Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2023

Αέριο: Η Ελλάδα και το τουρκικό «κόλπο γκρόσο» - Αντίθετες πορείες για INLOT & Trade Estates - «Σπάει» η Grecotel

Αέριο: Η Ελλάδα και το τουρκικό «κόλπο γκρόσο» - Αντίθετες πορείες για INLOT & Trade Estates - «Σπάει» η Grecotel

ΑΕΡΙΟ: Έχουμε ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν στη Βουλγαρία με την επιβολή τέλους στο ρωσικό αέριο και τους κινδύνους που εγκυμονεί, εφόσον η χώρα μας παραμένει εξαρτημένη, είτε για την ομαλή παροχή είτε για τις τιμές που θα διαμορφωθούν. 

Πιθανώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο τα περιγράψαμε. Διότι την ίδια ώρα που η Βουλγαρία «κάνει μαγκιές» με το ρωσικό αέριο, με κίνδυνο να διακοπεί η ροή του, μαθαίνουμε ότι υπογράφει συμφωνίες με την Τουρκία να περνάει από το έδαφός της… τουρκικό αέριο, για να τροφοδοτεί άλλες χώρες.

Αέριο δικό της βέβαια δεν έχει η Τουρκία, το αέριο που λαμβάνει προέρχεται από 4-5 χώρες, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστεί και η Ρωσία. Με την οποία θυμηθήκαμε ότι προ ενός έτους ανακοινώθηκε συμφωνία του Ερντογάν να καταστεί «κόμβος» ροής του ρωσικού πετρελαίου σε άλλες χώρες . Το αέριο αυτό, όπου χρειάζεται θα βαφτίζεται «τουρκικό» καθώς η προέλευση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να ελεγχθεί, όταν οι πιθανές πηγές είναι πολλές και δημιουργούν μίγμα.

Δεδομένης της τουρκικής (και ρωσικής) επιρροής στη Βουλγαρία, όπου υφίσταται και μουσουλμανικό μειονοτικό κόμμα το οποίο λαμβάνει το 12-13% των ψήφων, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι η μία κίνηση (επιβολή τέλους στο ρωσικό αέριο) μπορεί να συνδέεται με την άλλη (συμφωνία για δίοδο δήθεν τουρκικού αερίου).

Με απλά λόγια, εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα «κόλπο γκρόσο» να βρεθούν διάφορες χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο, να λαμβάνουν αντί αυτού «βαφτισμένο» τουρκικό αέριο, χωρίς κυρώσεις και αντιδράσεις.

Μόνο που στην περίπτωση αυτή, κάτω από τη μύτη της ελληνικής ενεργειακής διπλωματίας (εκ μέρους της οποίας δεν έχουμε δει να υπάρχει κάποια τοποθέτηση), δημιουργείται κίνδυνος να βρεθεί η χώρα μας να λαμβάνει δήθεν «τουρκικό» αέριο. Με όλες τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε περιόδους έντασης ή σύγκρουσης με τη γείτονα. Ή να βρεθεί να πληρώνει χρυσάφι για να καλύψει τις ανάγκες της με LNG.

Το θέμα είναι σημαντικό, για αυτό και θα επανέλθουμε.

 

INTRALOT: Ούτε που… κατάλαβε την πτώση του Γενικού Δείκτη η μετοχή, που μετρά τις τελευταίες ημέρες άνοδο άνω του 18%.

Κλείσιμο στο 0,865 ευρώ την Παρασκευή με κέρδη 9% και τις συναλλαγές να υπερβαίνουν σε αξία το 1,4 εκατ. ευρώ. Η είσοδος των μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου την περασμένη εβδομάδα κάθε άλλο παρά ανέκοψε την ανοδική κίνηση.

 

TRADE ESTATES: Με το αριστερό, αντίθετα, η εκκίνηση για τον τίτλο της ΑΕΕΑΠ. Πτώση 4,17% στο 1,84 ευρώ το ντεμπούτο στο χρηματιστήριο, με συναλλαγές που ξεπέρασαν σε αξία το 1 εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν προφανώς με χασούρα για τους πωλητές.

Να σημειωθεί ότι χαμηλό ημέρας ήταν το 1,758 ευρώ, ενώ η διακύμανση ξεπέρασε το 9%.

 

EUROLIFE:  Τη διανομή μερίσματος 40 εκατ. ευρώ από μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων αποφάσισε το Δ.Σ. της Eurolife Ζωής.

 

KELLOGG'S: Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας δημητριακών και των γερμανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ Edeka και Rewe. Σύμφωνα με τη Lebensmittel Zeitung, τα δημητριακά Kellogg's και τα πατατάκια Pringles έχουν «εξαφανιστεί» από τα εν λόγω σούπερ μάρκετ μετά από μια διαφωνία σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των ανατιμήσεων. 

Η Edeka ισχυρίζεται ότι η Kellogg's ήθελε να επιβάλει αυξήσεις τιμών έως και 45% αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο μέχρι και σήμερα και παρά το γεγονός ότι ο όμιλος σούπερ μάρκετ φέρεται να δέχθηκε ορισμένες από τις αυξήσεις τιμών, η Kellogg's δεν έχει παραδώσει προϊόντα της. Και για αυτό τον λόγο η Edeka απαιτεί 10 εκατ. ευρώ από τις χαμένες μέχρι σήμερα πωλήσεις, αποζημίωση που μπορούσε να φτάσει στα 34 εκατ. ευρώ, εάν συνεχιστεί το μποϊκοτάζ από την Kellogg's. 

Το θέμα βρίσκεται στη Γερμανική Αρχή Ανταγωνισμού από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

FERRERO: Την ίδια στιγμή που γερμανικά σούπερ μάρκετ έχουν ξεμείνει από δημητριακά Kellogg's και πατατάκια Pringles, οι Βρετανοί ενδέχεται να ξεμείνουν από σοκολατάκια Ferrero Rocher. Αυτά του πρέσβη που μας… κακομαθαίνει. 

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του γίγαντα ζαχαροπλαστικής Cargill στο Worksop του Nottinghamshire ψήφισαν υπέρ της απεργίας, σύμφωνα με την GMB Union. Η Cargill, πάντως, δεν προβλέπει έλλειψη σοκολάτας ή δυσμενείς επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προϊόντων κακάο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Την Πέμπτη το βράδυ ο διοικητικός πρόεδρος της Lidl Ελλάς Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ υποστήριξε ότι η αλυσίδα εξοφλεί τους προμηθευτές της εντός 41 ημερών κατά μέσο όρο, όταν ο μέσος όρος στην αγορά είναι οι 117 ημέρες

Για το αν ισχύει αυτό που υποστήριξε ο κ. Μπραντενμπούργκερ δεν μπορούμε να πάρουμε και όρκο διότι, ως γνωστόν, η αλυσίδα δεν δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις. 

Όμως είναι γνωστό τοις πάσι ότι αν και η Lidl είναι σκληρός διαπραγματευτής, οι όροι πληρωμής στους προμηθευτές είναι μακράν οι καλύτεροι της αγοράς

Αν διερωτάστε τώρα σε πόσες ημέρες πληρώνει ο ανταγωνισμός, στη Μασούτης, παραδείγματος χάριν, ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχρεώσεων διαμορφώθηκε πέρυσι στις 115 ημέρες, κάτι λιγότερο από 3 μήνες, από 125 ημέρες το 2021.

 

GRECOTEL: Τη διάσπαση της μητρικής του ξενοδοχειακού ομίλου Grecotel και τη σύσταση τεσσάρων νέων εταιρειών, στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά της στοιχεία, αποφάσισε το Διοικητικό της Συμβούλιο, με στόχο την αναδιοργάνωση και απλοποίηση της εταιρικής δομής.

Ειδικότερα, θα συσταθούν οι εταιρείες Νίκη Ξενοδοχειακή Συμμετοχική, Grecotel Διαχείρισης Ξενοδοχειακών Μονάδων, Δάφνη Μισθώσεων και Τάλως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων. Η διάσπαση θα διενεργηθεί με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31η Ιουλίου. Με βάση την έκθεση διάσπασης, που συνέταξε η ΜΡΙ Hellas, η καθαρή περιουσία της διασπώμενης Grecotel ανερχόταν στις 31 Ιουλίου σε 49,6 εκατ. ευρώ. 

Στην εταιρεία ΝΙΚΗ μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 29,8 εκατ. ευρώ, στην Grecotel Διαχείρισης assets καθαρής αξίας 7 εκατ. ευρώ, στη Δάφνη 5,8 εκατ. ευρώ και στην Τάλως 6,85 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές των τεσσάρων εταιρειών θα αποδοθούν αναλογικά στους μετόχους της διασπώμενης Grecotel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v