Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2023

Εκλογές: Τα μηνύματα από την πρώτη ήττα της ΝΔ - Αρχίζει το ματς για την Εθνική - Μοιράζουν χρήμα Lamda Malls, ΔΕΔΔΗΕ

Εκλογές: Τα μηνύματα από την πρώτη ήττα της ΝΔ - Αρχίζει το ματς για την Εθνική - Μοιράζουν χρήμα Lamda Malls, ΔΕΔΔΗΕ

EΚΛΟΓΕΣ: Επειδή εμείς δεν συνηθίζουμε, κι ούτε έχουμε λόγο, να βάζουμε κραγιονάκι στο γουρουνάκι, μπας και γίνει πιο... όμορφο, είμαστε ξεκάθαροι: Το αβίαστο πολιτικό συμπέρασμα από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη σοβαρή ήττα, την πρώτη από το 2019, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το «13+3» σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους που είχε θέσει ως στόχο, βάζοντας ως συνήθως πολύ ψηλά τον πήχη, με κίνδυνο να περάσει από κάτω. Στην προκειμένη περίπτωση... πολύ από κάτω.

Πού οφείλεται όμως η ήττα και τι μηνύματα προκύπτουν; Ορίστε μια πρώτη ανάγνωση:

α) Λανθασμένη επιλογή προσώπων έως και σε προκλητικό βαθμό, όπως συνέβη στη περίπτωση Κώστα Αγοραστού, στη Θεσσαλία, αλλά και με τους «αντάρτες» εντός της, που επικράτησαν σε 4 από τις 5 περιφέρειες που διεκδίκησαν, β) Άκομψες έως και απαράδεκτες παρεμβάσεις μελών της κυβέρνησης (ακούς Άδωνι Γεωργιάδη;) εναντίον υποψηφίων όπως ο Συμεών Ρούσσος στο Χαλάνδρι, γ) Συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε κομβικούς ΟΤΑ όπως η Αθήνα και στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δίκαια πάντως -ας του αναγνωριστεί η ειλικρίνεια- ο Κώστας Μπακογιάννης ανέλαβε το κύριο βάρος της ευθύνης για την απώλεια του Δήμου Αθηναίων. Η πλειοψηφία των δημοτών τον έστειλε για… περίπατο, επισφραγίζοντας την αποτυχία του στο υποτίθεται εμβληματικό έργο του κέντρου.

Η ήττα σε σχέση με το 2019 είναι βαριά. Τότε η ΝΔ είχε επικρατήσει σε 12 από τις 13 Περιφέρειες (εξαιρούμε την Κρήτη του κυρίαρχου Αρναουτάκη) και είχε σαρώσει τις μεγάλες πόλεις, ενώ τώρα ο αριθμός έχει πέσει στο επτά, με τις μεγάλες πόλεις, πλην Πειραιά, να έχουν περάσει όλες σε έτερα σχήματα.

Αλλάζει αυτό τους ευρύτερους πολιτικούς συσχετισμούς; Προς το παρόν, όχι. Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ δεν αμφισβητείται ακόμη, σε αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές. Υπέστη ωστόσο σημαντική ρωγμή, κι ακόμη βρισκόμαστε μόλις στον 4ο μήνα της νέας διακυβέρνησης.

Επίσης ένα από τα σημαντικά παρεπόμενα των χθεσινών εκλογών είναι ότι φάνηκε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη στη Θεσσαλία και την Αθήνα για παράδειγμα, συμβαίνουν ανατροπές και κερδίζονται νίκες. Κι αυτό ίσως αποδειχθεί σημαντικό για το μέλλον.

Ο Κυριάκος, που τα μηνύματα τα πιάνει, είπε χθες ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη», ξεπατικώνοντας ελαφρώς τη φράση του Στέφανου Κασσελάκη περί «γείωσης» με την κοινωνία. Το θέμα όμως είναι ποιος τον… ακούει. Απ' ό,τι φάνηκε σε κάποια τηλεοπτικά πάνελ, χθες, οι υπουργοί του έχουν το δικό τους βιολί.  

Στην περίπτωση, ωστόσο, του Αγοραστού, το λάθος είναι καθαρά προσωπική ευθύνη του Κυριάκου. Είχε τις ευκαιρίες να τον αποδοκιμάσει έγκαιρα, μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τα όσα προέκυψαν πριν τον πρώτο γύρο, αλλά δεν το έπραξε

ΥΓ: Δεν ξέρουμε πόσο ευχαριστημένος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του χθες, στις οποίες παραλίγο να… ξεχάσει να πει συγχαρητήρια στον νικητή, μάλλον δεν ευχαριστήθηκε ιδιαίτερα.

 ΥΓ 2: Να σημειωθεί ότι ο μόνος υποψήφιος της ΝΔ που κέρδισε περιφέρεια στον δεύτερο γύρο ήταν ο Δημήτρης Πτωχός. Που αποτέλεσε επιλογή Σαμαρά

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σήμερα η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενημερώσει όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης από τις τράπεζες και αύριο θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για να αποφασίσει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας για τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Η στήλη πληροφορείται ότι η εντολή από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί μέχρι κεραίας παρά τη νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές. Εξάλλου, όπως μαθαίνουμε, οι επαφές που έχουν κάνει οι σύμβουλοι (εκατέρωθεν Εθνικής και ΤΧΣ) με τους ξένους επενδυτές έχουν αποφέρει καρπούς, καθώς το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα θερμό.

Επομένως, από την Τρίτη η JP Morgan μπορεί και επίσημα να στείλει τη σχετική ενημέρωση στους fund managers ανά την υφήλιο.

Υπενθυμίζεται ότι θα δοθεί το 15% των μετοχών εκτός Ελλάδος και ένα 5% εντός. Θα υπάρξει πιθανότατα και μπόνους επιβράβευσης προς τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας.

 

TRADE ESTATES: Προς τα τέλη του μήνα πρόκειται να τρέξει η περίοδος δημόσιων εγγραφών για την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Το pre-marketing από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Axia έχει ξεκινήσει. Δεν αποκλείεται πριν ή μετά το IPO να διενεργηθεί νέα ιδιωτική διάθεση (private placement) καθώς μεσοπρόθεσμος στόχος του ομίλου Φουρλή είναι να κατέχει ποσοστό πέριξ του 50% στην ΑΕΕΑΠ.

Με το IPO (σ.σ. οι νέες μετοχές θα αντιστοιχούν περίπου στο 30% του νέου μετοχικού κεφαλαίου), ο παραπάνω στόχος δεν επιτυγχάνεται.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ: Μπορεί να είναι... παντοτινά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την WD Lab Grown Diamonds. Η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός συνθετικών διαμαντιών στις ΗΠΑ κήρυξε πτώχευση και έγινε το πρώτο μεγάλο θύμα του κλάδου.

Η εταιρεία που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, στην αίτηση πτώχευσης δηλώνει ότι έχει συνολικές υποχρεώσεις 44 εκατομμυρίων δολαρίων, με περιουσιακά στοιχεία μόλις 3 εκατομμύρια δολάρια.

Η WD Lab Grown Diamonds, η οποία ιδρύθηκε το 2008, ήταν πρωτοπόρος σε έναν κλάδο που τάραξε την παγκόσμια αγορά διαμαντιών. Οι πολύτιμοι λίθοι που δημιουργούνται σε εργαστήριο αποτέλεσαν σημαντική απειλή για τον τομέα των φυσικών διαμαντιών, καθώς οι καταναλωτές -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- επιλέγουν να αγοράσουν κοσμήματα με αυτές τις «πέτρες».

Οι εξορυκτικές εταιρείες διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένης της De Beers, ηγέτιδας στον χώρο, είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή συνθετικών πολύτιμων λίθων θα «αυτοκαταστραφούν», καθώς η υπερπαραγωγή οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών.

Μια δικαίωση θα την αισθάνονται...

 

MEDICON: Ανοδος μετά… τζίρου την Παρασκευή για τη μετοχή, καθώς εμφάνισε κέρδη 5,44% σε πτωτική συνεδρίαση, ενώ άλλαξαν χέρια 36.517 μετοχές ή το 0,83% της εταιρείας.

Το «χαρτί» εμφανίζει σημαντικές απώλειες τόσο στον μήνα (-18%) όσο και το τελευταίο τρίμηνο (-19%), προερχόμενο από χαμηλές πτήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις που την οδήγησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών.

Η εταιρεία εμφανίζει χαμηλότερα έσοδα και κέρδη σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακούγονται και «μουρμούρες» για χαμηλό μέρισμα, όπως αποτυπώθηκε και στη γενική συνέλευση του Ιουνίου.

Η εταιρεία αποδίδει την περιορισμένη επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους, στην ανάγκη εξασφάλισης πόρων για το πρόγραμμα επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στον χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων…

 

ΔΕΔΔΗΕ: Τη διανομή προμερίσματος, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις επταμήνου Ιανουάριος- Ιούλιος 2023, αποφάσισε στις 28 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του διαχειριστή.

Οι οικονομικές επιδόσεις του ΔΕΔΔΗΕ βελτιώθηκαν σε όλες τις γραμμές, κατά το προαναφερόμενο επτάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Τα έσοδα ανήλθαν σε 553,6 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 69 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ πέρσι, τα κέρδη προ φόρων σε 41,3 εκατ. ευρώ (22,47 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά σε 31,1 εκατ. ευρώ (16,47 εκατ. ευρώ). Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 75 εκατ. ευρώ, λόγω κατακόρυφης αύξησης των επενδύσεων.

Το προμέρισμα θα φτάσει τα 42,5 εκατ. ευρώ.

 

ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ: Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ισχύος 876,6 MW. Αυτό αναφέρει η διοίκηση της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, joint venture (50%-50%) των ομίλων Motor Oil και ΓΕΚ.

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής εκταμίευσε το ποσό των 190,2 εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο, ύψους ως 325 εκατ. ευρώ (Eurobank και Πειραιώς). Επιπρόσθετα, οι δύο μέτοχοι (ΓΕΚ, MOH) κάλυψαν, εξ ημισείας, ομολογιακό δάνειο 102,74 εκατ. ευρώ και έχουν βάλει equity 24 εκατ. ευρώ.

 

LAMDA MALLS: Προμέρισμα τρέχουσας χρήσης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να αποδώσει το Δ.Σ. της Lamda Malls στους δύο μετόχους: την εισηγμένη μητρική του ομίλου Lamda Development και στη θυγατρική της, Lamda Development BV.

Το προμέρισμα χορηγείται βάσει των οικονομικών καταστάσεων του οκταμήνου Ιανουάριος- Αύγουστος 2023, στο οποίο η Lamda Malls κατέγραψε κέρδη προ φόρων 16,95 εκατ. ευρώ.

Από τα κέρδη χρήσης 2022, η Lamda Malls διένειμε μέρισμα 6,99 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v