλος.

«Δεν υπάρχει τίποτε. Το παραμικρό. Δεν υπάρχει κάποια συζήτηση ή οτιδήποτε άλλο», είπε. Ενώ έσπευσε να συμπληρώσει, «είμαστε πάντα μετρημένοι. Δεν έχουμε πει ποτέ ότι θα κάνουμε κάτι το οποίο είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Αν θα προκύψει κάτι, θα το ζυγίσουμε εκείνη τη στιγμή αν είναι στα μέτρα μας. Και αν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά και οργανικά, βλέπουμε και το παρακολουθούμε».

Τώρα αν διερωτάστε αν η αλυσίδα του μεγέθους της ΑΒ Βασιλόπουλος, που σύμφωνα με κάποιους, όχι μακριά από τα κεντρικά της Μασούτης, «κουμπώνει» με τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα, είναι στα μέτρα της και αν θα μπορούσε να τη «χωνέψει», ο κ. Μασούτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της στήλης είπε:

«Πολύ δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς».

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Πραγματικό μπαράζ τις δύο τελευταίες μέρες, οπότε είναι χρήσιμο (και για την αγορά) να δούμε πού βρίσκονται οι κοινές συνισταμένες, αφού μεταξύ των δημοσκοπήσεων υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις, σε ορισμένους τομείς.

Συμπέρασμα 1ο: Η φθορά της κυβέρνησης από τις φυσικές καταστροφές και τις αστοχίες τις πρώτες 100 μέρες κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Για παράδειγμα, το ποσοστό της κοινής γνώμης που θεωρεί ικανοποιητική ή επαρκή την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές είναι απειροελάχιστο, της τάξεως του 2% έως 6%. Έτσι, το γεγονός ότι καταγράφει απώλειες εκλογικής δύναμης από 1,5% έως 4%, ανάλογα τη δημοσκόπηση, μόνο ανεξήγητο δεν είναι.

Συμπέρασμα 2ο: Προς το παρόν η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινδυνεύει μόνο από τον κακό εαυτό της. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ελαφρώς κάτω από τα εκλογικά του ποσοστά (η αναταραχή στο κόμμα από την ανάδειξη Κασσελάκη είναι εμφανής) ενώ το ΠΑΣΟΚ, αν ενισχύεται, όπως δείχνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις, ενισχύεται ελάχιστα και παραμένει στην τρίτη θέση.

Συμπέρασμα 3ο: Μεγάλη ενίσχυση, ιδίως αναλογικά με το συνολικό μέγεθος των ποσοστών τους, εμφανίζουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Το ΚΚΕ δείχνει να κινείται στο 9% ίσως και στο 9,5%, με την Ελληνική Λύση να φτάνει έως και το 7,5% στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, μάλλον εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

Συμπέρασμα 4ο: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη χάνει ψηφοφόρους (κυρίως προς το ΚΚΕ), ενώ σημαντικό μέρος «παραδοσιακών αριστερών» εμφανίζονται πολύ δυσαρεστημένοι από την εκλογή Στέφανου Κασσελάκη.

Το ενδεχόμενο διάσπασης είναι ορατό αν δεν αλλάξει κάτι, με τους πιθανούς για αποχώρηση να αθροίζονται πάνω από το 20% του 17,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, δηλαδή σε 3-4% του γενικότερου εκλογικού σώματος. Προφανώς για να αναπληρώσει και κυρίως για να ενισχύσει, θα πρέπει να αντλήσει προς την πλευρά του Κέντρου, εάν και εφόσον «τραβήξει» ο νέος πρόεδρος. Στα αριστερά, προσώρας δεν φαίνεται να υπάρχει δεξαμενή.

Συμπέρασμα 5ο: Για το ευρύτερο εκλογικό σώμα, ο Κασσελάκης αποτελεί μάλλον άγνωστη ποσότητα. Οι περισσότεροι περιμένουν να τον «ζυγίσουν» στην πορεία, χωρίς απαραίτητα να θεωρούν τη... φρεσκάδα, πλεονέκτημα.

Προς το παρόν ελάχιστοι εκτός του κόμματός του φαίνεται να θεωρούν ότι θα καταφέρει να «αναστήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέντευξη στην τηλεόραση του STAR, παρότι «φιλική», μάλλον δεν βοήθησε πολύ στην ανάδειξη πειστικού αρχηγικού προφίλ. Είναι εμφανές ότι «μαθαίνει» -κι όχι μόνο τη χρήση της Ελληνικής. Το θέμα είναι αν και πόσο γρήγορα θα μάθει και θα αντεπεξέρχεται με άνεση στις απαιτήσεις του αξιώματος. Αλλιώς στις σκληρές συνθήκες της πραγματικής πολιτικής, θα πάει για τσάι με... συμπάθεια.

Για τις ευρωεκλογές πάντως, που θα είναι το πρώτο σοβαρό «κρας τεστ» για όλους, απομένουν 8 μήνες και κάτι μέρες.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πολύ ευχάριστα τα νέα του κλάδου, καθώς είναι προφανές πλέον ότι έχουμε νέο ισχυρό ρεκόρ με 25 εκατ. αφίξεις και αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2019.

Υπάρχει όμως και κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει: Πόσο κοντά είμαστε ίσως στο «ταβάνι» των αφίξεων. Οχι γιατί δεν υπάρχουν άλλοι τουρίστες πρόθυμοι να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά επειδή υπάρχουν πολλές περιοχές που δείχνουν πλέον υπερκορεσμένες, σε σχέση με τις υποδομές που διαθέτουν. Μιλάμε για λιμάνια, δρόμους, αεροδρόμια, υποδομές υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης, ακόμη και αστυνόμευσης, όπως επίσης και για το ζωτικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Λύσεις υπάρχουν βεβαίως, από την επιμήκυνση της «στενής» καλοκαιρινής σεζόν, έως την ανάδειξη άλλων περιοχών πέρα από τις γνωστές και δημοφιλείς, που έχουν προοπτικές.

Αρκεί να υπάρξει σχέδιο από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αντί του περιβόητου πλέον «πάμε κι όπου βγει».

 

SOS: Το είδαμε και αυτό. Η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, στη σκιά του δεύτερου χτυπήματος που δέχτηκε η περιοχή από την κακοκαιρία, έστειλε αργά χθες το απόγευμα ένα δελτίο τύπου. Δεν είχε θέσεις ή αιτήματα. Απλά μια φωτογραφία που παραθέτουμε:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v