Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2024

Ο ανασχηματισμός και τα αισθήματα της γαλάζιας ΚΟ-Η απάντηση στο γρίφο της Νήσος-Tips για ΠΕΤΡΟ, Viohalco

Ο ανασχηματισμός και τα αισθήματα της γαλάζιας ΚΟ-Η απάντηση στο γρίφο της Νήσος-Tips για ΠΕΤΡΟ, Viohalco

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Λίγοι χάρηκαν, πολλοί απογοητεύτηκαν εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ από την προχθεσινή ανακοίνωση του μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Στην πρώτη κατηγορία, όπως είναι φυσικό ανήκουν οι (λίγοι) που αξιοποιούνται από τον πρωθυπουργό στο νέο σχήμα και κυρίως οι «νέοι» που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Οι απογοητευμένοι, σίγουρα είναι περισσότεροι. Ακούμε ότι μέχρι την ύστατη ώρα αρκετοί περίμεναν το πολυπόθητο τηλεφώνημα, αλλά μάταια. Η απογοήτευση μάλιστα πιθανότατα «φούντωσε» ακούγοντας χθες τον πρωθυπουργό να ξεκόβει ουσιαστικά μια νέα κίνηση.

Για την ιστορία, οι κλήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου στους νέους υφυπουργούς έγιναν γύρω στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, μία ώρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Αντίθετα, οι δύο νέοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Άδωνις Γεωργιάδης, ενημερώθηκαν την προηγούμενη μέρα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τους έκανε κοινωνούς των αποφάσεων που έλαβε κατά τη διάρκεια των εορτών.

 

CARPO: Η Καρπώ, κόρη του Δία και της Θέμιδος, ήταν μια από τις πέντε Ωρες και μαζί με την αδελφή της Θαλλώ, υπεύθυνες για τη φροντίδα των λουλουδιών και των φρούτων.

Το όνομα της κόρης του Δία φέρει μια ελληνική αλυσίδα ξηρών καρπών. Πρόκειται για την Carpo, η οποία λίγο πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε το νέο flagship κατάστημα της στο Λονδίνο.

Το κατάστημα carpo Glasshouse κοντά στο Piccadilly Circus και τον ομώνυμο σταθμό του μετρό, στεγάζεται σε κτίριο του 1915 που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Oliver Percy Bernard.

Σήμερα η αλυσίδα, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1991, διαθέτει 11 καταστήματα, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Λονδίνο, ένα στο Ντουμπάι και έξι στην Αθήνα.

Η εταιρεία, που ανήκει στα αδέλφια Κοντόπουλοι, τζιράρει ετησίως πάνω από 11,4 εκατ. ευρώ, το μικτό της κέρδος κινείται πάνω από 3,35 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υπερβαίνουν τις 840.000 ευρώ.

 

ΝΗΣΟΣ: Μπορεί να μας πήρε λίγο χρόνο για να ανακαλύψουμε τι ποσοστό εκχώρησε η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, γνωστή με το brand Νήσος, στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Carlsberg), αλλά το βρήκαμε.

Ο ελληνικός βραχίονας του Δανέζικου ομίλου ελέγχει εδώ και κάποιους μήνες το 35% της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Η είσοδος των Δανών στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως το ποσοστό κρατούνταν από τα εμπλεκόμενα μέρη ως επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ότι αφορά τώρα τις επιδόσεις της Νήσος, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (χρήση 2022), οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1,55 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ήταν 57.867 ευρώ.

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: H χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης ανέφερε το αυτονόητο: Το ότι δεν θα επηρεαστούν τα οικονομικά της αποτελέσματα επειδή αποκλείστηκε η κινεζική BYD από το «σκέλος 4» του διαγωνισμού για τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Οι Κινέζοι έδωσαν απ’ ευθείας προσφορά μέσω των ευρωπαϊκών τους θυγατρικών και ενδεχομένως η ελληνική εισηγμένη να εισέπραττε κάποια μικρή προμήθεια σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρούσε.

Σε ότι αφορά την Π. Πετρόπουλος, πάντως όλα δείχνουν ότι η περυσινή χρήση έκλεισε για την εταιρεία με νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, καθώς καταρρίφθηκε το αντίστοιχο ρεκόρ του 2022.

Δεν χρειάζονται άλλωστε και ιδιαίτερα μαντικές ικανότητες για εκτιμηθεί κάτι τέτοιο, καθώς για το εννεάμηνο του 2023 η εισηγμένη ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία 6,63 εκατ. ευρώ, όταν η αντίστοιχη επίδοση για ολόκληρο το 2022 ήταν 6,54 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας επιτεύχθηκε χωρίς να συνυπολογίζεται η επίδοση του τελευταίου τριμήνου του 2023.

Μια δεύτερη σημαντική παρατήρηση είναι ότι το P/E της μετοχής είναι έντονα μονοψήφιο, καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία κυμαίνεται γύρω στα 67 εκατ. και τα καθαρά κέρδη του 9μήνου ήταν 6,63 εκατ. ευρώ (P/E 10, χωρίς τον συνυπολογισμό των κερδών του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς).

ΥΓ: Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα πώλησης του πακέτου των ιδίων μετοχών της (αντιστοιχούν στο 7,45% του συνόλου και έχουν πολύ χαμηλό μέσο κόστος κτήσης) κάτι που αν θα γίνει το 2024 θα αποφέρει πρόσθετη ρευστότητα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και αξιοσημείωτα λογιστικά κέρδη.

 

VIOHALCO: Για τη «μαμά» και την κόρη (Elvalhalcor) αναφερθήκαμε αναλυτικά χθες. Να σημειώσουμε ότι σήμερα η μετοχής της Viohalco παρουσίασε σημάδια κόπωσης με την άνοδο να περιορίζεται στο 2,17% κλείνοντας στα 5,65 ευρώ.

Αντίθετα, στην Elvalhalcor δεν ανακόπηκε η ορμή. Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 2,145 ευρώ (+5,67%). Υψηλές ήταν και οι συναλλαγές. Εφτασαν τις 789 χιλιάδες τεμάχια (προχθές ήταν 542 χιλιάδες) επίπεδο που δεν καταγράφηκε σε όλο το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v