Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2023

Πότε θα ξεφουσκώσει ο Κασσελάκης *Στη γύρα για επενδυτές η e-fresh *Σφηνάκια για ΑΔΜΗΕ, Austriacard, Fieratex, Ελτον

Πότε θα ξεφουσκώσει ο Κασσελάκης *Στη γύρα για επενδυτές η e-fresh *Σφηνάκια για ΑΔΜΗΕ, Austriacard, Fieratex, Ελτον

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ό,τι και να πει «διυλίζεται» από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σχεδόν πάντα με αρνητικό πρόσημο. Φτάσαμε στο σημείο να κάνει αναφορά στον… Μπάτμαν σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη και να βλέπουμε ή να ακούμε… διατριβές (από άσχετους) σε σοβαρά, κατά τα λοιπά, Μέσα, για το αν είχε ή όχι υπερδυνάμεις ο… μασκοφόρος εκδικητής και αν ήταν σωστά «αριστερή»(!) η αναφορά του σε πάμπλουτο στην εναλλακτική του ζωή, ήρωα των κόμικς!

Προς το παρόν τα παραπάνω, μαζί με τις διαρκείς απαξιωτικές αναφορές από κυβερνητικά στελέχη, δείχνουν ότι το «φαινόμενο» κάθε άλλο παρά έχει ξεφουσκώσει, δημιουργώντας αντανακλαστικά που δεν μπορεί παρά να αφορούν είτε αίσθημα έντονης απειλής είτε υπερμεγέθη ανασφάλεια.

Όταν -και αν- ξεφουσκώσει «ο Στέφανος», θα το καταλάβουμε επειδή θα σταματήσουν οι αντίπαλοί του να ασχολούνται νυχθημερόν.

 

ΑΔΜΗΕ: Μία ακόμη εξαγορά σχεδιάζει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του στρέφεται στον MEPSO, τον αντίστοιχο Διαχειριστή της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, που έχει ταυτόχρονα και τον έλεγχο του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της γειτονικής χώρας.

Η στήλη πληροφορείται ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και φαίνεται ότι θα απαιτήσουν χρόνο για να δώσουν καρπούς. Ο MEPSO είναι κρατική εταιρεία, συνεπώς, το όλο θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις, που ενδεχομένως απαιτούν την εμπλοκή και των δύο κυβερνήσεων.

Ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στον Διαχειριστή της Βόρειας Μακεδονίας για δύο λόγους: πρώτον, γιατί η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικά κράτη, με τις διασυνδέσεις που αναπτύσσουν ήδη τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΣΦΑ. Δεύτερον, γιατί εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί πιο άμεσα η ενίσχυση του δικτύου των Δυτικών Βαλκανίων.

Εμείς θέλουμε. Η Βόρεια Μακεδονία τι λέει;

 

ΑUSTRIACARD: Ανάκαμψη μετά… τζίρου σε «κακή» συνεδρίαση για την εισηγμένη, που έχει χάσει το σύνολο των κερδών που είχε εμφανίσει το καλοκαίρι, μετά και τη διανομή των δωρεάν μετοχών στα τέλη Αυγούστου.

Η μετοχή έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι, υποχωρώντας σταθερά από τα υψηλά των 7,7 ευρώ έως τα 5,6 ευρώ, προτού επανέλθει την Παρασκευή στα 6 ευρώ με άνοδο 7,14%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση από πλευράς αποδόσεων, έναντι της ευρύτερης πτώσης στο ταμπλό.

Μένει να δούμε αν η εκτίναξη της Παρασκευής θα έχει συνέχεια ή ήταν… dead cat bounce, που λένε και στο χωριό μας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στο εξάμηνο ανακοίνωσε υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη και άλμα πωλήσεων 32% με ισχυρές επιδόσεις σε προϊόντα και λύσεις πληρωμών.

 

FIERATEX: Μια εντολή στο limit up στο άνοιγμα και μια εντολή στο… limit down στη συνέχεια ήταν αρκετά για να γράψει το «χαρτί» τρελή διακύμανση άνω του 44%.

Ανάμεσα στα σκαμπανεβάσματα, πρόλαβε να καταγράψει και νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στο 0,31 ευρώ, για να κλείσει τελικά στο 0,418 ευρώ με απώλειες 4,78%, με τον τζίρο στα... 1.656 ευρώ!

Η μετοχή… βολοδέρνει κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, μετά και το «καμπανάκι» που έκρουσε ο ορκωτός και κατέγραψε η στήλη, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας για τον κλάδο της ένδυσης.


ΕΛΤΟΝ: Σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων προσγειώθηκε η μετοχή την Παρασκευή, στο 1,88 ευρώ με πτώση άνω του 2%.

Η μετοχή πιέζεται μετά την ανακοίνωση για πτώση κερδών 67% στο εξάμηνο αλλά και της ετεροχρονισμένης απομείωσης των κερδών του 2022 λόγω των ΔΛΠ και της θυγατρικής της στην Τουρκία. Ακολουθεί σταθερή πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κατά περίπου 35% από τα υψηλά έτους των 2,88 ευρώ στα μέσα Ιουνίου.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Βαριές ήττες υπέστησαν στις χθεσινές εκλογές δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι εσχάτως έχουν στραφεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο λόγος για τον Πέτρο Δούκα και για τον Αντώνη Μπέζα. Ο πρώτος, απερχόμενος δήμαρχος Σπάρτης, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, καθώς οι πολίτες του έδωσαν μόλις 5,36%, κατατάσσοντάς τον στην πέμπτη θέση!

Κάπως καλύτερες ήταν οι επιδόσεις του κ. Μπέζα, υποψήφιου δημάρχου Ηγουμενίτσας, ο οποίος έλαβε 27%, ωστόσο έμεινε κι αυτός εκτός δεύτερου γύρου, αφού τον πέρασαν δύο άλλοι συνυποψήφιοί του.

Δύσκολοι καιροί για πρώην υπουργούς!

 

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Λέγεται πως «είδηση δεν έχουμε όταν ο σκύλος δαγκώνει άνθρωπο, αλλά όταν άνθρωπος δαγκώνει σκύλο».

Αυτό συνέβη με το περιστατικό του ακριβού αυτοκινήτου που δεν αποζημιώθηκε από ασφαλιστική εταιρεία για κλοπή και απασχόλησε εκτενώς τόσο τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ όσο και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Η ασφαλιστική εταιρεία επικαλέστηκε την εξαίρεση που μιλάει για «δόλο ή βαριά αμέλεια του ιδιοκτήτη», με το σκεπτικό ότι αν το αυτοκίνητο αυτό ήταν ανασφάλιστο, ο ιδιοκτήτης του δεν θα το άφηνε εντελώς απροστάτευτο, χωρίς συναγερμό, σε αφύλακτο μέρος, «στη μέση του πουθενά» και θα έφευγε με άλλο αυτοκίνητο της επιχείρησής του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ζημιά που προκλήθηκε από την υπόθεση αυτή στην ασφαλιστική βιομηχανία είναι σημαντική. Από αυτή την υπόθεση μπορούν να προκύψουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον. Η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη προκειμένου να αντιμετωπίζει επικοινωνιακά τέτοιες κρίσεις (οι απαντήσεις δόθηκαν με σημαντική καθυστέρηση) και επίσης οι εταιρείες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, όταν απορρίπτουν αιτήματα πελατών τους, καθώς ενίοτε έχουν άδικο.

 

TESCOSMETICS: Πρόκειται για μια μικρή οικονομική οντότητα -πέρυσι είχε τζίρο 2,14 εκατ. ευρώ και ζημιές 21,8 χιλιάδες ευρώ-, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και δραστηριοποιείται στον κλάδο των επαγγελματικών προϊόντων κομμωτηρίου.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τη θέση του αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της TESCO Group -δεν έχει σχέση με το γνωστό βρετανικό σούπερ μάρκετ- κατέχει ο Σωτήρης Σεϊμανίδης. Γνωστό στέλεχος της αγοράς που στο παρελθόν είχε εργαστεί στη ΔΕΛΤΑ και στη Vivartia και τελευταία έχει συνδέσει την πορεία του με τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο.


Ε-FRESH: Σε νέα προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή έχει επιδοθεί η διοίκηση της εταιρείας. Οπως, όμως, μαθαίνει η στήλη, όσες γνωστές πόρτες έχει χτυπήσει, δεν έχει βρει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Δυστυχώς για τη διοίκηση, λένε κάποιοι στην αγορά, ενώ η εταιρεία αποτέλεσε το πρώτο «καθαρόαιμο» ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη στροφή των καταναλωτών στις online αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v