Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2023

Προκαλείς, Πάνο (Σκουρλέτη), σου λέω προκαλείς - Μυτιληναίος με Στίγκλιτς: Η ισχύς του δρόμου και των... ΜΜΕ

Προκαλείς, Πάνο (Σκουρλέτη), σου λέω προκαλείς - Μυτιληναίος με Στίγκλιτς: Η ισχύς του δρόμου και των... ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Το θυμάστε εκείνο το ποπ τραγουδάκι του Ρακιντζή που έλεγε «προκαλείς… σου το λέω προκαλείς…»;

Ο Πάνος Σκουρλέτης, πάντως, δεν το θυμάται σίγουρα. Αλλιώς δεν θα έστρεφε χθες (δημοσίως, πια) το όπλο του εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για «παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα» και ισχυριζόμενος πως «επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου (Τσίπρα)».

Γιατί όλα αυτά; Για να κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό ότι ήταν πίσω από «κάποιους» που «δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν».

Με το «μας» εννοεί τους πρώην «53» και μετέπειτα «Ομπρελίστες», που έχουν πάρει την άγουσα για την πόρτα εξόδου του κόμματος -με εξαίρεση τον ίδιο και τους Βίτσα, Φίλη, που τους έστειλε στο κατώφλι ο Κασσελάκης.

Λοιπόν, ο Πάνος Σκουρλέτης παίζει να είναι ο μοναδικός πολιτικός που «διορίστηκε» τρεις συνεχόμενες φορές βουλευτής, ενώ έχασε την έδρα τη μία και μοναδική φορά που διεκδίκησε σταυρό.

Ποιος τον διόρισε τις τρεις φορές; Μα, ο Τσίπρας.

Ιδού τι αναφέρει το επίσημο βιογραφικό του:

  • Από το 2009 (λίγο μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή) έως το 2015 διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.
  • Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (επειδή ήταν εκπρόσωπος Τύπου και έπρεπε να βγαίνει στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα).
  • Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών αλλά… με λίστα, επειδή οι δύο αναμετρήσεις έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Στις βουλευτικές εκλογές του 2019, εξελέγη πάλι βουλευτής Επικρατείας, στην τρίτη, εκλόγιμη, θέση (επειδή ήταν γραμματέας του κόμματος και έπρεπε, πάλι, να βγαίνει στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα).
  • Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2023, που διεκδίκησε «σταυρό», βγήκε δεύτερος επιλαχών (μετά τον Κώστα Ζαχαριάδη) και στις εκλογές του Ιουνίου 2023 κατετάγη τρίτος επιλαχών (μετά τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Ζαχαριάδη).

Εννοείται ότι ο Τσίπρας τον έκανε υπουργό Εργασίας, μετά Περιβάλλοντος-Ενέργειας, μετά Εσωτερικών και μετά Γραμματέα του κόμματος.

Προφανώς τότε ο Τσίπρας δεν είχε… παράκεντρα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST: Δύο ιδιαίτερης αξίας παρατηρήσεις κρατά η στήλη από τον χθεσινό διάλογο του Ευάγγελου Μυτιληναίου με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ο Ελληνας επιχειρηματίας έδωσε έμφαση στον κίνδυνο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να καθοριστούν στους δρόμους αραβικών πόλεων, αντί να αποτελέσουν αντικείμενο κυβερνητικών αποφάσεων, εξηγώντας ότι αυτό το γεγονός καθιστά το συγκεκριμένο μέτωπο πιο επικίνδυνο από αυτό της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος επέλεξε αναφερόμενος στις πέντε πηγές ανησυχίας για την Ελλάδα να εντάξει το θέμα της «δημοκρατίας», τοποθετώντας το μάλιστα ως πρώτο.

Eπικαλούμενος το Economist Intelligence Unit και τις επιδόσεις που καταγράφει για τη χώρα μας στο θέμα της ελευθερίας του τύπου, επεσήμανε ότι δεν μπορείς να έχεις μια ζώσα δημοκρατία χωρίς «ζωντανά» μέσα ενημέρωσης.

«Εδώ η βαθμολογία προκαλεί ανησυχία», επεσήμανε.

  

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Σε χρόνο dt καλύφθηκαν οι 100 θέσεις εργασίας για τα κέντρα διανομής της σε Ελευσίνα, Οινόη, Οινόφυτα και Σπάτα. Η προσφορά ξεπέρασε κατά πολύ τη ζήτηση, όπως έμαθε η στήλη.

Οι προσλήψεις όμως συνεχίζονται. Τώρα αναζητούνται στελέχη στις θέσεις Full Stack Developer (σχεδιασμός, υλοποίηση, εγκατάσταση και συντήρηση δικτυακών εφαρμογών και βάσεων δεδομένων) και Darkstores Automation Engineer (αυτοματοποίηση του κέντρου Εξυπηρέτησης Ηλεκτρονικών Παραγγελιών).

Ποια είναι, όμως, η μεγάλη εικόνα; Η Σκλαβενίτης ανεβάζει ταχύτητες στην e-εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Δύο ακόμη διαρροές επενδυτικών σχεδίων καταγράφει τα τελευταία 24ωρα ο Αναπτυξιακός του 2016. Πέντε χρόνια μετά την ένταξη της επένδυσης της «Ξινό Νερό» στον εν λόγω Αναπτυξιακό Νόμο, η εταιρεία αιτήθηκε την ανάκληση της απόφασης ένταξης.

Για την ιστορία, η επένδυση ύψους 2,905 εκατ. ευρώ αφορούσε την ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής μεταλλικών και αεριούχων νερών στο Αμύνταιο.

Δεν είναι και η μοναδική επένδυση που απεντάσσεται. Εκτός Αναπτυξιακού και η επένδυση της εταιρείας «Ζωοτεχνική Νιτσιάκος», συμφερόντων της γνωστής οικογένειας «κοτοπουλάδων».

Η επένδυση που έμεινε στα χαρτιά ήταν προϋπολογισμού 922 χιλιάδων ευρώ και αφορούσε στην ίδρυση μονάδας εκτροφής στα Δολιανά Ιωαννίνων.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι αγορές ιδίων μετοχών αποτελούν το συνηθέστερο θέμα των εταιρικών χρηματιστηριακών ανακοινώσεων μέσα στον Οκτώβριο.

Χωρίς καν να έχει εκπνεύσει ο μήνας, διψήφιος αριθμός εισηγμένων έχει προχωρήσει σε αγορές ιδίων τίτλων και σ’ αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Develοpment, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, Sarantis, Profile, Quest Holdings, Ελλάκτωρ, Premia Properties, Revoil, Έλαστρον, Alpha Trust, Foodlink και CNL Capital.

 

UNIBIOS: Με θετικό τρόπο υποδέχτηκε χθες η χρηματιστηριακή αγορά (+6,5%, κλείσιμο στο 1,065 ευρώ) την ανακοίνωση της εταιρείας για την πώληση του τμήματος του ακινήτου της στη Μαγνησία που δεν χρησιμοποιούσε για λειτουργικούς σκοπούς.

Μέσω αυτής της πώλησης (τίμημα 3,7 εκατ. ευρώ), ο καθαρός δανεισμός, ο οποίος στις 30 Ιουνίου του 2023 ανερχόταν στα επτά εκατ. ευρώ, θα μειωθεί περίπου κατά 50% και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια θα υποχωρήσει στο σαφώς ικανοποιητικό 23,5%.

Επίσης, τα ίδια κεφάλαια από τα 13,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία 30/6/2023) θα αυξηθούν και θα κυμανθούν γύρω στα 15 εκατ. ευρώ (σχετικά κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 18,3 εκατ. ευρώ). Θα περιοριστούν, τέλος, τα χρηματοοικονομικά έξοδα και οι αποσβέσεις αθροιστικά κατά 300 χιλ. ευρώ τον χρόνο, προς όφελος της κερδοφορίας. Το ποσό αυτό είναι πολύ σημαντικό, με δεδομένο ότι το 2022 η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε καθαρή κερδοφορία 651 χιλ. ευρώ.

Τώρα, αν κάποιος συνεκτιμήσει το προαναφερόμενο ετησιοποιημένο όφελος των 300 χιλ. ευρώ, την περυσινή καθαρή κερδοφορία των 651 χιλ. ευρώ και την παρατηρούμενη ανοδική κίνηση των φετινών εργασιών, τότε φαίνεται πως η Unibios αλλάζει επίπεδο καθαρού αποτελέσματος, χωρίς να συνυπολογίζεται το έκτακτο κέρδος του 1,3 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την πώληση του ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v