Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2024

Κυβέρνηση: Το rotation, οι βασικοί και ο… Βαγγέλης-Οι αγορές του Ανδρέα Καρέλια-Τα πρώτα μέτωπα της κας Σάρπ

Κυβέρνηση: Το rotation, οι βασικοί και ο… Βαγγέλης-Οι αγορές του Ανδρέα Καρέλια-Τα πρώτα μέτωπα της κας Σάρπ

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Τέλος στα πειράματα, επιστροφή στις γνωστές, δοκιμασμένες συνταγές, όπως οι «βασικοί» που θα λέγαμε στο ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι μοιάζει να το σκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στις γιορτές, όταν και αποφάσισε να προχωρήσει τώρα στον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Μια κίνηση που ο ίδιος στις 18 Οκτωβρίου απέκλειε κατηγορηματικά: «Οχι. Σας το λέω ευθέως, όχι», είχε απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν συνιστά προαναγγελία ανασχηματισμού η προτροπή του εκείνο το πρωί στους υπουργούς «να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλούν».

Κάπως έτσι, ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία από τα έξι πρόσωπα που ανέλαβαν νέες θέσεις πρακτικά επιστρέφουν σε υπουργεία στα οποία έχουν θητεύσει κατά το παρελθόν. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για 5η(!) φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υγείας (ήταν υπουργός και επί κυβέρνησης Σαμαρά) και η Δόμνα Μιχαηλίδου που κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν υφυπουργός Εργασίας και τώρα αναβαθμίζεται στη θέση της υπουργού.

Δεν φανταζόμαστε να στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα από την επιστροφή του στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης (είχε θητεύσει και το 2013) καθώς έχουμε την εντύπωση ότι το «Εργασίας» δεν του πήγαινε.

Στο σύντομο πέρασμά του, πάντως, πρόλαβε να περάσει ένα εργασιακό και ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και να υποπέσει σε δυο «γκάφες»: μια όταν δήλωσε πως θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει δυο οκτάωρα σε ένα 24ωρο (απαγορεύεται) και μια όταν υποστήριξε πως θα μειωθούν από το 2024 κατά μια ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές (διευκρινίστηκε ότι το μέτρο προγραμματίζεται για το 2027).

Από την άλλη, θύματα της χθεσινής εξέλιξης ήταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Κώστας Κατσαφάδος.  «Κακές γλώσσες» έσπευσαν να υπενθυμίσουν την σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από είκοσι μέρες η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά των δύο, με αφορμή την απόφαση απαγόρευσης εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα.

Ειδικά ο Πειραιώτης, μέχρι χθες, υφυπουργός είχε κατηγορηθεί ότι «καθημερινά με τις δηλώσεις του και τις πράξεις του, εκθέτει και προσβάλει τον κόσμο του Ολυμπιακού». Φανταζόμαστε ότι ο Πρόεδρος, Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν θα... στεναχωρήθηκε με την απομάκρυνσή τους από το κυβερνητικό σχήμα.   

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Ντεμπούτο σήμερα για την Μαίρη Σάρπ στο τιμόνι της Ανεξάρτητης Αρχής. Η θητεία της είναι πενταετής και τη σχετική απόφαση την υπέγραψε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Για την κυρία Σάρπ, που αποτελεί προσωπική επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης, η επίσημη πρώτη παρουσία της στην Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την παρεμπόδιση έρευνας της Αρχής από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Δεν είναι, όμως, η μοναδική υπόθεση. Περισσότερες από 50 είναι οι υπό εξέλιξη έρευνες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε σειρά κλάδων της οικονομίας και το ερώτημα είναι αν η ηγεσία του υπουργείου θα στηρίξει την κυρία Σάρπ και θα ανοίξει τους κρουνούς για τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής. Θέμα το οποίο αποτέλεσε σημείο τριβής του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανού και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Λιανός πάντως, αποχωρώντας από την Αρχή, φρόντισε να κάνει αισθητή την έξοδό του. Η παρακαταθήκη του και το πρωτοχρονιάτικο δώρο προς τον Κώστα Σκρέκα ήταν η έρευνα τιμών που διεξήγαγε η Επιτροπή μεταξύ άλλων και στο βρεφικό γάλα, από την οποία προκύπτει πως αυτό πωλείται έως και 213% ακριβότερα στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά παρά τα Μνημόνια, το άνοιγμα των αγορών και άλλες ιστορίες... για αγρίους. Ο ανταγωνισμός δεν λειτουργούσε ούτε όταν τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνταν αποκλειστικά μόνο μέσω φαρμακείων, ούτε τώρα που πωλούνται ευρέως.

Άρα… κάπου αλλού είναι το πρόβλημα.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Χθες, με δόξα και τιμή, ανακοινώθηκε ένα ακόμη πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία. Η «καμπάνα» 610.190 ευρώ έπεσε στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Μόνο που το υπουργείο δεν έκανε γνωστό ποια περίοδο διεξήχθησαν οι έλεγχοι.

Η υπόθεση αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» που είχε εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

 

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα βγήκε αγοραστής στον τίτλο ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Γ. Καρέλιας.

Χθες έγινε γνωστό ότι αγόρασε στις 2 Γενάρη 1.045 μετοχές συνολικής αξίας 365.404 ευρώ, με μέση τιμή τα 349 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι ανάλογο είχε κάνει στις 11 Δεκεμβρίου, οπότε απέκτησε 974 μετοχές αξίας 307.178 ευρώ, με μέση τιμή τα 316 ευρώ.

Οι δυο συνεδριάσεις είναι από τις ελάχιστες στις οποίες άλλαξαν χέρια πάνω από 1.000 τεμάχια στον τίτλο. Για να βρούμε την προηγούμενη πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις 2 Ιανουαρίου του 2023…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v