Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2023

Ανδρέας Λοβέρδος: Η Κική και η Κοκό - ΕΧΑΕ: Πιέσεις εκτός... ταμπλό - «Πινγκ πονγκ» με την Εθνική - ΤτΕ: Εισηγμένη γιατί;

Ανδρέας Λοβέρδος: Η Κική και η Κοκό - ΕΧΑΕ: Πιέσεις εκτός... ταμπλό - «Πινγκ πονγκ» με την Εθνική - ΤτΕ: Εισηγμένη γιατί;

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρόθυμος να δοκιμάσει τα νερά… γενικώς φαίνεται το πρώην μεγαλοστέλεχος (και υπουργός) του ΠΑΣΟΚ, που έχασε το 2021 τον αγώνα της ηγεσίας.

Ωστόσο δεν ξέρουμε αν τα δοκιμάζει με τον σωστό τρόπο.

Διότι το να προαναγγέλλεις «πολιτική συγκέντρωση» τον Νοέμβριο και ταυτόχρονα να λες ότι οι πολιτικοί σου φίλοι εισηγούνται «ή προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία ή δημιουργία πολιτικής κίνησης», μας μοιάζει λίγο με το παλιό τραγουδάκι «Μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, απ' την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω, την Κική την αγαπώ, μα μ' αρέσει κι η Κοκό».

Λίγο σαν να προσπαθεί να ανεβάσει το πολιτικό «κασέ» του, λίγο σαν να λέει στον Κυριάκο, «εδώ είμαι, κάνε κάτι να μ' έχεις».

Του θυμίζουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι παρά τις επιδόσεις του στις εσωκομματικές εκλογές του τότε ΚΙΝΑΛ, το 2021, όταν εν πάση περιπτώσει βγήκε τρίτος πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου (με περίπου 69.000 ψήφους), στις κανονικές εκλογές του 2023 απέτυχε να εκλεγεί. Μάλλον διότι πολλοί ψηφοφόροι του πρόλαβαν και πήγαν στη Νέα Δημοκρατία... πριν από εκείνον. Κι έτσι του «έφαγε» τη θέση στη Βουλή όχι κανένα «θηρίο» αλλά η Μιλένα Αποστολάκη, που μόλις είχε βγει από την πολιτική ναφθαλίνη.

Μονόδρομος είναι η ΝΔ, Ανδρέα, θυμήσου μας.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν είναι συνηθισμένο μια μετοχή, πλην τραπεζικού κλάδου, να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε συναλλαγές. Αυτό, όμως, συνέβη χθες, με τον τίτλο να κλείνει στα 32,14 ευρώ (+0,44), με τζίρο 9,14 εκατ. ευρώ, στον οποίο μάλιστα δεν περιλαμβάνονται πακέτα.

Ο τίτλος είδε και τα δύο πρόσημα, ενώ η διακύμανση έφτασε το 2,69% (χαμηλό 32,14 ευρώ, υψηλό 32,66 ευρώ).

Το Euro2day.gr επισήμανε το πρωί τη δυναμική κίνηση που έγινε προχθές σε ό,τι αφορά τις αγορές ιδίων μετοχών. Τους αγοραστές, βέβαια, όπλισε και η ανακοίνωση για ένα νέο μεγάλο συμβόλαιο στη Μεγάλη Βρετανία. Μοιάζει σαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πραγματική οικονομία και οι κινήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου (φωτ.) να λειτούργησαν ως άμυνα για τη μετοχή. 

Υ.Γ. Στα 38,38 ευρώ το ιστορικό υψηλό για τη μετοχή από τις 29 Αυγούστου. Γράφει απώλειες 10% τις τελευταίες 30 ημέρες, αλλά κέρδη 115% σε επίπεδο 12μήνου.

 

SERVICERS-ΜΕΤΑΛΛΑ: Αντανακλαστικά τραπεζιτών επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers).

Με τον κλάδο των Μετάλλων να δέχεται πίεση στα περιθώρια κέρδους, λόγω της διεθνούς πτώσης στις τιμές των προϊόντων (χάλυβας, αλουμίνιο) και τις εξαγωγές να υποχωρούν σε σχέση με το 2022, οι servicers αποφάσισαν να μειώσουν κίνδυνο.

doValue και Cepal έβγαλαν προς πώληση απαιτήσεις από δάνεια ΑΛΟΥΜΥΛ και ΣΙΔΜΑ, οι οποίες ανήκουν σε SPVs τιτλοποιήσεων που διαχειρίζονται. Πρόκειται για δάνεια τα οποία ήταν ενήμερα από τη στιγμή που τιτλοποιήθηκαν, μετά τις αναδιαρθρώσεις δανεισμού των δύο ομίλων. Επομένως, τιτλοποιήθηκαν στην ονομαστική τους αξία (at par value).

H Cepal διέθετε τόσο σε ΑΛΟΥΜΥΛ όσο και σε ΣΙΔΜΑ μεγάλη «φέτα» των -κοινοπρακτικών- δανείων. Η doValue, αντίθετα, είχε μικρότερη έκθεση, η οποία στην περίπτωση της ΑΛΟΥΜΥΛ προερχόταν και από δύο SPVs (Cairo III και Frontier II).

Το μικρό μέγεθος (δάνεια ονομαστικής αξίας 40,9 εκατ. ευρώ) αποδείχθηκε πλεονέκτημα καθώς οι προτιμητέοι αγοραστές (Παγκρήτια για δάνεια ΑΛΟΥΜΥΛ και Attica Βank για δάνεια ΣΙΔΜΑ) ήθελαν μικρές «φέτες», προκειμένου να μην κτυπήσουν Μέγιστο Χρηματοδοτικό Άνοιγμα.

Με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις τιτλοποιήθηκαν στην ονομαστική τους αξία και τα δάνεια παραμένουν ενήμερα, στη μεν ΑΛΟΥΜΥΛ το τίμημα, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, αντιστοιχούσε στο 93% της ονομαστικής αξίας (περί τα 38 εκατ. ευρώ).

Στη ΣΙΔΜΑ, όπου η συγκυρία είναι πιο επιτακτική καθώς η κάμψη πωλήσεων επιδρά περισσότερο στα σταθερά κόστη, λόγω υψηλού capacity, το discount λέγεται ότι ανήλθε στο 15% επί της ονομαστικής αξίας.

Υ. Γ.: Η Πειραιώς, μόνη από τις συστημικές τράπεζες, κράτησε πάνω της τα δάνεια της ΑΛΟΥΜΥΛ και δεν τιτλοποίησε τις απαιτήσεις τους.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αιφνιδιάστηκε η αγορά από την είδηση ότι η ΤτΕ κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα δώσει μέρισμα, καθώς γράφει απώλειες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Η μετοχή χθες βούτηξε 7,54%, στα 14,1 ευρώ, με τον τζίρο να φτάνει το 1,9 εκατ. ευρώ, ποσό που είχαμε χρόνια να δούμε στη συνήθως βραδυκίνητη μετοχή.

Τα σύννεφα, ωστόσο, πάνω από τις κεντρικές τράπεζες ήταν ορατά εδώ και μήνες. Ηδη από τον Φεβρουάριο γινόταν σαφές ότι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες βρίσκονταν μπροστά σ' ένα βουνό ζημιών (με πρώτη και καλύτερη τη γερμανική Bundesbank).

Το πρόβλημα προκύπτει από το ότι, καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν, κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερο τόκο για τις καταθέσεις που διακρατούν, ενώ εισπράττουν πολύ μικρότερους τόκους από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Και στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης είχαν αγοράσει πολλά…

Η ΤτΕ μάλιστα εκτιμάται ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, γιατί έχει αποκτήσει αναλογικά πολύ λιγότερα ελληνικά ομόλογα, τα οποία συν τοις άλλοις είχαν υψηλότερες αποδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ερώτημα δεν είναι καινούργιο, έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια: Για ποιο λόγο να είναι εισηγμένη μια τράπεζα που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε έχει σκοπό το κέρδος, αφού η αποστολή της είναι εντελώς διαφορετική στο πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Μπορεί αυτό να στενοχωρεί τους μετόχους της, αλλά ισχύει.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΤΧΣ: Πινγκ πονγκ, μέσω δημοσιευμάτων, παίζουν υπέρμαχοι και πολέμιοι της διάθεσης από το Ταμείο του 20% της Εθνικής.

Οι πολέμιοι επιδιώκουν μετάθεση και την τεκμηριώνουν ως εξής: λόγω συγκυρίας, το ΤΧΣ είναι αδύνατον να πετύχει αποτίμηση για το 20% της Εθνικής αντίστοιχη αυτής της επαναγοράς του 1,4% της Eurobank (το buyback προσφέρει τιμή 1,80 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι p/tbv 0,94x, με βάση την ενσώματη καθαρή αξία της τράπεζας στις 30 Ιουνίου). Οι υπέρμαχοι της διάθεσης τονίζουν ότι αυτή θα γίνει ανεξαρτήτως συνθηκών, που επικρατούν στις αγορές.

Θα είχε, βέβαια, ενδιαφέρον ο διάλογος να διενεργηθεί δημόσια και με ανοικτά χαρτιά. Στο κάτω κάτω αφορά σε όλους τους φορολογούμενους, που στήριξαν, με δεκάδες δισεκατομμύρια, τις τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Άσε που πολέμιοι και υπέρμαχοι κάθονται στο ίδιο -κυβερνητικό- κλαδί…

 

ΕΧΑΕ: Μαθαίνουμε ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις προς τη διοίκησή της και ειδικότερα προς τον Γιάννο Κοντόπουλο «να φέρει αποτέλεσμα» στην εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι πιέσεις αυτές σχετίζονται με τους κυβερνητικούς κύκλους που επιδίωξαν την τοποθέτησή του, πιστεύοντας ίσως ότι θα κάνει… θαύματα.

Σίγουρα η πτώση του τελευταίου διαστήματος δεν ευχαριστεί την κυβέρνηση, αλλά μάλλον δεν φταίει γι' αυτό η ΕΧΑΕ. Η αγορά, για να αλλάξει (και να περάσει στις ανεπτυγμένες), θέλει δομικές αλλαγές, που σίγουρα δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της η διοίκηση της ΕΧΑΕ.

Ίσως οι πιο σημαντικές αφορούν την αύξηση της εμπορευσιμότητας και της διασποράς. Ως προς το πρώτο, δύσκολο να βελτιωθεί με… διατάγματα. Ως προς το δεύτερο, τη διασπορά, η αρχή μπορεί να γίνει με τις νέες εισαγωγές. 

Αλλά και πάλι, αν δεν αλλάξουν νοοτροπία οι βασικοί μέτοχοι, δουλειά δεν πρόκειται να γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v