Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2023

Μπακογιάννης: Περίπατος σε... ολισθηρό έδαφος - ΧΑ: Winners & loosers - «Hive down» από Alpha Trust - Tips για ΔΕΗ, ΙΝΛΟΤ

Μπακογιάννης: Περίπατος σε... ολισθηρό έδαφος - ΧΑ: Winners & loosers - «Hive down» από Alpha Trust - Tips για ΔΕΗ, ΙΝΛΟΤ

ΑΘΗΝΑ: Φαβορί για τον β' γύρο ο Κώστας Μπακογιάννης (φωτ.), αλλά μία αγωνία για τον πρώτο δήμο της χώρας την έχει η Νέα Δημοκρατία, μην τυχόν και προκύψουν απρόοπτα στον… περίπατο.

Λίγο η μεγάλη αποχή στον πρώτο γύρο (έφτασε σχεδόν το… 68%), λίγο κάτι δημοσκοπήσεις που έδιναν ότι στον β' γύρο θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη ο Χάρης Δούκας, κάτι η πολύ καλή εμφάνιση του τελευταίου στο προχθεσινό debate, κρατούν το ενδιαφέρον, παρά το 41,35% που απέσπασε ο κ. Μπακογιάννης την προηγούμενη Κυριακή.

Στις στοιχηματικές αποδόσεις πάντως παραμένει κυρίαρχος με 1.04 έναντι 8 για τον αντίπαλό του.

ΥΓ: Όταν ένα έργο λαμβάνει εμβληματικό χαρακτήρα, όπως ο κατά γενική ομολογία ατυχής «Μεγάλος Περίπατος», γίνεται εμβληματική και η τυχόν αποτυχία του. Μέχρι στιγμής αυτό που σώζει το νυν δήμαρχο είναι η ισχυρή επιρροή του κόμματός του και η αδιαφορία των Αθηναίων γενικώς.

 

ALPHA TRUST: Την πρόθεσή της να αποσχίσει τον «κλάδο της Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, καθώς και της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, συμβουλών και λήψης και διαβίβασης εντολών», έχει ανακοινώσει η εισηγμένη.

Προφανώς επειδή τα αποσχισθέντα περιουσιακά στοιχεία θα εισφερθούν σε μια κατά 100% νεοϊδρυθείσα θυγατρική εταιρεία (πρακτική γνωστή στην αγγλική ορολογία ως hive down), δεν τίθεται κανένα ουσιαστικό θέμα αποτίμησης και προστασίας των συμφερόντων των μετόχων της εισηγμένης. Αντίθετα, η ουσία εστιάζεται στο ότι η Alpha Trust μετατρέπεται ουσιαστικά σε εταιρεία συμμετοχών, σε μια προσπάθειά της να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες.

Ηδη από τα τέλη του φετινού Μαΐου, ο πρόεδρός της Φαίδων Ταμβακάκης είχε αναφερθεί στον στόχο του εταιρικού μετασχηματισμού της εισηγμένης. Συγκεκριμένα, στους θεσμικούς επενδυτές είχε δηλώσει ότι «η εταιρεία σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά ως ΑΕΔΑΚ και αυτό μας θέτει κάποιους περιορισμούς. Από την πλευρά μας, σκοπεύουμε να παραμείνουμε στην ευρύτερη δραστηριότητα της διαχείρισης χρημάτων των πελατών μας, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις και για άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα ο χώρος των ακινήτων (ενδεχομένως και ΑΕΕΑΠ) και η προσφορά συναφών υπηρεσιών που σχετίζονται με την τεχνολογία».

Αυτό που απομένει τώρα να δούμε είναι το εύρος και το είδος των νέων δραστηριοτήτων, στις οποίες θα επεκταθεί η Alpha Trust.

 

ΔΕH: Η μετοχή της επιχείρησης, όπως και αυτή της Jumbo ήταν οι πρώτες από την ομάδα του FTSE 25 που «κοκκίνισαν» χθες το απόγευμα, όταν άρχισε το μπαράζ ρευστοποιήσεων.

Ενώ η μετοχή του Απόστολου Βακάκη κατάφερε να κλείσει αμετάβλητη, η ΔΕΗ κατέγραψε σημαντικές απώλειες. Με συναλλαγές 6,73 εκατ. ευρώ ο τίτλος κινήθηκε από το υψηλό των 9,8 ευρώ έως το χαμηλό των 9,1 ευρώ, πριν κλείσει στα 9,19 ευρώ ή 2,9% χαμηλότερα.

Διακύμανση 7,39% δεν τη λες και μικρή για μετοχή με κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ.

 

ΤΧΣ-ΕΤΕ: Δεδομένη θεωρείται η έγκριση από το Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της διάθεσης ως του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ μετέφερε στα υπόλοιπα μέλη τη διάθεση του Ταμείου να προχωρήσει τη συναλλαγή.

 

INTRALOT: «H εταιρεία επανέρχεται πλέον ως ‘equity story’, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κυρίως μιλούσαμε με τους δανειστές μας».

Αυτό υποστήριξε χθες η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, συμπληρώνοντας ότι «μόνο και μόνο που αναδιαρθρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, παράγουμε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και περιορίζουμε τον δανεισμό μας, προκύπτει μια αξία για την εταιρεία και τη μετοχή».

Σε γενικές γραμμές, η διοίκηση της Intralot σημειώνει πως μετά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου (σήμερα ξεκινά η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης και η διαπραγμάτευσή του στο χρηματιστήριο) και την ευρύτερη αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της που θα ακολουθήσει, ο όμιλος θα διαθέτει ικανοποιητικό EBITDA και ισχυρούς δείκτες ρευστότητας, που θα της επιτρέπουν να επενδύσει.

Επιπλέον, την επόμενη τριετία μικρός αριθμός δικών της συμβολαίων λήγει (στα οποία προετοιμάζεται για να τα ανανεώσει) ενώ πολύ περισσότερα νέα συμβόλαια ανταγωνιστών της εκπνέουν, επιτρέποντας στον όμιλο να μπει στη μάχη της διεκδίκησης.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να αλλάξει δραστικά τη μετοχική εικόνα της Intralot είναι η επιδιωκόμενη είσοδος θεσμικών επενδυτών στην εταιρεία. Σε πρώτη φάση, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μέσω της υλοποιούμενης ΑΜΚ (οι ανάδοχοι Euroxx και Ambrosia Capital έχουν καλές επαφές με θεσμικά χαρτοφυλάκια από Ελλάδα και εξωτερικό).

Η υπόθεση όμως αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς μετά την ΑΜΚ και την επαναφορά της μετοχής σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης θα λυθούν τα χέρια των funds, που δεν τους επιτρέπεται να αγοράσουν μετοχές που βρίσκονται στην «επιτήρηση».

 

ΕΣΗΕΑ: Δεν είναι συνηθισμένη η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας, στη σκιά των -όχι λίγων- παρατράγουδων του τελευταίου διαστήματος από δημοσιογράφους και «δημοσιογράφους».

Σε ανακοίνωσή της «στηλιτεύει την τακτική ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικών και όχι μόνον), που επαναλαμβάνουν και ανακυκλώνουν, μέσω εκπομπών και αναρτήσεων, χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις».

«Παρουσιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι -που με τη δημόσια συμπεριφορά τους έχουν απαρνηθεί ή και εκποιήσει την ιδιότητα αυτή- μετατρέπονται σε κυνηγούς θεαματικότητας και επισκεψιμότητας, με απώτερο σκοπό την αυτοπροβολή τους και την εξασφάλιση της συνέχειάς τους στα Μέσα», γράφει.

Εκφράζοντας την ελπίδα το ότι το ΕΣΡ θα επιληφθεί του θέματος αμέσως και θα εφαρμόσει το Νόμο, καταλήγει λέγοντας ότι «καταστάσεις όπως αυτές, που εξελίσσονται και προκαλούν την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέες και ασυμβίβαστες με τη Δημοσιογραφική Δεοντολογία. Ενώ ταυτόχρονα παραπληροφορούν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας "επικαιρότητα" με προσωπικά κριτήρια και συμφέροντα».

Με ονόματα δεν μίλησε η ΕΣΗΕΑ, έκανε ωστόσο ένα βήμα.

 

XAK: Μπορεί ως κράτος και ως διοίκηση να παλεύεις να αναβαθμίσεις τη χρηματιστηριακή σου αγορά, πλην όμως ενδέχεται να συμβούν μερικά περιστατικά που να τα διαλύσουν όλα. Γιατί η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται.

Τα παραπάνω αφορούν τόσο Κύπριους όσο και Ελλαδίτες επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στη Malloupas & Papacostas, που είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ.

H συγκεκριμένη εταιρεία προχώρησε σε δημόσια πρόταση με τίμημα χαμηλότερο της τρέχουσας τιμής, που αντιστοιχεί σε P/E 3,05 και σε P/BV 0,37. Έχοντας μάλιστα οι βασικοί μέτοχοι εξασφαλίσει πάνω από το 90% των μετοχών, έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν την εταιρεία από το ταμπλό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο χρηματιστήριο της Κύπρου. Στις αρχές του 2022 μια άλλη δημόσια πρόταση με ανάλογους όρους είχε υποβληθεί από τους βασικούς μετόχους της ξενοδοχειακής Αφοί Κωνσταντίνου. Τότε όμως, είχε παρέμβει αποφασιστικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και η δημόσια πρόταση ακυρώθηκε.

Να δούμε τώρα ποια στάση θα κρατήσει η Επιτροπή στην υπόθεση της Malloupas & Papacostas.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Winers και loosers μετρά η τριήμερη αντίδραση του FTSE 25, που απέδωσε αθροιστικά κέρδη 6,65%.

Από τη μια πλευρά, υπάρχουν μετοχές που μοίρασαν διψήφιες αποδόσεις, όπως οι Cenergy (+14,47%) Mytilineos (+13,54%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+12,92%) και Viohalco (+12,61%). Από την άλλη, τίτλοι έβλεπαν το ράλι να περνά, όπως οι Coca Cola (+1,97%), ΕΥΔΑΠ (+2,55%) και ΟΤΕ (+3,62%).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί στις τάξεις των «κερδισμένων» φάνηκαν διαφοροποιήσεις. Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Viohalco διατήρησαν τα ισχυρά κέρδη, ενώ στη Cenergy επικράτησαν οι πωλητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v