Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2023

Η Εφη (Αχτσιόγλου) και η διάσπαση - ΧΑ: Οι «μεγάλοι», ο κάβουρας και το… ζουμί του - Κρίσιμη σύγκριση για τις ΑΕΕΑΠ

Η Εφη (Αχτσιόγλου) και η διάσπαση - ΧΑ: Οι «μεγάλοι», ο κάβουρας και το… ζουμί του - Κρίσιμη σύγκριση για τις ΑΕΕΑΠ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Χωρίς δόση υπερβολής, η Εφη Αχτσιόγλου και η ομάδα των «6+6» γύρω της θα κρίνει και το εύρος που θα λάβει η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να το πούμε λίγο πιο «μπρούτα», αν θα υπάρξει πραγματική διάσπαση ή αποχώρηση των «ομπρελίστας», που γενικώς δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο ευρύ κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε καθαρά και η απήχηση της υποψηφιότητας Τσακαλώτου στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Όσα κωμικοτραγικά παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα περί τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μια αριστερή... χορογραφία, στο πλαίσιο της οποίας οι «ομπρελίστας» βγάζουν ό,τι μπορούν στη δημοσιότητα και μετράνε αντιδράσεις, γνωρίζοντας ότι αν φύγουν χωρίς να πάρουν κόσμο μαζί τους, στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου τους περιμένει όλεθρος. Κι όπως οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται, με Φίλη, Σκουρλέτη, κάτι Βίτσες και Δρίτσες, δουλειά δεν γίνεται.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η επιστολή που κυκλοφόρησε από την Κρήτη, με πρωτεργάτες τον Γιώργο Σταθάκη και τον Ανδρέα Ξανθό, είχε μόλις 117 υπογραφές (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 4.500 μέλη σε όλη την Κρήτη), από μέλη αλλά και «φίλους» του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο «φίλοι» ήταν ορισμένοι από τους υπογράφοντες, που ούτε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές δεν πήγαν. Γιατί αλλιώς θα είχαν γίνει -τυπικά έστω- μέλη!

Αλλωστε και το ότι οι αντιφρονούντες προσέγγισαν τον Πέτρο Κόκκαλη, προσφέροντάς του και ηγετική θέση, όπως λένε τσεκαρισμένες πληροφορίες, αυτό ακριβώς τον φόβο εκφράζει.

Στην πλευρά της Έφης, όμως, πέρα από την ίδια, υπάρχουν πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο Αλέξης Χαρίτσης (σαφώς λιγότερο ο Νάσος Ηλιόπουλος), που έχουν δείξει πως διαθέτουν εκλογικό εκτόπισμα.

Ωστόσο έχουν λόγους να το... σκεφτούν πολύ καλά πριν εγκαταλείψουν το καράβι κι ακόμη περισσότερο, οι πιο πολλοί της ομάδας, δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να ταυτιστούν με τους «Σκουρλέτηδες».

Κατά συνέπεια, το τι θα πράξει προσεχώς η Εφη θα κρίνει και το πόσο πραγματικά οδυνηρή θα είναι η διάσπαση. Διότι, μεταξύ μας, για τους προεδρικούς η έξοδος ορισμένων από τους «αντιφρονούντες», με πρώτους πρώτους τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη, μόνο οδύνη δεν αποτελεί, παρά τον σαματά που γίνεται.

Σημειώστε ότι χθες το βράδυ ήταν η διαδικτυακή συνάντηση με μέλη της τάσης των 6+6 ανά την Ελλάδα, ενώ σήμερα η Έφη αναμένεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, υπό τον πρόεδρο Στέφανο.

Οπότε η στάση που θα κρατήσει θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, για όλες τις φράξιες εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους παρατηρητές εκτός.

 

ΤΧΣ-UNICREDIT: Τη Lazard προσέλαβε ως σύμβουλο διάθεσης για το 9% της Alpha, που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ΤΧΣ είχε προαναγγείλει, με ανακοίνωσή του, την άμεση πρόσληψη συμβούλου διάθεσης για την εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης, μετά την αυτόκλητη προσφορά της UniCredit για το 9% της Alpha, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής συμφωνίας ιταλικού ομίλου με την Alpha.

Επίσης, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης, το ΤΧΣ υπογράφει υπό όρους SPA με τη UniCredit, βάσει του οποίου αν λάβει καλύτερη προσφορά από την ανταγωνιστική διαδικασία, που θα τρέξει η Lazard, μπορεί να ζητήσει από τους Ιταλούς να «ματσάρουν» ή να υπερκεράσουν το προσφερόμενο τίμημα.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ολοένα και περισσότερο ο τζίρος συγκεντρώνεται σε ολιγάριθμες μετοχές, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται μεταξύ ακινησίας και κινήσεων που γίνονται (συγκριτικά πάντα) με… φραγκοδίφραγκα.

Η χθεσινή μέρα, γενικώς μάλλον «πτωχή» σε συναλλαγές, ήταν χαρακτηριστική. Οι 10 πρώτες σε τζίρο μετοχές έκαναν περίπου 65,6 εκατ. ευρώ από τα 76,6 εκατ. ευρώ που έκανε το σύνολο της αγοράς, δηλαδή ποσοστό περίπου 85%.

Οι 20 πρώτες σε αξία συναλλαγών έκαναν αθροιστικά 72,2 εκατ. ευρώ, από τα 76,6, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 95% από τον συνολικό τζίρο.  Τα… ρέστα, δηλαδή 4,4 εκατ. ευρώ, έγιναν στις υπόλοιπες 93 μετοχές που κινήθηκαν!

Αν αθροίσουμε δε το χθεσινό “top 30” πάμε στα 74,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι μένουν 2 εκατ. ευρώ τζίρου για τις υπόλοιπες… 83 μετοχές που κινήθηκαν. Μέσος όρος δηλαδή περίπου 24.000 ευρώ ανά μετοχή.

Τι είναι ο κάβουρας, τι το ζουμί του, που λέει κι ο λαός μας!

YΓ: Για όσους ίσως διερωτώνται, οι συσχετισμοί στους τζίρους δεν απεικονίζουν απλώς το μέγεθος των εισηγμένων. Για παράδειγμα, οι 20 πρώτες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές αποτελούν το 80% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και όχι το 95%, ενώ οι πρώτες 10 αποτελούν το 62% της κεφαλαιοποίησης και όχι το 80-85%.

Είναι λοιπόν θέμα… μεγέθους, είναι όμως και ζήτημα εμπορευσιμότητας αλλά και (πραγματικού) free float.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Σε επίπεδα αντίστοιχα των -μικτών- αμοιβών που λαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης επέστρεψαν οι αποδοχές των τραπεζιτών, καθώς μετά από μια περίοδο απαγορεύσεων 10 και πλέον ετών, ξεκίνησαν οι αυξήσεις.

Κατά τους τελευταίους μήνες, τα Διοικητικά Συμβούλια των Eurobank και Alpha αποφάσισαν αναπροσαρμογή στις μικτές σταθερές αποδοχές για τους διευθύνοντες συμβούλους και σειρά ανώτερων διευθυντικών τους στελεχών. Τη σκυτάλη λαμβάνει τώρα η Πειραιώς, ενώ η Εθνική θα ακολουθήσει, μετά τη διάθεση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από το ΤΧΣ.

Οι αναπροσαρμοσμένες αμοιβές των CEOs τραπεζών είναι πλέον ελαφρώς υψηλότερες (548 με 600 χιλ.) του διάμεσου των αποδοχών, τις οποίες έλαβαν πέρσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των υπόλοιπων 21 εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (527 χιλ. ευρώ).

Παραμένουν, όμως, χαμηλότερες από τον μέσο όρο αμοιβών που λαμβάνουν οι ομόλογοί τους στις τρεις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του FTSE 25 (736 χιλ. ευρώ) και αισθητά χαμηλότερες από τις αμοιβές των CEOs σε αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες.  

 

REAL ESTATE: Τα βαθιά discount, της τάξης του 40%, σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV), με τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση οι εταιρείες ακινήτων στην Ευρώπη, καταγράφει η Εθνική Χρηματιστηριακή στην ανάλυσή της για την αγορά ακινήτων.

Ο οίκος αποδίδει την εικόνα στα υψηλά επιτόκια. Εξηγεί ότι το ακριβό χρήμα μειώνει τη διαφορά μεταξύ της μισθωτικής απόδοσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων και του κόστους δανεισμού της εταιρείας ακινήτων.

Παρότι και στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι υψηλά, η Εθνική Χρηματιστηριακή βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. «Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ δικαιολογείται να διαπραγματεύονται με χαμηλότερο discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές», επισημαίνει καταθέτοντας τρία επιχειρήματα: α) τη μεγαλύτερη διαφορά (spread) μεταξύ μισθωτικής απόδοσης και κόστους δανεισμού, β) τη μεγαλύτερη διαφορά αποδόσεων σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα και γ) το ότι η ελληνική αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών είναι συγκριτικά μικρή και συγκεντρωμένη σε λίγους μεγάλους παίκτες, οπότε λιγότερο ανοιχτή σε ανταγωνιστικές πιέσεις.

Βέβαια, οι μετοχές του κλάδου πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις στο ταμπλό, όπως επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα η στήλη. Η Εθνική Χρηματιστηριακή, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι το επίπεδο του δείκτη τιμή/καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) των μετοχών των ελληνικών ΑΕΕΑΠ επηρεάζεται από τη σχετικά χαμηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών.

Μένει να δούμε αν η εισαγωγή της Trade Estates θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.

 

REAL ESTATE ΙΙ: Χαρακτηριστικό της εικόνας του κλάδου στο ταμπλό είναι ότι χθες δυο τίτλοι ήταν ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Η πρώτη ήταν η Dimand, η οποία βρέθηκε να χάνει έως 2,83% (10,3 ευρώ) αλλά τελικά έκλεισε αμετάβλητη στα 10,6 ευρώ. Οι απώλειες 12μήνου φτάνουν το 25%. Θυμίζουμε ότι μπήκε στο χρηματιστήριο στα 15 ευρώ. 

Η δεύτερη η Briq, η οποία υποχώρησε στο 1,825 ευρώ, πριν καταφέρει να κλείσει με οριακή άνοδο στο 1,86 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η πτώση στο 12μηνο είναι οριακή, αλλά η απόσταση από το υψηλό έτους των 2,08 ευρώ (24 Φεβρουαρίου) ουσιαστική…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v