Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2023

Θόδωρος Σκυλακάκης: «Στα κάγκελα» εναντίον του η βιομηχανία - Ετοιμάζεται η Euronet - Tips για Dimand, Jumbo

Θόδωρος Σκυλακάκης: «Στα κάγκελα» εναντίον του η βιομηχανία - Ετοιμάζεται η Euronet - Tips για Dimand, Jumbo

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ι: Γιατί να σας το κρύψουμε ενώ η αγορά βοά; Έξαλλος με την αδιαφορία του νέου αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, να βάλει μπροστά το σχήμα ενεργειακής ενίσχυσης της βιομηχανίας, καθώς οι τιμές ανεβαίνουν, τα γεωπολιτικά ρίσκα αυξάνονται και ο χειμώνας έρχεται, είναι όλος ο κλάδος, με επίκεντρο τις ενεργοβόρες παραγωγικές μονάδες.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επισήμως ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 (Κώστας Σκρέκας: «Για 19ο συνεχόμενο μήνα στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση» - (ypen.gov.gr) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σχήματος ενίσχυσης που καταλήγει σε επιδότηση της τάξεως των 50 ευρώ ανά MWh.

Έκτοτε όμως, το έχει... ξεχάσει και δεν κάνει απολύτως τίποτα. Οι εκλογές αποτελούσαν ίσως μια καλή δικαιολογία (ήταν απασχολημένοι να μοιράζουν άλλου τύπου μη παραγωγικές παροχές), ωστόσο έκτοτε έχουν περάσει πάνω από 100 μέρες και «ο κ. Σκυλακάκης περί άλλα τυρβάζει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πηγή της στήλης.

Οι αντιδράσεις δείχνουν απόλυτα δικαιολογημένες.

Η στήριξη των ενεργοβόρων μονάδων δεν αφορά σε κάποια «ελληνική πρωτοτυπία». Αντιθέτως, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν συνεχώς μέτρα για να στηρίξουν τις βιομηχανίες τους αλλά και για να προσελκύσουν επενδύσεις. Έχουν δημιουργήσει δυναμικά πακέτα στήριξης του ενεργειακού κόστους και γενικότερα της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας τους, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που ανακοινώνει κεντρικά η ΕΕ, στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

 

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΙΙ: Η κυβερνητική εξαγγελία ήταν απόλυτα σαφής για την ενεργοβόρο βιομηχανία:

«Σχεδιάζουμε σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Δικαιούχοι: Ενεργοβόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με το παράρτημα Ι του προσωρινού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενδεικτικά, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κ.λπ.

Οι βιομηχανίες αυτές δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες».

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που έχουν ήδη πιέσει ανοδικά τις τιμές του φυσικού αερίου (άρα και τα ενεργειακά κόστη που στηρίζονται σε αυτές), σημειώνουν πηγές του χώρου, η αδιαφορία του Θόδωρου Σκυλακάκη για το θέμα απειλεί ανοιχτά όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά και την επιβίωση, σε ευρύτατο φάσμα της ελληνικής βιομηχανίας.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η επιμονή του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στο θέμα της ενέργειας, στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του. «Κατανοώ τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, αλλά στα κρίσιμα αυτά χρόνια πρέπει να δει κανείς πώς θα στηρίξει τις επιχειρήσεις του, δεδομένου ότι σήμερα το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη είναι 2,5 φορές υψηλότερο απ' αυτό στις ΗΠΑ», επεσήμανε στη συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα για την ελληνική βιομηχανία.

Δεν ξέρουμε αν η στάση του υπουργού οφείλεται σε άγνοια του χώρου της ενέργειας ή σε ακραίες φιλελεύθερες θέσεις περί «κρατικού παρεμβατισμού», αλλά αν δεν τον έχουν πείσει οι περιστάσεις και οι εισηγήσεις, κι αν δεν μπορεί να κοιτάξει γύρω του στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

 

ATMs: «Πολεμοφόδια» μαζεύει ο όμιλος Euronet Worldwide, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει σε τυχόν αναμόχλευση της αγοράς αυτόματων μηχανημάτων τραπεζικών συναλλαγών (ATMs), στην περίπτωση που εγχώριες τράπεζες προχωρήσουν μεμονωμένα ή από κοινού σε πωλήσεις.

Η αμερικανική πολυεθνική αγόρασε, πριν από ενάμισι έτος, τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Πειραιώς, έναντι τιμήματος 300 εκατ. ευρώ. Η νέα εταιρεία, που προέκυψε από την εξαγορασθείσα δραστηριότητα της Πειραιώς, υπό την επωνυμία Euronet Merchant Services, αποφάσισε να χορηγήσει δάνειο ως 100 εκατ. ευρώ, σε ανακυκλούμενη βάση, στη συνδεδεμένη Euronet Card Services, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση/εκμετάλλευση δικτύου ATMs.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγχώριες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης των ATMs, που διατηρούν σε χώρους εκτός καταστημάτων (off-side ATMs). Προ έτους η Πειραιώς ξεκίνησε σχετική διερεύνηση αγοράς για το δίκτυο περίπου 1.700 ATMs.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Πρόσφατα, η Εθνική Ασφαλιστική άλλαξε πρόεδρο Δ.Σ., με τον Νάσο Ζαρκαλή να καταλαμβάνει τον θώκο από 1ης Οκτωβρίου. Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ περιλαμβάνεται και η νέα σύνθεση της Επιτροπής Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων.

Ένα από τα τρία μέλη παραμένει ο Αλέξανδρος Φωτακίδης, senior της CVC για την ελληνική αγορά.

 

DIMAND: Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για τον τίτλο, που την Παρασκευή βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στα 10,75 ευρώ, με απώλειες άνω του 2%.

Η μετοχή εμφανίζει απώλειες άνω του 5% την τελευταία εβδομάδα, 16% στο τρίμηνο και πτώση άνω του 25% σε ορίζοντα 12μήνου παρά τις προσπάθειες στήριξης από τον βασικό μέτοχο με συνεχείς αγορές μετοχών.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έχει προχωρήσει σε αγορές 34.850 μετοχών ή του 1,8% της εταιρείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχοντας ανεβάσει το ποσοστό που ελέγχει στην εταιρεία στο 54,259%.

Με βάση την τιμή κτήσης των μετοχών που απέκτησε από το ταμπλό, φαίνεται ότι έχει καταβάλει πάνω από 390.000 ευρώ.

 

JUMBO: Η μετοχή κατέγραψε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των blue chips, με απώλειες που άγγιξαν το 5% στα 24,06 ευρώ, ενώ έκανε πράξεις και κάτω από τα 24 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει περιορισμένη έκθεση στην αγορά του Ισραήλ.

Ο τίτλος, που εμφανίζει απώλειες άνω του 12% στο τρίμηνο, προέρχεται ωστόσο από σημαντική άνοδο άνω του 78% σε ορίζοντα έτους. Εχει πάντως και «μαξιλαράκι». Αφενός, τεχνικό, με σημαντική στήριξη στα 23,11 ευρώ, από όπου διέρχεται ο εκθετικός κυλιόμενος μέσος όρος 200 ημερών και αφετέρου… μερισματικό.

Την Τετάρτη η Γενική Συνέλευση για τη διανομή έκτακτου μερίσματος. Ένα έκτακτο bonus που προστίθεται στις τακτικές διανομές της εταιρείας, με βάση τις οποίες η μερισματική απόδοση ξεπερνά ήδη το 5%.

Σημειώνεται ότι τη μετοχή της Jumbo έχουν ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα τόσο η Citi όσο και η Eurobank Equities, δίνοντας αμφότερες τιμή-στόχο πέριξ των 30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v