Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα - Επαγγελματίες: «Παράθυρο» για αλλαγές - ΟΤΕ: Η πτώση και η Optima

ΣΥΡΙΖΑ: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα - Επαγγελματίες: «Παράθυρο» για αλλαγές - ΟΤΕ: Η πτώση και η Optima

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Δευτέρα - Τρίτη, πληροφορείται η στήλη, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (φωτ.) προανήγγειλε αλλαγές (χθες στον AΝΤ1) όχι στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου αλλά όσον αφορά τη «μαχητότητα» του τεκμαρτού εισοδήματος. Έβαλε παράλληλα στο τραπέζι και τα τεκμήρια, τα οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται από το 2025 να τα περιορίσει κατά 30%.

Στις αρχές του 2024 αναμένεται να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή με αντικείμενο ακριβώς τις ελάχιστες αντικειμενικές δαπάνες, οι οποίες -εδώ που τα λέμε- συνιστούν κραυγαλέα αποδοχή αποτυχίας του κράτους να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή.

Ακριβώς το ίδιο θεωρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους.

 

ΟΤE: Σημαντικές οι απώλειες της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε στη σκιά της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει έστω και οριακά τα προσαρμοσμένα EBITDA στην Ελλάδα, ωστόσο βάρυνε η Ρουμανία, όπου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν μειωμένα.

Η μετοχή έκλεισε με πτώση 5,22% στα 12,9 ευρώ.

Η Optima, πάντως, αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη σημειώνει ότι ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της, επισημαίνοντας ότι ο τίτλος τελεί υπό διαπραγμάτευση με 28% discount έναντι ευρωπαϊκών μετοχών του κλάδου. Μάλιστα επιβεβαιώνει τη σύσταση «αγορά», με την τιμή-στόχο στα 15 ευρώ, επικαλούμενη λόγους αποτίμησης.

Υ.Γ. Χθες ανακοινώθηκε και η έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει ως θέμα την έγκριση ακύρωσης 8.245.534 ιδίων μετοχών που έχει στην κατοχή της η εταιρεία.



ΣΥΡΙΖΑ: Επειδή τη διάσπαση την έχουμε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό, επισημαίνοντας ότι σημασία θα έχουν τα… ποσοστά στη βάση, όλη αυτή τη φιλολογία που αναπτύσσεται για να μη γίνουν, λέει, διαγραφές και να επικρατήσει η ενότητα, την ακούμε βερεσέ, που λέει κι ο λαός μας.

Όσοι χύνουν δάκρυα για τη χαμένη ενότητα είτε ζούσαν σε άλλο κόσμο είτε είναι ολίγον αριστεροί… υποκριτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», επειδή στην ουσία ήταν εξαρχής ένα συνονθύλευμα το οποίο ποτέ δεν έγινε πραγματικό κόμμα, με στιβαρές οργανωτικές δομές και εδραιωμένους μηχανισμούς μέσα στην κοινωνία.

Η προεδρία Κασσελάκη δεν είναι αιτία, είναι το αποτέλεσμα της απογοήτευσης της βάσης από την κομματική νομενκλατούρα, που εκφράστηκε κατόπιν και της παραίτησης Τσίπρα.

Διότι, όπως παρατηρούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας, αλλά και της χαρισματικής προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα, που λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία.

Ακόμη κι αυτό όμως, είχε τα όριά του. Μπορεί να μην έφευγαν κάποιοι από το ετερόκλητο σχήμα, αλλά δεν άφηναν και περιθώρια για τη μετεξέλιξή του σε κάτι περισσότερο πολυσυλλεκτικό, με νέες ιδέες αντίστοιχες της εποχής μας.

Το ότι θα φύγει ο Φίλης, ο Σκουρλέτης, ακόμη και ο Σταθάκης ή και ο Τσακαλώτος, μικρή σημασία έχει πλέον. Αν είχαν κάτι ουσιαστικό να πουν, για να το ακούσει η βάση θα έπρεπε να το πουν στην περίοδο πριν την εκλογή προέδρου. Τώρα, το τι θα κάνει η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου είναι πιο σημαντικό.

Εάν πρόκειται πάντως να επιβιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε κάτι καινούργιο. Θα μπορέσει να το κάνει αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης; Δεν ξέρουμε. Αυτό που φαίνεται πάντως το τελευταίο διάστημα είναι ότι κάποιοι σύμβουλοί του πιστεύουν πως ένα νέο πρόσωπο αρκεί για να πουλάς ξαναζεσταμένο το παλιό φαγητό, κι ας μην το ήθελε ο κόσμος.

Κι έτσι όπως πάνε, θα «κάψουν» και τον νέο αρχηγό.  

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Ο Αλέξης Τσίπρας, εν τω μεταξύ, παραμένει πιστός στην απόφασή του να μη μετέχει στα εσωκομματικά και, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα εμφανιστεί στην πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο.

Η είδηση όμως είναι αλλού: δεν είναι καν… μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε και να πήγαινε, θα μπορούσε (υποθέτουμε) να μιλήσει αλλά όχι να ψηφίσει.

Ο λόγος; Ο κ. Τσίπρας, όπως ορίζει το περίφημο καταστατικό, ήταν επικεφαλής του ανώτατου ηγετικού οργάνου του κόμματος ως πρόεδρός του. Δεν είχε εκλεγεί δηλαδή μέλος του στο συνέδριο που έγινε τον Φεβρουάριο του 2022.

Όπερ σημαίνει, αφού έπαψε να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Σεπτεμβρίου που «παρέδωσε» στον νικητή των εσωκομματικών εκλογών Στέφανο Κασσελάκη, απώλεσε και την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.

Οχι ότι τον χαλάει αυτή η «λεπτομέρεια», αφού, όπως αναφέραμε, ποιος θα τολμούσε να του στερήσει τον λόγο, εάν ήθελε να μιλήσει;

Που δεν θέλει, άλλωστε. Ούτε να μιλήσει ούτε να ψηφίσει…

 

EUROBANK: Το καλοκαίρι η τράπεζα έτρεξε διαγωνιστική διαδικασία για πώληση χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα.

Αγοραστής έχει βρεθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ.

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε στις 28 Νοεμβρίου η εταιρεία, με θέμα την αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων.

Το σχέδιο εξυγίανσης του 2021, που επικυρώθηκε από το δικαστήριο το καλοκαίρι του 2022, προβλέπει ότι δάνεια 52 εκατ. ευρώ θα μεταβιβαστούν από το SPV της τιτλοποίησης Galaxy IV στην ΑΝΚΟ Συμμετοχών ΑΕ, με εγγύηση της Χαλυβουργία Ελλάδος. Η ΑΝΚΟ Συμμετοχών αποτελεί συνδεδεμένη εταιρεία με τη Χαλυβουργία Ελλάδος.

Τα παραπάνω δάνεια θα κεφαλαιοποιηθούν, εφόσον το εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση. Με την κεφαλαιοποίηση χρέους η ΑΝΚΟ Συμμετοχών θα αποκτήσει το 35% της Χαλυβουργία Ελλάδος και ο δανεισμός της τελευταίας θα μειωθεί ισόποσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθαρός δανεισμός, στο τέλος του 2022, ανερχόταν σε 141 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v