Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2023

Οι χρησμοί μεγάλου παράγοντα για τις Κατασκευές - ΧΑ: Το πάρτι της Alpha Βαnk και η κρυφή ελπίδα

Οι χρησμοί μεγάλου παράγοντα για τις Κατασκευές - ΧΑ: Το πάρτι της Alpha Βαnk και η κρυφή ελπίδα

ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Δια της... εις άτοπον απαγωγής αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να στηριχθούν όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει φέτος να στηρίξει και αυτούς τους καταναλωτές μέσω επιδόματος, όπως άλλωστε έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Ενέργειας (φωτ. ο Θ. Σκυλακάκης). 

Οι δικαιούχοι αναμένεται να προκύψουν από αυτούς που ενώ δικαιούνται, δεν υπέβαλαν στο παρελθόν αίτηση για επίδομα θέρμανσης με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ κ.λπ. Η λογική είναι ότι με κάποιο τρόπο θερμαίνουν τα σπίτια τους και άλλος πλην ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων κ.λπ. δεν υπάρχει. 

Υπό εξέταση είναι, μαθαίνουμε, και οι καταναλώσεις ρεύματος για να προκύψουν οι τελικοί δικαιούχοι. 

 

ALPHA BANK: Σχεδόν ένα στα τέσσερα ευρώ που τοποθετήθηκαν χθες στο χρηματιστήριο αφορούσαν μετοχές της τράπεζας. Ο τζίρος στη μετοχή άγγιξε τα 27 εκατ. ευρώ (τα 2,8 εκατ. αφορούσαν τρία πακέτα) σε σύνολο συναλλαγών 114 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα στατιστικά της συνεδρίασης: Ανοιγμα στο 1,36 ευρώ (+7,09), χαμηλό ημέρας το 1,34 ευρώ (+5,63) και υψηλό στο 1,43 ευρώ (+12,95%).

Κλείσιμο μια ανάσα από το υψηλό, στο 1,42 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση πλέον στα 3,36 δισ. ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στα παραπάνω προσθέστε ότι στις πέντε πρώτες σε συναλλαγές εισηγμένες (Alpha, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Mytilineos) αντιστοιχούσαν 75,2 εκατ. ή το 66% του συνόλου. Αντίστοιχα, οι δέκα πρώτες απέσπασαν τζίρο 97,8 εκατ. ή το 86% του συνόλου.

Πρακτικά, δηλαδή, για τους υπόλοιπους 151 τίτλους «ξέμειναν» μόλις 16,3 εκατ. ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ: Πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, χθες φάνηκε ότι η αγορά μπορεί να «ακούσει» θετικές ειδήσεις και μάλιστα ουσίας, όπως η αναβάθμιση από την S&P και η συμφωνία Alpha Bank- UniCredit.

Εβαλαν το χέρι τους και οι ξένες αγορές, με την Ευρώπη σε θετικό κλείσιμο και τις ΗΠΑ να αντιδρούν μετά από τέσσερις συνεδριάσεις. Ισως σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι μέρες περνούν και η χερσαία επίθεση στη Γάζα, παρότι προαναγγέλθηκε, δεν πραγματοποιείται.

Στις αγορές φαίνεται να δημιουργούνται προσδοκίες από το μπαράζ «παραινέσεων» από τη Δύση προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση και όχι βεβιασμένες κινήσεις. Δείχνει σαν να μεγαλώνουν οι ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί μια καταστροφική διεθνοποίηση της σύρραξης.

 

CAMPARI: Την αυτόνομη είσοδό του στην ελληνική αγορά με τη σύσταση της θυγατρικής ανακοίνωσε ο όμιλος.

Την αυτόνομη παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα μέσω της Campari Hellas τη γνώριζαν ήδη από τον Απρίλιο όσοι διαβάζουν Euro2day.gr, καθώς στο θέμα για το διαζύγιο με την Coca Cola 3E καταγραφόταν η απόφαση του ομίλου για αυτόνομη δραστηριοποίηση.

Η αυτόνομη παρουσία της Campari επιφέρει αλλαγές και στη διανομή αλκοολούχων ποτών, καθώς η Coca Cola 3E χάνει από τα τέλη του έτους και τα brands Aperol, Campari, Crodino, Bulldog gin, Wild Turkey, Skyy vodka και Grand Marnier.

Το Oύζο 12 περνάει στη διαχείριση της Beverage World, που ανήκει στον όμιλο Φώτος Φωτιάδης, όπως επίσης έχει γράψει το Euro2day.gr.

 

ΓΥΑΛΙΝΗ ΟΡΟΦΗ: Το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στους κλάδους λιανεμπορίου και καταναλωτικών αγαθών ήταν 25% το 2017, ανέβηκε στο 35% πέρυσι και έφτασε το 37% φέτος.

Μοιάζει καλό, αλλά δεν είναι. Η εκπροσώπηση σε επίπεδο CEOs και CFOs είναι μόλις στο 1%, σύμφωνα με την έρευνα LEAD!

 

ELDORADO: Κοιτάσματα χρυσού αναζητά ανά τον πλανήτη ο καναδικός κολοσσός, «χρυσό» όμως αποδεικνύεται το κοίτασμα χαλκού στις Σκουριές.

Όπως είπε ο CEO της Eldorado Gold, George Burns, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, το υποπροϊόν χαλκού στις Σκουριές «είναι τόσο σημαντικό που θα γίνουμε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που θα έχουν οι Σκουριές στη συμβολή σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια της Ευρώπης σε χαλκό έναντι άλλων, τρίτων πηγών».

Όπως υπογράμμισε, το project είναι έτοιμο κατά τα 2/3 και η εμπορική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Κλείνει ο κύκλος των εξαγορών στις κατασκευές, εκτιμά μεγάλος παράγοντας του κλάδου αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σημειώνοντας σε πρόσφατη συζήτηση πως προς το παρόν δεν υπάρχουν περιθώρια αλλά και λόγοι περαιτέρω συγκέντρωσης.

Ο ίδιος ανέφερε -προς επίρρωση της εκτίμησής του- και το θεσμικό ζήτημα του ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας πως η επικείμενη απορρόφηση του Άκτωρα από την Ιντρακάτ μοιάζει να είναι η τελευταία μεγάλη εξέλιξη.

Πρόσθεσε ωστόσο κι ακόμη ένα σχόλιο για να «κλείσει» τον κύκλο φημολογίας που σχετίζεται με νέες συγχωνεύσεις στον κλάδο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν έχει τα χρήματα ή τον λόγο να εξαγοράσει τον άλλο».

Αντιστρέφοντας δε την όλη συζήτηση, υπογράμμισε πως δεν έχει πια «κανένα νόημα να συζητάμε για οργανική ή μη αύξηση ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων, για μερίδια και πρωτιές». «Το ουσιώδες», είπε, «αφορά στο αν τα έργα και οι επενδύσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη χρηματοοικονομική θέση των ανάδοχων εταιρειών, αλλά και από την ικανότητά τους να διαθέσουν τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους για να βγουν τα έργα...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v