Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2023

Οι «γκέλες» του Αδώνιδος, ο προεδρεύων και ο Κυριάκος - Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το δίλημμα - Μαζεύει χρήμα η Alpha Bank

Οι «γκέλες» του Αδώνιδος, ο προεδρεύων και ο Κυριάκος - Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το δίλημμα - Μαζεύει χρήμα η Alpha Bank

ΑΔΩΝΙΣ: Δύο φορές μέσα στους δύο προηγούμενους μήνες έθιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα της συμπεριφοράς και των δηλώσεων των υπουργών του. Η πρώτη ήταν κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, όπου είπε: «Εάν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω».

Ακόμη πιο συγκεκριμένος έγινε σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ του Alpha, στις αρχές Οκτωβρίου, λέγοντας: «Πιστεύω ότι και οι υπουργοί κατά κανόνα -υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με δηλώσεις, με τοποθετήσεις που μπορεί να μην είναι εναρμονισμένες με το αίσθημα της κοινωνίας και αποδίδω πολλή σημασία σε αυτό- χρειάζονται κάποιο χρόνο προκειμένου να δείξουν το έργο τους».

Ηθελημένα ή άθελά του, ο υπουργός Εργασίας βάλθηκε προχθές να δοκιμάσει την κρίση (και την αξιοπιστία) του πρωθυπουργού με τις περιβόητες δηλώσεις του για τα Τέμπη. Δηλώσεις για τις οποίες δύο μέρες τώρα γίνεται χαμός εντός και εκτός των social media, με την αντιπολίτευση να ζητά την αποπομπή του και συγγενείς των θυμάτων να έχουν αγανακτήσει.

Ο νυν υπουργός Εργασίας δεν είναι βέβαια... Μιλτιάδης, για να φαγωθεί «τσακ μπαμ» επειδή είπε ανοησίες. Παραφράζοντας όσα είχε πει ο στενός του φίλος Γιάννης Λοβέρδος, λίγο πριν αποχωρήσει μόνος του από το ΠΑΣΟΚ, θα παρατηρήσουμε ότι μάλλον «δεν τρώγεται εύκολα».

Ο ίδιος πάντως έκανε χθες επικοινωνιακό μαραθώνιο για να μαζέψει τα πολιτικώς ασυμμάζευτα, με δηλώσεις στα social, με συνεντεύξεις, ακόμη και μιλώντας στη Βουλή. Εντέλει ζήτησε και συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Κι ευτυχώς που τα έκανε όλα αυτά, διότι κάποιες κακές γλώσσες είχαν αρχίσει ήδη να «διερωτώνται» αν πάει γυρεύοντας.

Λίγο η γνωστή μαεστρία του στην επικοινωνία, λίγο η υπόγεια δυσαρέσκεια για τη μετάθεσή του στο Εργασίας, δεν θέλουν και πολύ οι άσπονδοι φίλοι. 

 

ΑΔΩΝΙΣ ΙΙ: Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε χθες και η... αβρότητα που επέδειξε ο γαλάζιος προεδρεύων στη Βουλή, ο Γιώργος Γεωργαντάς, απέναντι στους ομιλητές της αντιπολίτευσης που είχαν ξεσπαθώσει κατά του κ. Γεωργιάδη. Έκπληκτοι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ, τον άκουγαν να τους λέει «δεν πειράζει, συνεχίστε», όταν οι ίδιοι ζητούσαν επιπλέον χρόνο ομιλίας, παραδεχόμενοι ότι ξεπέρασαν το τρίλεπτο που τους είχε δοθεί.

Το συμπέρασμα των έμπειρων; «Ο Γεωργαντάς επέτρεψε στην αντιπολίτευση να σύρει τα εξ αμάξης στον Άδωνι». Ισως -λένε- με άνωθεν παρότρυνση, αφού ο υπουργός έφερε σε πολύ δύσκολη θέση το Μαξίμου.

Ο Κυριάκος βέβαια έλειπε μέχρι χθες το βράδυ στο Παρίσι. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παρότι κράτησε αποστάσεις, δήλωσε για τον Άδωνι πως «δεν υπάρχει θέμα», ενώ για τον Μιλτιάδη (Βαρβιτσιώτη) είχε πει το περίφημο «όλοι κρινόμαστε», πριν έρθει η -και καλά- παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας.

Όπως και να έχει, σίγουρα το τελευταίο διήμερο ο Άδωνις έκανε γερή «γκέλα». Δεν είναι η πρώτη (θυμηθείτε π.χ. το θέμα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου και τη δήλωση Μητσοτάκη «να βουτάμε πρώτα τη γλώσσα μας στο μυαλό μας»), αλλά είναι η μεγαλύτερη.

Το ερώτημα είναι στις πόσες… καίγεται.

 

ΒΟΥΛΗ: Το σίγουρο είναι ότι τα παραπάνω ανάγκασαν την κυβέρνηση να πει άμεσα το «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, με βάση την πρόταση του ΚΚΕ, αντί να δεχτεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική. 

Μοιάζει περίπλοκο αλλά δεν είναι: To ΠΑΣΟΚ πρότεινε Προανακριτική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα ψηφίσει το αίτημα. Στη συνέχεια το ΚΚΕ ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Η ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει το αίτημα.

Ιδού η διαφορά: Η Εξεταστική διερευνά υπόθεση, αποδίδει πολιτικές ευθύνες και, ενίοτε, διαπιστώνει ότι χρειάζεται διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από Προανακριτική.

Η Προανακριτική, πάλι, μπορεί να συσταθεί και χωρίς να έχει προηγηθεί Εξεταστική, εάν στο αίτημα εξηγείται επαρκώς πως προκύπτουν τυχόν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων για ένα αδίκημα.

Πολιτική μετάφραση: Το αίτημα του ΚΚΕ για Εξεταστική και η σπουδή του κυβερνώντος κόμματος να το κάνει αποδεκτό, αποδυναμώνει, αν όχι ακυρώνει, το αίτημα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική. Διότι, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, δεν μπορεί στη μία αίθουσα της Βουλής η Εξεταστική να διερευνά πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση και στη διπλανή η Προανακριτική να ψάχνει ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέρριψε ήδη την πρόταση για Εξεταστική, εκτιμώντας ότι θα χαθεί χρόνος και θα διαχυθούν οι ευθύνες.

 

ALPHA BANK: Ο τραπεζικός όμιλος μεταβίβασε στις 16 Ιουνίου χαρτοφυλάκιο με κόκκινα κυπριακά δάνεια (Sky) καθώς και ανακτηθέντα ακίνητα στη Cerberus. Από τη συναλλαγή έλαβε σε μετρητά 348,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναγνώρισε αναβαλλόμενο τίμημα 202,9 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, έχει λαμβάνειν ως 167,2 εκατ. ευρώ (εξ αυτών, 158 εκατ. ευρώ σχετίζονται με επίτευξη στόχων ανάκτησης απαιτήσεων) από τη συναλλαγή Hermes.

Η μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου Hermes ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου και η Alpha εισέπραξε τοις μετρητοίς 91,12 εκατ. ευρώ.

Υ.Γ. Σήμερα λήγει η ανταγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε το ΤΧΣ για το 9% επί του οποίου υπέβαλε προσφορά η UniCredit.

 

MONDELEZ: Αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης ο πολυεθνικός κολοσσός. Δικαίως, θα πούμε εμείς, αφού παρά την αύξηση των τιμών κατά μέσο όρο 12% το τρίτο τρίμηνο, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν προϊόντα της εταιρείας.

Το τρίτο τρίμηνο η κατανάλωση Oreo, LU, Milka κ.λπ. αυξήθηκε κατά 3,8%. Η Mondelez αναμένει εφέτος ανάπτυξη 14-15% των πωλήσεών της -η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 12%- και αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή 16% από 12% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μια αποστροφή στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας για την πώληση της Ακτωρ φαίνεται πως τράβηξε το βλέμμα της αγοράς. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο όμιλος «ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός, να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου, να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους».

Αυτή η επιλογή της «επιστροφής κεφαλαίων» φαίνεται πως έστειλε τον τίτλο στα 2,22 ευρώ ή 6,71% υψηλότερα, με συναλλαγές 369 χιλιάδων τεμαχίων.

Πηγές κοντά στην εταιρεία με τις οποίες συνομίλησε χθες η στήλη σημείωσαν ότι είναι «πρώιμο» να περιμένει κανείς ανακοινώσεις, καθώς ακόμα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Ανθρωποι της αγοράς σημείωναν, επίσης, ότι αντίδραση έρχεται μετά από μια περίοδο πίεσης για τη μετοχή, που εν μέρει σχετίζεται με την απώλεια της Αττικής Οδού στον σχετικό διαγωνισμό.

Να θυμίσουμε ότι από τα 2,58 ευρώ στις αρχές Αυγούστου υποχώρησε έως το 1,78 στις αρχές Οκτωβρίου.

Υ.Γ. Στην αγορά εξακολουθούν να ακούγονται πολλά για το μέλλον της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Προσώρας κρατάμε μικρό καλάθι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v