Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2023

Ο Άρειος Πάγος, οι Σπαρτιάτες και οι υποκλοπές - Οι έξι της Intrum - Trade Estates: Το lock up & η αξία του Smart Park

Ο Άρειος Πάγος, οι Σπαρτιάτες και οι υποκλοπές - Οι έξι της Intrum - Trade Estates: Το lock up & η αξία του Smart Park

TRADE ESTATES: Δέσμευση να μην πουλήσουν μετοχές (Lock up) για διάστημα 180 ημερών από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ανέλαβαν οι βασικοί μέτοχοι της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή (όμιλος Fourlis, Housemarket, Trade Logistics, Autohellas, Latsco), όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο.

Για τις Housemarket και Trade Logistics, η δέσμευση ισχύει με την επιφύλαξη της ρήτρας επιπρόσθετης κατανομής μετοχών (overallotment) και του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς (greenshoe option) που έχει παρασχεθεί στους αναδόχους σχετικά με τη διάθεση των πρόσθετων μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη που θα λάβουν δωρεάν μετοχές έχουν την υποχρέωση να τις κρατήσουν μέχρι τη συμπλήρωση δύο ετών διαπραγμάτευσης.

 

SMART PARK: Η εύλογη αξία του εμπορικού πάρκου Smart Park της REDS (Γυαλού ΑΕ), το οποίο πρόκειται να αγοράσει η Trade Estates, βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας που υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 126,7 εκατ. ευρώ και αναπροσαρμόζεται, βάσει τιμήματος, σε 113 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω διαφορά των 13,6 εκατ. ευρώ ενισχύει τα pro forma αδιανέμητα κέρδη του ομίλου Trade Estates (φωτ. ο Βασίλης Φουρλής).

Στην περίπτωση που η συναλλαγή ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου, το σύνολο των καθαρών εσόδων του IPO της Trade Estates θα διατεθεί για μερική χρηματοδότηση τιμήματος. Το υπόλοιπο του τιμήματος θα καλυφθεί με δανεισμό από το υφιστάμενο ομολογιακό δάνειο.

Βάσει της σύμβασης, η REDS θα αποπληρώσει δάνεια της Γυαλού ύψους 39,6 εκατ. ευρώ.

 

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές με την ιδέα της «μαχόμενης Δημοκρατίας» που αντιδρά στον φασισμό και τον ναζισμό, ωστόσο ορισμένα σημεία στη χθεσινή κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη μάς προξενούν μια αμηχανία.

Το πρώτο σημείο αφορά το αδίκημα που επικαλείται, ήτοι την εξαπάτηση των εκλογέων. Δηλαδή οι Σπαρτιάτες εξαπάτησαν τους εκλογείς, ότι δεν υποστηρίζονται και δεν καθοδηγούνται από τον Κασιδιάρη. Κι αυτό όταν στην πράξη είναι γνωστό στους πάντες ότι ακριβώς επειδή έλαβε στήριξη από τον Κασιδιάρη, πήρε και τις ψήφους που πήρε ένα εντελώς άγνωστο κόμμα. Για αυτό άλλωστε και τον ευχαρίστησαν δημόσια!

Το δεύτερο σημείο που προξενεί αίσθηση είναι ότι ο αρχηγός του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, δεν καλείται ως ύποπτος για το αδίκημα, όπως οι υπόλοιποι βουλευτές, ενώ είναι μάλλον προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί πίσω από την πλάτη του. Στο κάτω κάτω, πώς ορίστηκαν προεκλογικά οι τότε υποψήφιοι βουλευτές, που σήμερα κατηγορούνται; Ερήμην του αρχηγού;

Απολύτως ενδεικτική και η δήλωση του κ. Στίγκα μετά τις εκλογές: «Βεβαίως να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη, για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα». 

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Στο μεταξύ, έντονη κριτική, έως και πρωτοφανής θα λέγαμε, ασκείται από αρκετά ΜΜΕ, όχι απαραίτητα αντικυβερνητικά, για την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να πάρει πάνω της την υπόθεση, αφαιρώντας τη δικογραφία από τους δικαστικούς που τη χειρίζονταν.

Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, η διαδικασία είχε προχωρήσει σε εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο, ήτοι στη συσχέτιση παρακολουθήσεων ίδιων προσώπων από Predator και επίσημη ΕΥΠ. (Ένα ενδιαφέρον και εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα δημοσίευσε προχθές το Reporters United).

Σε κάθε περίπτωση, η... διακοπή επήλθε σε πράγματι ευαίσθητο σημείο, διότι αν αποδειχθεί ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούντο από την ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό (κάτι που έχει ήδη φανεί στην περίπτωση Ανδρουλάκη και άλλων δύο προσώπων), ε, τότε δε χρειάζεται... Σολομωνική για να ξέρουμε τι έγινε.

Το αν είναι δίκαιη η κριτική θα φανεί, υποθέτουμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Από το αν ο νέος αρμόδιος εισαγγελέας θα σπεύσει να ζητήσει με τη σειρά του αυτή τη συσχέτιση ή όχι.

Οψόμεθα λοιπόν...

ΥΓ: Χθες, επίσης, έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο ΒΗΜΑ, ότι καλούνται ως οιονεί κατηγορούμενοι για τη διαρροή κρατικών μυστικών (!) τα μέλη της ΑΑΔΕ που διενεργούσαν ελέγχους για τις υποκλοπές! Μάλλον δεν είναι άξιο απορίας ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα των υποκλοπών με κοινοβουλευτικό έλεγχο, πολύ πιθανόν από κοινού. 

 

ΜΟΤΟR OIL: Κράτησε το θετικό πρόσημο, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ισχυρά κέρδη η μετοχή. Σημειωτέον ότι η άνοδος 0,7% στα 22,66 ευρώ ήταν η καλύτερη επίδοση μετοχής του FT 25.

Ενδεχομένως ο τίτλος να ωφελήθηκε από τη… διακριτική στροφή από τις τράπεζες στα blue chips, ίσως όμως έπαιξε ρόλο και η έκθεση της Eurobank Equities, που έβαλε τιμή-στόχο στα 27,5 ευρώ ή 20% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.

Η χρηματιστηριακή ανέβασε τον πήχη και για τα λειτουργικά κέρδη της εισηγμένης, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθούν στο 1,1 δισ. ευρώ εφέτος και στα 900 εκατ. ευρώ το 2024, προτείνοντας αύξηση της έκθεσης από τους επενδυτές σε συνεδριάσεις υποχώρησης της μετοχής.

Η Eurobank έκανε λόγο για ελκυστική αποτίμηση τόσο της Motor Oil, όσο και της Helleniq Energy, η οποία ωστόσο αψήφησε την «ψήφο εμπιστοσύνης», υποχωρώντας στα 6,82 ευρώ (-1,8%).

 

ΟΛΠ: Θεαματική ανοδική κίνηση για τον τίτλο, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που εμφάνισε η εισηγμένη.
Η μετοχή κατέγραψε άνοδο 5,3% ευρώ σε πτωτική συνεδρίαση, με την τιμή να σκαρφαλώνει στα 20,75 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε εκτίναξη των καθαρών κερδών στα 65,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με αύξηση της κίνησης στο λιμάνι, σημαντικές επενδύσεις και αξιόλογη μείωση του δανεισμού.

 

ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Μεγάλο πρόβλημα με τα… στοιχειωμένα ακίνητα του δημοσίου παραδέχτηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo.

Όπως είπε, «επιχειρούμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Συστάθηκε ξεχωριστή γενική γραμματεία. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου είχε κάνει μια σχετική μελέτη για 500 ακίνητά της. Στο 47% υπάρχουν θέματα»…

Στο ίδιο συνέδριο, ο CEO του υπερταμείου Γρ. Δημητριάδης τόνισε ότι η καταγραφή των ακινήτων του δημοσίου αποτελεί πολύ μεγάλο project. «Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες, τα μισά εκ των οποίων είναι καταπατημένα. Στα άλλα μισά, το 43% δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα μητρώο»…

Και οι δύο μίλησαν για ένα τιτάνιο έργο που πρέπει να πραγματοποιηθεί (στους Γάλλους πήρε 20 χρόνια, τόνισε ο κ. Δημητριάδης), με εμάς να απαντάμε ότι… κρατάει ήδη πολλά χρόνια αυτή η κολόνια.

Οσον αφορά στις ξένες επενδύσεις στο real estate, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε άνοδος 39% το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τον Δ. Ανδριόπουλο, CEO της Dimand, να «απαντά» ότι την επόμενη διετία η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα.

Χαρακτήρισε αναγκαίο να ασχοληθούμε με την περιορισμένη δυνατότητα των εταιρειών να υλοποιήσουν τον μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων.

  

CEPAL: Σε περίοδο προετοιμασίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους τέσσερις επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση τελεί η διαγωνιστική διαδικασία, την οποία «τρέχει» η Cepal, ως servicer, για λογαριασμό SPVs τιτλοποιήσεων.

Στην αρχική περίμετρο του χαρτοφυλακίου (project cytus) περιλαμβάνονταν δάνεια μη εισηγμένων κυρίως επιχειρήσεων.

Στο μέτωπο του Celestial αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν από Lone Star, Fortress, Brook Lane

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Επανεμφανίστηκαν οι σημαντικές αγορές μετοχών από την πλευρά της οικογένειας που ελέγχει την εισηγμένη.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Σαράντης στις 20 Οκτωβρίου αγόρασε 114.134 τεμάχια έναντι 7,51 ευρώ, μια συναλλαγή αξίας σχεδόν 860 χιλιάδων ευρώ, καθώς και λίγα ακόμα κομμάτια (συνολικά 3.500) τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μικρές αγορές πραγματοποίησε και η «Λενίδι», στην οποία, πέραν του CEO, μετέχουν μέλη της οικογενείας.

Περιορισμένες αγορές έγιναν και τις προηγούμενες ημέρες του Οκτωβρίου, τόσο απευθείας από τον Κυριάκο Σαράντη όσο και από τη Λενίδι, ενώ παράλληλα τρέχει η αγορά ιδίων μετοχών.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου αγοράστηκαν συνολικά από τους βασικούς μετόχους σχεδόν ένα εκατομμύριο τεμάχια αξίας 7,1 εκατ. ευρώ.

Xθες ο τίτλος υποχώρησε σχεδόν 3% στα 7,5 ευρώ. Παρά τις παραπάνω κινήσεις, είναι ουσιαστικά αμετάβλητος σε επίπεδο τριμήνου, ενώ καταγράφει άνοδο 13% σε βάθος εξαμήνου.

  

INTRUM: Αργά προχωρά, όπως αναμενόταν, η διαδικασία πώλησης 6 χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών από την Intrum για λογαριασμό SPVs τιτλοποιήσεων, τις απαιτήσεις των οποίων διαχειρίζεται.

Το σπονδυλωτό project, υπό την κωδική ονομασία Hermes, αφορούσε αρχικά σε 7 χαρτοφυλάκια, τα οποία η Intrum παρουσίασε σε ισάριθμους επενδυτές. Ένας εξ αυτών αποσύρθηκε στην πορεία.

Οι υπόλοιποι 6 συνεχίζουν, με διαφορετική ταχύτητα. Ονόματα όπως οι Bain, Apollo, Fortress, Deva συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών.

Μπορεί προς το παρόν να δείχνει… ανάδρομος ο Ερμής, λόγω καθυστερήσεων, αλλά στην Intrum προσδοκούν ότι θα αποβεί, εντέλει, Κερδώος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v