Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2023

Grivalia: ΑΜΚ 58 εκατ. και υψηλοί... καλεσμένοι - ΟΤΕ: Η θέση Τσαμάζ για τη μετοχή - Tips για Lamda, ΕΠΣΙΛ, Ideal, ΤΕΝΕΡΓ

Grivalia: ΑΜΚ 58 εκατ. και υψηλοί... καλεσμένοι - ΟΤΕ: Η θέση Τσαμάζ για τη μετοχή - Tips για Lamda, ΕΠΣΙΛ, Ideal, ΤΕΝΕΡΓ

GRIVALIA HOSPITALITY: Νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 58,4 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά, κάλυψε ο όμιλος στη θυγατρική του, Ναυσικά Τουριστικές Επαύλεις (One&Only Aesthesis). Η Ναυσικά ολοκληρώνει τη μεγάλη επένδυση ανάπτυξης πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα Αστέρια Γλυφάδας, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 23 Οκτωβρίου από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, παρουσία του μεγαλομετόχου της Fairfax, Prem Watsa (φωτ.).

Η Fairfax ελέγχει άμεσα και έμμεσα το σύνολο σχεδόν της Grivalia Hospitality, που με τη σειρά της αποτελεί τον απώτερο μέτοχο της Ναυσικά. Κατά την παρουσία του στην Αθήνα ο Prem Watsa θα έχει συναντήσεις με θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

 

GRECOTEL: Διπλασιασμό πωλήσεων, μικτών κερδών και EBITDA καθώς και εκτίναξη κερδών εμφάνισε το 2022 η Ελ Γκρέκο ΑΕ του ομίλου Grecotel.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 16,2 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη σε 8,1 εκατ. ευρώ ( μικτό περιθώριο 50%), τα EBITDA σε 7,16 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους σε 4,12 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ το 2021.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΓΟΥΜΑΣ: Το όνομα του αναπληρωτή καθηγητή και προέδρου της ΡΑΑΕΥ φιγουράρει δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο Stanford. Πρόκειται για τη λίστα Top 2%, που δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Κάθε ένας από αυτούς έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα στον τομέα του.

Για το 2023, ο κ. Δαγούμας συμπεριλαμβάνεται στο επιδραστικό 2% όλου του κόσμου, στην κατηγορία της ενέργειας. Μία εξαιρετική διάκριση για τον πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ, που δικαιώνει εν πολλοίς το έργο του και ταυτόχρονα ιδιαίτερη τιμή για την ελληνική Αρχή.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Υποεκτέλεση κατά 1,626 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εννεάμηνο της χρονιάς. Το ποσό μάλιστα εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με τον Αύγουστο, οπότε είχε διαμορφωθεί στο 1,381 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο, όμως, δεν σημαίνουν σήμα συναγερμού. Σχετίζουν την απόκλιση με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης και εκτιμούν ότι σύντομα το κενό θα καλυφθεί από έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι σχετικές δαπάνες.

Οι επόμενοι μήνες θα αποδείξουν του λόγου το αληθές…

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δεύτερη στις συναλλαγές με διακύμανση που έφτασε το 8% και κλείσιμο κάτω από τα 14 ευρώ (13,87 ευρώ ή -3,48%) η μετοχή ήταν από τις λίγες με έντονο σασπένς στη χθεσινή συνεδρίαση.

Με τζίρο 7,3 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα πακέτα, ξεκίνησε με κέρδη, έκανε υψηλό τα 14,91 ευρώ, αλλά έκλεισε μια ανάσα από το χαμηλό ημέρας (13,76 ευρώ).

Υ.Γ. Στα 13,04 ευρώ με άνοδο 1,24% και συναλλαγές 1,2 εκατ. ευρώ έκλεισε η μητρική ΓΕΚ Τέρνα.

 

EPSILON NET: Αντίστροφη με την ΤΕΝΕΡΓ ήταν η πορεία για τη μετοχή της εταιρείας πληροφορικής.  Ανοιγμα με πτώση άνω του 2% αλλά κλείσιμο με ισχυρά κέρδη (7,52%) στα 9,58 ευρώ.

Ο τίτλος συνέχισε την αντίδραση που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη και τα 8,52 ευρώ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ιστορικών υψηλών (12 ευρώ) που πέτυχε στα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν η αποκάλυψη του λογιστικού λάθους οδηγήσει σε εσπευσμένο sell off.

Μένει να φανεί πού φτάνουν οι προθέσεις των αγοραστών.

 

ΟΤE - LAMDA: «Αργοκίνητα» συνήθως καράβια οι δύο τίτλοι διαφοροποιήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο Οργανισμός έκλεισε στα 13,63 ευρώ ή 2,64% υψηλότερα, έχοντας προηγουμένως δοκιμάσει και ελαφρά υψηλότερα επίπεδα. Η Lamda ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 6,34 ευρώ με κέρδη 3,34% και συναλλαγές που έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αμφότερες, βέβαια, σε μάλλον πλαγιοκαθοδική πορεία, αφότου πραγματοποίησαν τα υψηλά έτους, η μεν Lamda στα 7,33 ευρώ στις αρχές Ιουλίου, ο δε ΟTΕ στα 15,71 ευρώ στις 30 Ιουνίου.

 

ΟΤE: «Όλα αυτά τα σενάρια περί "χειρισμού" της μετοχής είναι επιστημονική φαντασία. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όταν υπάρχει φήμη ότι θα γίνει μια εξαγορά, η μετοχή ανεβαίνει (σ.σ. όπως είχαν κυκλοφορήσει για τον ΟΤΕ, φήμες περί πώλησης οι οποίες διαψεύστηκαν επίσημα από την DT). Η DT δεν θα έπαιζε τέτοιο χαρτί. Είναι μακριά από την ηθική της εταιρείας. Δεν υπάρχει σκέψη ή πράξη από την DT».

Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε ο Μιχάλης Τσαμάζ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τιμή μετοχής το τελευταίο διάστημα.

«Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά, οι επενδυτές στρέφονται στα σίγουρα χαρτιά όπως είναι και η μετοχή του ΟTΕ. Ίσως οι επενδυτές μεταφέρουν κεφάλαια για καλύτερες αποδόσεις», είπε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη βάλλονται από παντού να μειώσουν τα κόστη. «Και έχουμε και πολλούς over the top που δίνουν υπηρεσίες χωρίς να έχουν δίκτυα και υποδομές», υποστήριξε, θέλοντας να ξεδιαλύνει τις κινήσεις στην ελληνική αγορά.

Υ.Γ. Ο Μιχάλης Τσαμάζ έσπευσε, παράλληλα, να τονίσει ότι το brand Cosmote είναι πολύ δυνατό. «Από τα πιο δυνατά που έχει η Deutsche Telekom στην Ευρώπη». Απαντά έτσι στις φήμες που έχουν φουντώσει μετά την τοποθέτηση του «T» στο μέγαρο του ΟTΕ στο Μαρούσι.

 

IDEAL HOLDING: Μάλλον αθόρυβα μέχρι προχθές, αλλά με τη μεγαλύτερη άνοδο στη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή έπιασε νέο υψηλό 52 εβδομάδων. Εκλεισε στα 5,86 ευρώ ή 9,12% υψηλότερα, αρχίζοντας τη συνεδρίαση χωρίς εξάρσεις, αλλά κλείνοντας στο υψηλό ημέρας.

Αρχες Αυγούστου η προηγούμενη κορυφή, στα 5,63 ευρώ. Θυμίζουμε ότι η Eurobank Equities είχε τοποθετήσει τον πήχη για τη δίκαιη τιμή στα 7,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v